Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Témakarika - Kiss Antal: Kishegy

Balatonlelle, nyári nyaralás egybekötve egy helyi nevezetesség megtekintésével. A látrányi rétek szőlői, a Garamvári birtok és pincészet megtekintése után, séta a "Lovasvölgy"-ben, majd a híres Kishegyi Szt. Donát kápolnához. A Majtényi présház vendégeként a balatoni táj csodálata, a szőlő-tenger hullámzó vonulata, a présház teraszáról. Egy finom ebéd elköltése. Ide szívesen jön vissza az ember lánya, fia.

Kiss Antal: Kishegy

Az Úr 2012. esztendejének Szent István [Június] havának 27-ik napja vagyon. Kellemetes verőfényes nyári nap, érdeklődésünk arra sarkallja kicsiny csapatunkat, hogy megismerkedjünk egy Balatonlellei nevezetességgel, amely a Kishegy csúcsán helyezkedik el.
A lellei vasútállomástól [5,0 km] a Szövetség utcán végigsétálva érjük el a kishegyi utat, melynek végén egy kemény emelkedő visz fel a kishegyi kápolnához.
Útközben megcsodáljuk kő-gazdagék ízléstelen álomvilágát. A ház terjedelmes, mediterrán jellegű és csiricsáré. Ilyen szín összeállítást legutóbb az általam nagyra tartott Horváth Pista cigánynóta énekesen láttam utoljára. Itt azért hiányoztak a rózsa motívumok. A kerítés rozsdamentes acél elemekből érdekes, elgondolkodtató. Funkcionális célt nem igazán szolgál, miként a pusztai szél, oly szabadon lehet átjárni rajta. Formavilága kicsit elvont, meghökkentő.
Kishegyi út elején tábla jelzi célunk: a Majtényi présház 3,4 km-re leledzik. Elindulunk, 10 óra 50 perc, hét ágra süt a napocska, a távolban ponttá olvad az út.
Jól megépített aszfalt halad lábunk alatt, végeláthatatlan szőlőtőkék kétoldalt, a dimbes-dombos tájon, jó pár évtizedes munka eredménye, szemet gyönyörködtető a fehér, kék, rózsaszín fürtök váltakozása. Itt klasszikus csemegeszőlő fajták köszönnek reánk. Az aranysárga színű "augusztusi muskotály", a "Kardinal" változó bíborvörös, kékes-vörös színe, jól ötvöződik a többi általam ismeretlen fajtával, s annak sokszínűségével A tőkék nyílegyenesek, kialakításuk őrzi a nemes hagyományokat.

Alig 800 méter megtétele (20 perc séta) és feltűnik a Garamvári szőlőbirtok, St. Donatus Pincészet csodálatos épületegyüttese. A kerti pavilon, hűs fák árnyékában várja a betérni vágyó, bort kedvelő, s kóstoló embereket. Kiváló minőségi borai egy része a "LELLEI" címkét, a nemes kócsag díszítést viselik magukon. Jó ide betérni, kicsit megpihenni, finom borokat kóstolni, megtekinteni az üzemet, majd pár üveg finom nedűvel gazdagabban térni vissza az útra, s majdan este vendéglátónk házába.
Pár perces séta, s máris a balatoni műút felet átívelő hídról szemléljük a tájat. A szőlőtőkék végtelenjét, a Balaton távolban kéklő hegyeit, a tő tükrének csillogása töri meg. A dél közeli meleg andalító, a kellemes vörösborocska gondolatébresztő. Alant az M7-en gyér forgalom, feltűnik egy száguldó sokfős motoros konvoj. Elhúznak – zajosan. Integetnek, mi vissza.
Haladunk kényelmesen, kb.1,2 km (30 perc) után réges-régi gémeskút állja utunkat. Karámon belül hatalmas tarka-barka szarvasmarha csorda pihen a napon, lustán elnyújtózva. Köröttük apró borjak figyelik jöttünket. Csapatunk mini nő része simán lovacskának nevezi a természet ölén pihenőket, nem lehet meggyőzni, hogy a ló az csipetnyit másként nézz ki. Büszkén mutatja "Lovasvölgy", részéről a vita lezárva. Végül is részben igaza van, itt lovastábor működik, régi magyar hagyományokat tanítanak, lehet íjászkodni, kardozni, állatokat gondozni. Két oldalt, gyönyörűen karbantartott lovas pályák, ló futtatók. Étterem, mellette takaros kis ház, melynek kertjében két kutyus játszik önfeledten.
Ballagva a pályák közt vezető úton, a műút kétfelé ágazik. Tábla hirdeti a Majthényi présház 1,1 km, tömény emelkedő. Tartalék tüdők előre!
Magas homokfal tövében vágunk neki az emelkedőnek. A homokfalban nevek, dátumok, beírások; érdekes színfolt az árnyat nyújtó ágas fák tövében.
200 méter enyhe emelkedő, s meglátjuk a Konyári pincét, melynek tüzes borai messze földön híresek. Rendszeresen szerepel a legjobbak közt, s több versenyt is megnyert. A türkiz-kék égről hófehér felhő pamacsok néznek a fáradó vándorra. Árva tűzcsap figyel a piros sáv mentén, Vajon valóban lehetne belőle vizet nyerni?
Fokozódik az emelkedő, melyet kanyarok erősítenek, 400 méter elérésénél a Hegyi csárda kínálja finom étkeit, italait. A szőlősorok közt emberek dolgoznak. Érdekesség, hogy a szőlősorok előtt rózsák vannak telepítve. Szépek, mutatósak, színesek, de nem igazán értjük a szerepét. Fiatalember tűnik fel a szőlőben.
- Szép jó napot kívánunk!
- Jó napot!
- Engedjen meg egy kérdést! Mi célt szolgálnak a rózsák a szőlősorok előtt?
- Szépek, vonzzák az emberi tekintetett. Másodsorban fontos szerepük, a lisztharmat jelzése.
- Lisztharmat?
- Igen, a rózsa hamarabb jelzi a lisztharmatot, így van idő a szőlő védelmére.
- Köszönjük a felvilágosítást, az ember mindig tanul valami érdekeset.
- Nagyon szívesen.
- Kívánunk további szép időt és jó termést, gazdag szüretet mikor eljön az ideje.
- Köszönöm, önöknek is legyen kellemes napjuk!

