Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Otthon és kert

Tények a kukáról

Hulladék vagy szemét? Két, gyakran szinonimaként használt fogalom, pedig jelentős különbség van köztük. A természetben az anyagok folyamatos átalakuláson mennek keresztül, de sohasem kerülnek ki egy zárt körforgásból. Ezzel szemben az emberi tevékenység, a túlzott fogyasztás, a felelőtlen termelés felesleget eredményez, így az anyagok egy része egyszer s mindenkorra kikerül ebből a körforgásból; a végállomásuk a lerakó. Az ilyen, újra nem hasznosuló anyagot nevezzük szemétnek. A hulladék legfőbb tulajdonsága azonban, hogy újrahasznosul.

Az Európai Unió hulladékos keretirányelv és a hazai szabályozás tartalmát is az ún. hulladék hierarchiára támaszkodva építették fel, amelyben a hulladékkezelési eljárásokat állítják sorba a szerint, hogy melyik milyen mértékben terheli a környezetet, és ennek megfelelően melyik élvez prioritást a másik felett a szakpolitikában. A legjobb megoldás a hulladékmegelőzés, azaz minden uniós és országos rendszert úgy kell kialakítani, hogy az elsősorban ezt ösztönözze a lakosság és az ipar körében. Második a sorban az újrahasználat, amelynek során a tárgyakat megjavíttatjuk, vagy lényegi átalakítás nélkül ismét használatba állítjuk (pl. a használt cikkek kereskedelme). Az ezt követő újrahasznosítás és -feldolgozás alapja a szelektív gyűjtés. A szétválogatott hulladékból ismét (ún. másodlagos) nyersanyagot hoznak létre, amiből aztán a feldolgozóipar készít termékeket. A lerakás és az égetés okozzák a legtöbb kárt a környezetben és az emberi egészségben, ezért ezeket a szabályozásban is a legrosszabb megoldásként tartják számon.

A háztartási hulladék összetétele

Hulladékalkotó Budapest és a nagyobb városok (%)
papír 18-20
műanyag 12-15
textil 5-6
üveg 4-5
fém 3-4
szerves (lebomló) 30-32
szervetlen 20-25
összesen 100
Forrás: Nagy Imre: Város ökológia, 2008.

Magyarországon becslések szerint évente 450 kg települési szilárd hulladék jut egy főre. Ennyi szemetet már rövidtávon sem tud az ország elhelyezni. A mostani helyzet alapján 5-6 évre van elegendő kapacitás. Várható, hogy a szemétdíjak is helyenként tízszeresére fognak nőni. Az összes háztartási hulladékunk 14-16 százalékát gyűjtjük ma szelektíven, ami jól érzékelteti, hogy ez csak jéghegy csúcsa, hiszen a zöme még mindig a lerakókra kerül.

Évek óta bizonygatjuk, hogy a szelektálás bevezetése önmagában nem elegendő. Sokkal több a tennivaló annál, mint hogy a szemetet "eltérítsük" a lerakóktól. A hasznosítás is kevés! Fogynak a nyersanyagok és a természetes élőhelyek, elszennyeztük a levegőt, a talajt, a vizeket, megszűnt a helyi közösségek önellátása. A hulladékkérdés sem választható el ezektől a problémáktól, nem lehet a rendszerből kiragadva „megoldani”. A 2007 végén jelentkező begyűjtési/hasznosítási válság már sokak szemét felnyitotta: megelőzés nélkül nincs igazi megoldás a hulladékgazdálkodásban.
(A cikket beküldte: graczek)Sziklakertem virágai 9.
Ebben a cikkben kúszónövényeket, cserjéket, a klemátiszt, a borostyánt és a murvafürtöt szeretném nektek bemutatni. »

Öreg kutya menhelyről
Antoine de Saint-Exupéry olyan szépen leírja A kishercegben, hogy az ember felelős azért, akit megszelidített. Nem tudok hűségesebb társat elképzelni a kutyánál, mégis tele vannak az utcák, sokszor a helyésgek közti mezők is kóborkutyákkal. A menhelyek tele... »
Minden jog fenntartva © 2020, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.