Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: Otthon és kert

Tűzkárok

Nem keresem a tragédiákat, de óhatatlanul belebotlok családokat tönkretevő tűzesetekbe.
Számomra úgy tűnik, egyre gyakrabban.
Tekintsünk el azoktól a sajnálatos eseményektől, amikor szándékos gyújtogatás, száraz aljnövényzeten eldobott parázsló csikk, felelőtlenség miatt, ágyban dohányzás, szakszerűtlen főzés (pl. meggyulladt sütőolajra vizet öntenek, stb.), magára hagyott égő gyertya miatt történik baj.


Bevallom, ez utóbbi egyszer velem is előfordult: gyönyörű adventi koszorút hagytam magára kis időre egyetlen égő gyertyával az étkezőasztalon. Megúsztam egy kiégett karácsonyi terítővel, de az asztallapon ott van a mementó, direkt nem távolítom el, így minden terítőcserénél figyelmeztet.

Túl azon, hogy sokkol egy-egy ilyen riport, igyekszem nem gondolni bele, hogy mekkora traumát élnek át azok, akiknek mindenük odavész, sokszor egy élet munkája. Ha szerencséjük van, meg tudják húzni magukat rokonoknál, barátoknál, erőt gyűjthetnek az életük újraépítéséhez. Akiknek van biztosításuk (sokaknak ezért-azért nincs), azok kaphatnak kártérítést feltéve, hogy a biztosító nem talál a tulajdonosnak felróható mulasztást, s erre való hivatkozással nem fizet.
Példaértékű, hogy sok esetben vadidegenek fognak össze, és segítenek családok talpra állásában.

Természetes, ha egy-egy ilyen tudósítás többnyire azzal végződik: "a tűz keletkezésének okát szakértők vizsgálják", hiszen nem mindig egyértelmű, mi okozta a tragédiát. Viszont hiányolom, hogy a legtöbb esetben utólag nem térnek ki a vizsgálat eredményére mások okulására.

Egyre gyakrabban hallani: a tüzet elektromos zárlat okozta. Ez túl tág fogalom. Pl. ha egy autó gyullad ki "csak úgy magától", azt okozhatja a motortérben garázdálkodó kis rágcsáló, de hallottam olyan véleményt is, hogy ha megbontják egy jármű elektromos vezetékrendszerét valamilyen javítási művelet miatt, slendrián módon állítják vissza a kötéseket, gyakorlatilag beiktatva egy időzített bombát.

Szerintem az elektromos lakástüzek többnyire régi építésű ingatanokban keletkeznek (nem kevés panelház van közöttük), ahol olcsó alumínium vezetéket használtak az időállóbb réz helyett. Sokan valószínűleg tudják ezt, de nincs pénzük egy kb. hat számjegyű felújításra.

Az adventi koszorús eseten kívül eddig volt még két, életre szóló "élményem".

Dolgozó nőként előszeretettel indítottam el munkába menet a mosógépet, hazaérve csak teregetnem kellett a 4-7 tagú családom textíliáit. (Mivel földszintes családi házról van szó, nem kellett attól tartanom, hogy esetleges vízcsőtörés miatt eláztatom az alattam lakókat.) Egy alkalommal a mosás hétvégére esett, s egyszer csak égett szagot éreztem a fürdőszoba felől. A gyárilag egybeöntött csatlakozó füstölt, senki nem tudta megmondani, miért. Villanyszerelő lecserélte a villásdugót, de azóta csak állandó felügyeletem alatt működhet az imádott MINIMATom.

A másik: munkahelyeken rendszeresen tartanak "tűzvédelmi oktatást". Törvény írhatja elő, vagy nem tudom mi, de nagyon nem szokott hiányozni a rengeteg munka közepette. Mindegy, végighallgatás után jelenléti ív aláírásával le lehet tudni. A sok-sok ilyen alkalommal egyetlen, számomra hasznos információt kaptam. A láthatólag jól felkészült fiatal szakember fél óra alatt kb. ötször mondta el: "és a kikapcsolt berendezést lecsatlakoztatjuk az elektromos hálózatról". Nem értettem: ha ki van kapcsolva, miért kell leválasztani? Feltettem a kérdést, s egészen logikus választ kaptam. Szinte szégyelltem magamat, hogy nem jöttem rá a válaszra. :)

Ki mit gondol a témáról? Leginkább olyan véleményekre vagyok kíváncsi, amiből tudunk okulni.

képforrás: lánglovagok
(A cikket beküldte: syria)Az egyszerűség kedvéért
Amikor elhatároztam, hogy ezt a blogot írni kezdem, már nagyon összegyűlt bennem a méreg. Azt hiszem itt lesz lehetőségem kikáromkodni, kidühöngeni magam. Mert a tehetetlenség miatt mást nem tudok tenni, de talán ez is több mint a némaság, beletörődés abba, ami... »

Kormi és a fiatalok
Kormi egy érdekes személyiség a balesete óta. Ma már egy felelősségteljes édesanya, aki nagyon jól bánik gyermekeivel, tanítgatja az élet dolgaira, fejleszti és óvja 3 pici cicáját. Mindent megmutat nekik a környezetünkből, amit csak lehet és nem érzi, hogy veszélyes lehet számukra. »
Minden jog fenntartva © 2021, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.