Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Hobbi- és háziállatok

Téli madárélet

Bizony, az időjárás már hidegre fordult. A madarak nehezebben találnak táplálékforrást, így az embernek segítenie kell nekik. Pláne úgy, hogy mind a madarak, mind egyéb állatok területét egyre jobban szűkíti az emberi beavatkozás. Ennek tükrében úgy gondolom, hogy az embereknek KÖTELESSÉGE segítenie ezeket a csodás lényeket.

Szerencsére Magyarországon már egyre többen fordítanak időt és energiát a téli madáretetésre, ami nagyon jó. Úgy tűnik, hogy az emberek kezdik észrevenni azt, hogy a világ jóval szegényebb lenne ezek nélkül a pompás élőlények nélkül. Mindemellett még a kert vagy egy park "díszeként" is szolgálhat egy cinegékkel, süvöltőkkel, zöldikékkel, rigókkal, vörösbegyekkel tarkított etető, illetve itató.
A madáretetés azonban nemcsak elismerésre méltó, hanem felelősségteljes feladat is. Nem mindegy ugyanis, hogy mit és mikor rakunk ki a madarak számára. Fontos tudnunk az alapvető dolgokat, ugyanis sok esetben az ezekkel ellentétes tények okozzák a madarak halálát az etetési időszakban.

MIKOR ETESSÜNK?

Az etetést a fagyok beálltával kell elkezdeni és addig folytatni, amíg a hideg idő tart. Az év többi időszakában nem szabad etetni a madarakat! Ez azért is fontos, mert olyankor nincsenek rászorulva a segítségre. Nem szabad rászoktatni őket a folyamatos ellátásra, ugyanis egy esetleges megszakítás hatására sok egyed pusztulhat el. Amíg nincsen fagy, addig maguknak is tudnak élelmet szerezni!
Érdemes még ónos eső esetén is kitenni élelmet.
Fontos, hogy miután megkezdtük az etetést, azt a jobb idő beálltáig ne hagyjuk abba! A madarak megszokják a segítséget és a nehéz, téli hónapokban számítanak is rá!

MIVEL NE ETESSÜNK?

Hogy miért is kezdem ezzel? Hogy minél hamarabb tudassam a legnagyobb hibákat, amiket az egyébként jóindulatú emberek akaratuk ellenére elkövetnek.
Tilos a madarakat csávázott vetőmaggal, illetve sózott, füstölt szalonnával etetni! A madarak emésztése nem az adalékanyagokkal teli, fűszeres ételekhez van alakítva. Nem szabad még romlott, penészes táplálékot, süteményt, kenyeret adni nekik! Ezek az eleségek bélhurutot, bélgyulladást okoznak! Tehát inkább kerüljük őket.

MIVEL ETETHETJÜK ŐKET?

SÓZATLAN szalonnát adhatunk nekik, ahogy faggyút is. Ezek a legklasszikusabb téli eleségek. A madaraknak szükségük van a hideg időben zsiradékra, azonban a margarint kerüljük.
A zsír, faggyú kihelyezése a legegyszerűbben egy madzag segítségével oldható meg. De persze számtalan kreatív módszert lehet alkalmazni. Ezeket szívesen fogyasztják a cinegék, a fakopáncsok, illetve a rigók és a vörösbegy is.
A boltokban egyébként egész olcsón árulnak még cinkegolyókat, amik a zsiradékon kívül laktató magokkal is fel van "tuningolva".

A madarak előszeretettel fogyasztják a gyümölcsöket is. Almát, körtét, szőlőt egyaránt kitehetünk nekik. Ennek legegyszerűbb módja néhány almát kikötni a fára, vagy ha a kertben van gyümölcsfa, azon rajtahagyni egy kevés termést. A gyümölcsöket nem muszáj feldarabolni, nem kell vele bajlódni, viszont rengeteg rigót tehetünk boldoggá.
Főtt zöldségeket is kitehetünk az etetőbe (de persze sózatlanul, fűszerezetlenül). Ezekkel a rovarevőket is megörvendeztethetjük. Itt is kiemelnék viszont egy veszélyforrást: a rizst. Csak főve adjunk a madaraknak, ugyanis nyersen a gyomorba kerülve megduzzadhat, ami pusztuláshoz vezet.

