Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ






Kategória: Süssünk, főzzünk!

Tárolás a konyhában

Gondolom más is járt már úgy, hogy a piacon megvett harsogóan friss petrezselyem maradéka másnapra tönkrement, pedig szárítva még használható lett volna. Vagy a kenyéren a biztosan záródó kenyértartóban megjelentek a kis penészfoltok. Pedig nem az áruval volt a baj, csak mi nem tároltuk megfelelően...

Egy alapos konyhai takarítás után úgy döntöttem, ideje átgondolni, mit és hogyan tárolok, s a módszer igazán hatékony, megfelelő-e.
Vegyük csak szépen sorba, mi kerül a kamra polcaira, és mit, mennyi időre tehetünk be a hűtőszekrénybe.
Tapasztalatból mondom, hogy az előírás szerint tárolt élelmiszerek nagy része kétszer annyi ideig eláll, mit a helytelenül raktározottaké. Ám mielőtt pakolászni kezdenénk, érdemes szépen letakarítani, tiszta csomagolópapírral bevonni a polcokat. Mutatós lesz a polc elé tűzött stelázsipapír csík is, amit sokféle motívummal beszerezhetünk a háztartási boltokban.
A konzervekkel általában nincs is baj, hiszen azok szavatossági ideje gyakran hosszú évekre szól. Ám ha felbontunk egy dobozt és a tartalma nem fogy el mind, a maradékot tálba kiöntve és letakarva két napig még nyugodtan tárolhatjuk a hűtőszekrényben is. Szintén a kamra polcára tesszük a babkávét is, mely, ha légmentesen záródó dobozba kerül, akár három hónapig is megőrzi eredeti illatát, zamatát.
A fűszerekről is érdemes tudni, hogy az egészben hagyottak tovább elállnak, mint az őröltek, morzsoltak. Ezért ha van rá lehetőségünk, inkább otthon, használat előtt daráljuk meg a borsot, köményt.
S ha a piacról vagy a kertből nagyobb mennyiségű petrezselymet, kaprot, majoránnát, mentát stb. tudunk beszerezni, ne hagyjuk, hogy elfonnyadjon. Mossuk meg és itassuk le papírtörlővel a vizet róluk, majd egy tepsibe szétterítve 30 fokon szárítsuk meg. Az így szárított növényeket utána el tudjuk morzsolni.
A kenyeret tartsuk mindig olyan kenyértárolóban, melyen vannak szellőző nyílások, így elkerülhetjük a penészedést. Ám ha ez mégis bekövetkezik, mielőtt ismét pékárut tennénk a tartóba, a penészfoltot mossuk le enyhén mosószeres vízzel.
Kevesen tudják, de a gyümölcskenyér akár fél évig is eltartható, ha megfelelő, légmentesen záródó dobozba tesszük. S a többi sütemény maradékot sem kell kidobni, csak szépen bepakolni a megfelelő dobozokba.
A tojás például elég kényes darabja az alapanyagkészletünknek. A megbízható helyről vásárolt friss tojásokat, ha a kamrába tesszük, akkor két hétig, ha a hűtőszekrénybe, akkor három hétig használhatjuk fel nyugodt szívvel.
A zöldséggel is hasonló a helyzet. Tarthatjuk a kamrába, és a hűtőben is. Ha a hűtő zöldségtároló részébe tesszük, tegyünk mellé egy szivacsot is, ami felszívja a felesleges nedvességet. S ha már a hűtőszekrénynél járunk, azt is érdemes rendszeresen tisztítani, enyhén mosószeres szivaccsal belül is áttörölgetni.
Jó használatot tehet a szagelszívó gömb, amit a takarítások alkalmával néhány óra alatt a friss levegőre kitéve ismét szagtalanná tudunk tenni.
Ez csak néhány volt a konyhában alkalmazható tárolási praktikák közül. Folytassuk együtt...
(A cikket beküldte: siti)



Lekvárok, dzsemek, ízek
A fent felsoroltak gyümölcsből készült zselés állagú finomságok. Általában úgy készülnek, hogy cukor hozzáadása után a gyümölcsös keveréket addig főzzük, míg sűrűsödni, zselésedni nem kezd. De mi is a különbség köztük? »

Ikonok
Ez a cikkem híres nőket mutat be, és azt, hogy mire van szükség ahhoz hogy valaki igazi stílusikonná váljon. Úgy gondolom, hogy minden igazi nőnek szüksége van önmaga megtalálásához egy kis tudásra, történelemre. »





Minden jog fenntartva © 2019, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.