Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Otthon és kert

Vakond-gond

Az év során sok kellemetlenséget okoz a kertészkedőknek a közönséges vakond. Bár az állat a táplálékát a föld felszíne alatt szerzi, és ritkán merészkedik a szabad ég alá, túrásai gyakran elcsúfítják a gyepet, és kárt tesznek a zöldség- és virágágyásokban. Távoltartásával kapcsolatban azonban tudni kell, hogy a vakond 1901 óta védett állat, egy-egy példányának eszmei értéke 2000 forint.

A vakond olyan kertekben jelenik meg nagy számban, ahol sok a talajlakó élőlény. Mivel a fő tápláléka a földigiliszták mellett a kártékony mucskospajor, drótféreg, lótücsök és cserebogár pajor, hasznos állatnak kell tekintenünk őkelmét. Mivel védettsége miatt irtani nem szabad, egyedüli megoldásként a riasztás jöhet számításba a távoltartására. Többféle megoldás is létezik erre.

A vakondűző patron az állat kiváló szaglására alapoz. Ammóniatöltete a járat nyílásába helyezve 500 négyzetméteres körzetben teszi elviselhetetlenné neki a létezést. A henger alakú kis bűzdobozt légréseivel lefelé kell a vakond járatának felszínre vezető nyílásába helyezni. 1-2 nap múlva átrakható egy másik vakondtúrásba, miután ellenőriztük, hogy a légrések nem tömődtek-e el. A patron 6 hónapig használható, 3-4 ezer forintos áron kapható.

Olcsóbb, de rövidtávú megoldást jelent a Critox rágcsáló riasztó füstpatron. Az 700-900 forintos áron kapható termékben 5 patron található, amelynek kanócát meggyújtva bele kell helyezni a vakod járatának kivezető nyílásába, majd egy nagyobb kővel, vagy féltéglával el kell zárni, hogy a fűst gáz ne kifelé, hanem a járatba áramoljon. Néhány napig hatásos.

A vakondriasztás csúcstechnikáját az elemes vakondrisaztó készülék, amelynek segítségével vegyszer nélkül is hatékonyan távoltarthatók a nagy kárt okozó rágcsálók. A beépített elektronikus hangadó szerkezet működtetéséhez 1 db 9 V-os alkáli elem szükséges, amellyel 2-3 hónapig tud üzemelni. Ára 6000 forint körül van. A készüléket legalább 20 cm mélyen kell a talajba szúrni, lehetőleg a kártevők járatainak közelében. Hatásterület talajminőségtől függően 400-800 m2. Hatékonysága kettő vagy több készülék elhelyezése esetén hatványozottan nő.

Érdekességképpen vegyük sorra a vakondriasztás bio-módszereit is. Régi praktika, hogy a vakondtúrásba petróleummal átitatott rongyot, vagy hámozott fokhagyma gerezdet dugnak. A vakondjárat nyílásába helyezett sörösüveg szájának fütyülő hangja igazából csak szeles időben űzi el a vakondot. A növények közül vakondűző tulajdonságokkal rendelkezik a gyalogbodza (Sambucus ebolus), amelynek levágott szárát dugják a vakondtúrásba. A vidéken "vakondnövény" néven ismert hasindító kutyatej, vagy nagy sárfű (Euphorbia lathyris) gyökerében is termelődő tejnedv petróleumra emlékeztető szagot áraszt, amit a vakond nem kedvel. Mivel mérgező növény, kisgyermekes kertbe ne ültessük! A leghatékonyabb bio módszer azonban az, ha az állatot túrás közben csípjük nyakon, kapával kifordítjuk a földből, és kicisszük a mezőre.

Szerző:Pap Edina
Kertészmérnök/rovatvezető
hely:http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=45
(A cikket beküldte: mily)Mángold, az új kedvenc a kertből
Három évvel ezelőttig még a nevét sem hallottam ennek a zöldségnek, azután is csak annyit tudtam meg róla, hogy "olyan, mint a spenót". Egy kertészetben került a kezembe az első palánta, nagyon dekoratív, sárga és piros szárú, zöld levelű növény volt. Két cseréppel került a kosarunkba. :) »

Témakarika - Almádi - gyermekkorom legkedvesebb nyarai
Nyár. Erről a szóról gyermekkorom jut eszembe, és a gondtalan és végtelen vakáció Balatonalmádiban, a picike családi házikóban. Szeretném most veletek is megosztani ezeket a kedves emlékeket, hogy milyenek voltak, hogyan is teltek a balatoni nyaralások. »

Minden jog fenntartva © 2020, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.