A legkedveltebb táplálék címéért azonban a napraforgómag is nagy eséllyel pályázhatna. Az olajtartalma magas, így széles körben kedvelt madárcsemege. Azonban az emberekkel ellentétben a madarak a fekete napraforgómagot jobban szeretik, mert ezt könnyebb feltörni. De persze aligha vetik meg a csíkosat. A napraforgón kapva kapnak a cinegék, a tengelicek, a szajkók, a csuszkák, a verebek, a csízek, illetve a pintyek.

Magas olajtartalmú mag még a tökmag, a mogyoró és a dióbél. Ezek viszont elég drágák, így nem alkalmazzák olyan széles körben.

Azonban a gabona, a darált kukorica nagyobb mennyiségben beszerezhető, ráadásul szénhidrátban gazdag magevőkedvenc. Ezt a citromsármány is szívesen fogyasztja.

A legegyszerűbb azonban beszerezni egy doboz magkeveréket. Már árulnak kifejezetten "kinti" madaraknak is, így a beszerzett táplálék minősége is garantált. Ez tartalmazza a fent leírt magokat, illetve a mazsolát, dinnyemagot, tökmagot, stb. A mogyorókat és a dióbeleket viszont érdemesebb kicsit összébb törni, hogy a kisebb madarak is könnyebben fogyaszthassák.

MILYEN ETETŐT HASZNÁLJUNK?

Igazából ez csupán a kreativitásunkra van bízva. Csinálhatunk magunk is, de akár vehetünk is. A madáretetők tárháza hatalmas. Mindössze azt tartsuk szem előtt, hogy az etető macskától, kutyától védett, nehezen hozzáférhető helyen legyen, hiszen a madarakat etetjük, nem pedig a macskát...Ha erre nem figyelünk, értelmetlenül pakoljuk ki a finomságokat, a kedves vendégeink száma alaposan megcsappanhat.
Egyébként az sem muszáj, hogy egy komplett madáretetőt szereljünk a fára, vagy egy oszlopra. Az is segít, ha például egy gallyra kötjük ki a cinkegolyót, vagy egy elhasznált 1,5-2 literes palackot lyukasztunk ki, teszünk biztonságossá és rakunk ki a fára. Ez olcsó és környezettudatos megoldás is egyben. Röviden tehát az "éttermünk" stílusa, fajtája csak rajtunk múlik.
Az etetőknél a biztonságon kívül a tisztaságot is figyelembe kell venni. Nem muszáj naponta takarítani, elég hetente vagy kéthetente. Csupán az a fontos, hogy ne álljon rajta egy rakáson a madarak "borravalója". Ez egyébként sem szép látvány. Ezenkívül hihetetlenül alkalmas betegségek terjesztésére.

ITATÁS

A madarak télen is isznak. Ennek tükrében nemcsak élelmet érdemes adni nekik. A téli időszakban a vízforrások befagynak, a hó nem mindig tiszta az ember természetet nem kímélő magatartása miatt. Tollas vendégeink aligha sértődnek meg egy tál tiszta, friss víztől.

Nos, úgy gondolom, hogy ha már legalább egy valaki elgondolkozott ezen a nemes feladaton a cikk olvasása közben, már megérte a dolog.
(A cikket beküldte: bluedragon)Tengerimalac - a család kedvence
A tengerimalac barátságos, kedves állat. Nem nehéz szeretni. Fontos azonban tudni, hogyan tartsuk és gondozzuk ezt a magával ragadó házikedvencet, hogy boldog és egészséges legyen. Következzen egy rövid leírás a teljesség igénye nélkül. »

Ionizált macskaszőr eladó
Erre a hétre egy olyan témát választottam, ami szerintem, és ha megkérdezitek a férjemet, ő ugyanezt fogja mondani, gyakran méltán le pipálja bármelyik kabarét, sőt még a stand-up-os fiúkat is. Bocs gyerekek, imádlak titeket, de ez az igazság. »
Minden jog fenntartva © 2020, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.