Már csak rövid futamodás - mely próbára teszi a lábakat s a tüdőt -, s feltűnik a hófehér kápolna. Megfordulunk, s lélegzetünk is eláll attól a csodálatos tájtól mi szemünk elé tárul. A tó teljes pompájával fordul az ember felé, miközben emez parton apró házak bukkannak elő a végtelenül zöld szőlő tenger rejtekéből. Túlnan a Badacsonyi hegyektől Tihanyig öleli szemünk az igéző tájat, a tó türkiz-kékje ejti ámulatba az embert, az ég és a víz eggyé vált. Egyszerűen csodálatos, lenyűgöző. Lélegzeni is alig merünk, a csend áhítata ölel át mindent. A szikrázóan türkiz-kék égbolt oly sima, szeplőtlen, mint apró kis gyermek. Alig 100 méter, s felérünk a kápolnához.

A kishegy 300 m magas csúcsán áll a barokk stílusú, kishegyi Szt. Donát kápolna; melyet báró Majthényi György emeltetett. A kápolna harangját 1784. október. 11-én a Balatonlellei két haranggal együtt szentelték. A szentelést Marcaliban Bíró Márton püspök végezte. A Kishegy 1815-ben Gróf Széchenyi Ferenc birtokába került, így a kápolna is, az oltáron mind a mai napig látható a Széchenyi címer. A kápolnában évente egyszer Szt. Donát napján van szentmise.

A Majtényi vendégfogadó tárt kapui, úgy várják az ember fiát, mint széplány a párját: - tárt karokkal. A kertben tölgyfa asztalok, padok, a kemence vidáman pipál, gyomra sültekkel tele. Arra programoztak, hogy naponta háromszor egyek, így hát az íncsiklandozó falatok által gerjesztett illatoknak nem tudok ellenállni.

Szőke fiatalasszony, kedves szavakkal, szép mosollyal invitálja kis csapatunkat beljebb. A kedves beszédének, igéző szemeinek ellenállni nehéz, s a déli harangszót gyomrunk is elüté. Áttérünk az étterem hátsó frontjára, s ím, elénk tárul a Balaton teljes pompája. A ház hosszúságú teraszról a lankás balatoni táj, a szőlőtőkék rendezett, hullámzó zöldje köszönti az ember lányát, fiát. Elbűvölő, mint szép leány az ember karjaiban, mint igéző varázslatosan tündér kék szemek. . A kecskelábú asztalokon, kockás terítők, melyek a romantikus, békebeli kiskocsmák kerthelyiségének hangulatát idézi az 1930-as évekből
A déli, verőfényben pompázó tó tükrén, csillámló fodrokon távoli fehér vitorlák. Lassan, kényelmesen, szinte lustán, remegve várják a bódító szellőt, mely karcsú testüket mozdítja a habok felett. A táj idilli, csendes, romantikus. Fiatal pár áll a korlátnál kézen fogva, egymásra mosolyognak, s elbűvöli őket a táj, a meseszép. A zene, a szerenád hiánya szinte fáj.
A viharjelzők csendben pihennek, albatrosz száll a simogató lágy szellővel. Csodálatosan mesés világ, Alice csodaországban [Lewis Caroll ] nyomába sem jár.

