|
Kategória: Süssünk, főzzünk! Tárolás a konyhábanGondolom más is járt már úgy, hogy a piacon megvett harsogóan friss petrezselyem maradéka másnapra tönkrement, pedig szárítva még használható lett volna. Vagy a kenyéren a biztosan záródó kenyértartóban megjelentek a kis penészfoltok. Pedig nem az áruval volt a baj, csak mi nem tároltuk megfelelően...Vegyük csak szépen sorba, mi kerül a kamra polcaira, és mit, mennyi időre tehetünk be a hűtőszekrénybe. Tapasztalatból mondom, hogy az előírás szerint tárolt élelmiszerek nagy része kétszer annyi ideig eláll, mit a helytelenül raktározottaké. Ám mielőtt pakolászni kezdenénk, érdemes szépen letakarítani, tiszta csomagolópapírral bevonni a polcokat. Mutatós lesz a polc elé tűzött stelázsipapír csík is, amit sokféle motívummal beszerezhetünk a háztartási boltokban. A konzervekkel általában nincs is baj, hiszen azok szavatossági ideje gyakran hosszú évekre szól. Ám ha felbontunk egy dobozt és a tartalma nem fogy el mind, a maradékot tálba kiöntve és letakarva két napig még nyugodtan tárolhatjuk a hűtőszekrényben is. Szintén a kamra polcára tesszük a babkávét is, mely, ha légmentesen záródó dobozba kerül, akár három hónapig is megőrzi eredeti illatát, zamatát. A fűszerekről is érdemes tudni, hogy az egészben hagyottak tovább elállnak, mint az őröltek, morzsoltak. Ezért ha van rá lehetőségünk, inkább otthon, használat előtt daráljuk meg a borsot, köményt. S ha a piacról vagy a kertből nagyobb mennyiségű petrezselymet, kaprot, majoránnát, mentát stb. tudunk beszerezni, ne hagyjuk, hogy elfonnyadjon. Mossuk meg és itassuk le papírtörlővel a vizet róluk, majd egy tepsibe szétterítve 30 fokon szárítsuk meg. Az így szárított növényeket utána el tudjuk morzsolni. A kenyeret tartsuk mindig olyan kenyértárolóban, melyen vannak szellőző nyílások, így elkerülhetjük a penészedést. Ám ha ez mégis bekövetkezik, mielőtt ismét pékárut tennénk a tartóba, a penészfoltot mossuk le enyhén mosószeres vízzel. Kevesen tudják, de a gyümölcskenyér akár fél évig is eltartható, ha megfelelő, légmentesen záródó dobozba tesszük. S a többi sütemény maradékot sem kell kidobni, csak szépen bepakolni a megfelelő dobozokba. A tojás például elég kényes darabja az alapanyagkészletünknek. A megbízható helyről vásárolt friss tojásokat, ha a kamrába tesszük, akkor két hétig, ha a hűtőszekrénybe, akkor három hétig használhatjuk fel nyugodt szívvel. A zöldséggel is hasonló a helyzet. Tarthatjuk a kamrába, és a hűtőben is. Ha a hűtő zöldségtároló részébe tesszük, tegyünk mellé egy szivacsot is, ami felszívja a felesleges nedvességet. S ha már a hűtőszekrénynél járunk, azt is érdemes rendszeresen tisztítani, enyhén mosószeres szivaccsal belül is áttörölgetni. Jó használatot tehet a szagelszívó gömb, amit a takarítások alkalmával néhány óra alatt a friss levegőre kitéve ismét szagtalanná tudunk tenni. Ez csak néhány volt a konyhában alkalmazható tárolási praktikák közül. Folytassuk együtt... (A cikket beküldte: siti)
|