Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Otthon és kert

Vakond a kertben

Hétvégén kimentem megnézni a kertünket. Gondoltam szétnézek, hogy a hó elolvadt-e és az első virágok kinyíltak-e, mint például a krókusz. Meglepetés fogadott. Tele volt a kert vakondtúrással. Azt hittem, elájulok! Meg se mertem számolni. Hazajöttem és a neten elkezdtem keresni megoldást a nagy gondomra. Hogyan fogom én ezt a Vakond Géza urat elűzni?

Sok praktikusnak tűnő linket találtam a vakondriasztással kapcsolatban. Az azonnal világos lett, hogy a vakond hasznos állat. Sőt 1901-től védett állat és az eszmei értéke 2000 forint egy példánynak.

A vakond vadászterületén akár 100 méternél is hosszabb járatokat készít. A járatok átmérőjét a vakond úgy alakítja, hogy azokon keresztül könnyedén közlekedhessen. A föld alatt elejtett élőlényekkel táplálkozik, kedvenc zsákmányai a giliszták, cserebogárpajorok, lótücskök, alkalomadtán nem veti meg a dögöt sem. Növényi táplálékot nem fogyaszt.
Ekkor tudatosult bennem, hogy nem is ellenség, hanem segít nekem a nem kívánt élősködőket kiirtani. Nyáron a talajfelszín közelében ásott járatokban tartózkodnak, télen jóval mélyebb rétegekben vészelik át a hideg időszakot.
Aktivitásuk nem köthető napszakhoz, csillapíthatatlan étvágyuk miatt éjszaka és nappal egyaránt vadásznak.
A vakond a felszínre csak ritkán jár ki, ilyenkor mellső lábainak belső szélére támaszkodva, gyors hullámzó mozgással éri el azt a pontot, ahol ismét a föld alá ássa magát.

A vakondtúrások elcsúfítják a pázsitot és a kertet. Tövestől kiforgathatják a növényeket a talajból. A földbuckák elegyengetése nem oldja meg a vakond problémát.
Mivel védettséget élvez, így a vakond irtása TILOS! Egyetlen alternatíva maradt a probléma megoldására, a vakond elűzése, és távoltartása arról a területről, ahol nem kívánatos a jelenléte. Tehát elpusztítani nem lehet.
A leghumánosabb módszert akartam megtalálni.
Van egy készülék, ami úgy néz ki mint egy kis napelemes kerti lámpa, ez hangrezgésen alapul, természetbarát. Higiénikus, kompakt, egyszerű, és gyakorlatilag örök életű.
Nincs szükség többé vegyszerekre, csapdára, irtásra!
Úgy gondoltam ezt kellene megvennem és akkor távol tudnám tartani a virágoskertemtől tavasszal és nyáron. A kert végében meg éldegélhetne. Ősszel kihúznám a lámpát és az övé lenne az egész kert megint tavaszig :-)
(A cikket beküldte: Kiss Ildikó)Ágyi poloska a házban!
Soha nem hittem volna, hogy ezzel szembesülök 2013-ban, ilyesmiről a nagymamám mesélt, háború utáni időszakról szóló történeteiben. Rettenetes, döbbenetes, ijesztő... rengeteg hasonló jelzővel illethetném, de egy a lényeg, a poloskák itt vannak, egyre többen... »

Húsvét előtti pánik
Az alábbi írás címe árulkodó: máris tudjuk, mi foglalkoztatja a cikk íróját. Nemsokára itt a húsvét. Már csak pár nap van hátra, és én még nem végeztem a nagytakarítással. »
Minden jog fenntartva © 2021, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.