Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Otthon és kert

Tudtad-e?

Tudtad-e, hogy nem csak egyfajta ibolya létezik? Pedig így van ez, 23 nemzetsége és közel 1000 fajtája létezik, de nálunk nem mindegyik él és néha nem is mindegyik ibolya, hanem inkább árvácska. Ezek kis tesók egymással egy nemzetségbe tartoznak. Néhányukat megismerheted.

A legelső a legismertebb az illatos ibolya (viola odorata) latin nevéből is kitűnik neve odor=illat, szag. Nyirkos sziklás erdőkben, cserjésekben gyakran előfordul. A hóvirág (galanthus nivalis) után az első tavaszi hírnök. Virágzás után legyökerezett vékony indákat fejleszt és így idővel hatalmas területeket fut be. Levele mélyen szíves vállú, áttelelő. Többnyire igénytelen.
A 2. számú a labradori ibolya(viola labradorica)
Lombjával és virágával is díszít. Levele szíves-tojásdad, vagy vese alakú sötétzöld színű bordó árnyalattal. Virágai bíbor lilák nem illatosak. Magjait szórja szét, így szaporodik és idővel hatalmas területet borít be.
A 3. számú kilóg a sorból, ő sárga ibolya (viola biflora), később is virít, május-június a virágzásának ideje. Ritka védett növény hazánkban.
Sárga virágai barna erezetűek, öt szirmából négy felfelé, egy lefelé néz. Levele kerekded vese alakú, enyhén élénkzöld, fűrészes szélű. A sziklás hegyvidéki területeken találkozhatunk vele.
A 4. számú a nagyvirágú ibolya (viola riviniana)
Hazánk mészkerülő gyertyán- és bükkelegyes erdeiben gyakori. Szíves vállú leveleinek csúcsa legömbölyített. Virága elérheti 25mm nagyságot is. Április-májusban nyílik.
Az 5. számú a sovány ibolya(viola canina). Sok mindenben megegyezik a nagyvirágú ibolyával, de élőhelyük más. Ez faj savanyú talajon, nyílt gyepekben él. Virága halványlila szintén április-májusban nyílik. Levele szíves vállú enyhén fűrészes szélű.
A 6.számú a posványibolya(viola palustris), ő földalatti tarackkal terjedő faj. Savanyú talajon, mocsaras lápi területeken él. Ez faj nálunk nem honos. Szintén szíves vagy vese alakú, fűrészes szélű levelekkel rendelkezik. Áprilistól júliusig virágzik.

Egyenlőre ennyiféle növényt szerettem volna bemutatni.
Mind önmegporzással szaporodik, a még ki nem nyílt virágban történik a folyamat.
Remélem tetszett a kis növény ismertetőm.
(A cikket beküldte: Tundibundy)Nászajándékba 25 évnyi megtakarítás
– hogy termel pénzt Neked a hőszigetelés?

A gyerekek a napkényeztette verandán rolleroztak már reggel óta, mi álmosan kavargattuk a kávénkat legjobb barátnőm esküvője után Dóriék szőlőlugasokkal körülvett hatalmas udvarában: itt ragadtunk éjszakára is a hatalmas táncmulatság után. »

Adventvárás naptárral!
Hamarosan elkezdődik a karácsonyi készülődés és ezzel együtt a lakás díszítése. A gyerekeket ebből mind csak a karácsonyvárás érdekli. Az adventi naptár egy különleges kalendárium, amely segíti a karácsonyi várakozást és ráhangol az ünnepre. Nem mellékesen... »

Minden jog fenntartva © 2019, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.