Szelíden hullámzó dombok, zöldellő szőlőtőkék, fehér, kék, rózsaszín fürtök, kéklő ég madarai, a távolban fodrozódó türkiz-kék víz lágy hullámai, pihentetik nyugtatón a megfáradt tekintetett. E táj sokszínűsége, bársonyos ölelése az örök szerelmet, az épp távol lévő kedvest juttatja eszedbe. A vágyat az elérhetetlen után, a nihili [jelentéktelen] apró embert a hatalmas természetben.
A pincér legény jő, s kérdi, mit parancsolunk?
- Ajánlatot kérünk éhünk csillapítására, s némi finom borocskát szomjoltónak s egyben kedv csinálónak.
- Míg az étek választás procedúrája zajlik, megkóstolom a 2009-es évjáratú Cabernet Sauvignon-t, mit méltán neveznek a királyok borának. Nem csalódom, bársonyosan lágy, zamatos, oly tüzes, mint szépasszony ölelése
- Fiatalúr felveszi a női nem legifjabb nemzedékének rendelését "Rántott csirkemell steak burgonyával"
- Én kérek egy "Grillezett pulykamellet rizs körettel". A hölgykoszorúm többi tagja a táj csodálását némi lellei muskotállyal és jéghideg ásványvízzel abszolválja.

Az ifjú női nemzedék étke, remekre sikeredett. Ez onnan tudható, hogy a kedvenc mini nő, nem ette le magát, s kis híján puszit adott a felszolgáló legénynek.
A grillezett pulykamellhez, kiválóan illik a könnyed, harmonikus lellei muskotály. Lágy, selymes, lebilincselően izgalmas bor, melynek muskotályos illata a legjobb parfümök illatával vetekszik. Íz világa oly izgalmas, mint az első csók az első romantikus randevún, melyhez lenyűgözőbb helyszínt keresve sem találna az ember, a Majtényi Présház és Borozónál. A Balaton szépsége, a hullámzó szőlőtőkék végeláthatatlan sora, a vén présház romantikus tornáca mind-mind ez idillt kelti életre.
Ételem élvezeti ízét lerontotta a körítésnek feltálalt rizs, mely úgy kopogót, mint tűsarok a kockakövön. Gasztronómia, élvezeti értéket nem javította, önmagában a grillezett pulykamell, illett volna valamivel szaftosabbnak, díszesebbnek, megkomponáltabbnak lennie.
- Személy szerint kis gombával bolondítottam volna a rizst, saláta, paradicsom, uborka, hagymadíszítéssel, melyen jól mutat a grillezett pulykamell, a rizst pedig páclével teszem zamatosabbá.
Éhes voltam, megettem a hús kellő mértékben volt átsütve, ám a kopogós rizs elborzasztott, evvel a kompozícióval nem lehet díjat nyerni sehol.
A ház asszonya kedves, figyelmes, elnézést kért a rizs miatt: - ez nagyra becsülendő!
Biztos vagyok benne, hogy nem fordul elő még egyszer ezen apró figyelmetlenség.

A táj békés, a szőlőlevelek lágyan susognak, a teraszról gyönyörködünk, a Balaton csillogó éggel összefüggő víztükrében. A távolban az ég alján, fehér vitorla, mint röppenő sirály bontja szárnyait. Az égen szeszélyes bárányfelhők sorjáznak, érdekes alakzatokat öltve. Kortyoljuk borainkat, melyben varázslatos ízek úgy kelnek életre, mint széplány csókja a nyáresti éjben. Sehol egy gomolygó felhő-pamacs, a csend és a békesség átöleli az embert. Vágyik ide visszajönni, leülni, békésen csodálni a tájat, a mese-szépet!

Budapest, 2012-09-07.
(A cikket beküldte: tony-land)Témakarika - Az anyukám azt mondta..., azaz nyaralás a gyerekekkel
Jaj, de jó! - kiáltottam fel. Lehet írni cikket! Most megpróbálom visszaadni egy hideglelős, mégis szívmelengető élményemet. Kérlek, olvassátok olyan szeretettel és derűvel, ahogy írom. Nyaral a család! Három gyerekkel és három kedvenccel. De vajon mindenkinek... »

Locsolóversek húsvétra
Talán néhány úriember hasznosnak fogja találni ezt a kis gyűjteményt. Húsvét közeledtével érdemes áttanulmányozni és memorizálni, hogy a locsolkodás idején a frappáns rímekkel is meg tudjanak minket, nőket lepni. El ne hervadjunk! :) »
Minden jog fenntartva © 2020, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.