Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Egyéb cikkek

Töklámpás készítés

A halloweenkor előtérbe kerülő kivájt tökből készülő lámpás angol "eredeti" neve: Jack O’Lantern. A történet szerint Jack egy részeges ember lévén, az ördögtől egy igéretet kapott, hogy lelke nem fog a pokolra kerülni. Jacket azonban a mennyországba sem fogadták be örökös részegsége miatt. Jacknek az ördög széndarabot adott, amit ő egy marharépába tett és gyújtott meg lámpásnak. Azóta lelke ennek a lámpácskának a fényénél keresi nyugvóhelyét.

A marharépát azóta a jóval látványosabb tök váltotta fel.

Töklámpás készítése:

Keress egy szép formájú érett tököt, mert azt könnyebb lesz kivájni.
Egy közepes méretű tököt érdemes választani, a túl nagyot, vagy nagyon kicsit nehezebb lesz faragni.

Filctollal rajzoljuk meg a szem, száj stb. körvonalait a tökre. Éles késsel, inkább anyuka, apuka segítségét kérve, vágjuk ki a rajzolt körvonalakat.

A tök kieső darabjaiból lehet füleket mintázni és beleilleszteni őket a hasítékokba.
Hajat, vagy sapkát is készíthetünk, ha bevagdossuk a tetejét.
Amikor elkészült, egy szalvétával vagy törölközővel érdemes bekenni vazelinnel a kivágott formák széleit, és a tök külső felületét. Ez segíteni fog több napon keresztül megőrizni a tök szép állapotát.

A kész töklámpást inkább a teraszra, kertbe, a bejárati ajtó mellé rakjuk, és tegyünk bele mécseseket. (A töklámpást érdemes szabad helyen, előtérben tartani, a zárt helységben nem lesz sajnos hosszú életű!)
Ha mécsessel világítjuk meg a halloween tök belsejét, érdemes egy kis lyukat vágni a kéménynek. Ha kalapként levágtuk a tetejét, akkor ez nem szükséges.

Nagyon jó időtöltés, családi program a gyerekekkel elkészíteni és minden este "begyújtani" benne. De kisebb töklámpásokat is készíthetünk, ami csodálatos élményt nyújt, amikor az esti, ködös éjszakát megvilágítja!
(A cikket beküldte: Lexi38)Hamvazószerda
Hamvazószerda mozgó ünnep, a húshagyó keddet követi, ez a húsvétot megelőző 40 napos böjt első napja. Pontos időpontja attól függ, hogy mikor van a március 21-ét követő első holdtölte. Az ettől számított első vasárnap húsvét első napja, s ha innen visszaszámolunk... »

Jobb világ kéne
Sosem laktam tömblakásban, de az élet úgy hozta, hogy három évvel ezelőtt mégis oda kellett költöznünk. Nekem aki nem számít "lakótelepinek" elég nehéz volt elfogadni bizonyos dolgokat és rá kellett döbbennem, hogy miért is olyan a társadalmunk mint amilyen... »

Minden jog fenntartva © 2020, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.