Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Szórakozzunk, utazzunk!

Szovátafürdőről

Szováta elhelyezkedése Marosvásárhelytől keleti irányban mitegy 70 kilométerre.Szovátafürdő fekvésnek sajátosságai, a fürdőhely kialakulása.
Szovátafürdő leírása,a sós tavak és különösen a Medve tó keletkezése, tulajdonságai és vizének gyógyhatása, a környék megközelíthetőségének ismertetése.Szovátafürdő a Székelyföld megismerésének kiinduló pontja lehet a közeli nevezetességekhez.Innen eljuthatunk Parajdra, Korondra, Segesvárra, Székelyudvarhelyre, de nincs messze Gyergyószentmiklóson keresztül haladva a Gyilkos tó és a Békás szoros szépséges vidéke sem.


Szovátát az erdélyi sóvidék középpontjában találhatjuk meg. A kisváros Marosvásárhelytől keleti irányban fekszok a Kisküküllő folyócska partjain, ami itt fogadja magába a Szováta patakot.
Marosvásárhelytől a 13.számú főutvonalról Balavásárnál leágazó 13A jelű főutvonalon érhető el, mintegy 70 kilométer távolságban végig jó minőségű úton, melyet most 2006-ban újítottak illetve újitanak fel, az Európai Unió anyagi támogatásával.
Ez a terület a Görgényi havasok nyugati nyulványánál helyezkedik el. Szovátának 1910-ben 2826 magyar lakosa volt, míg az 1990 évi népszámlálási adatok szerint a 10050 főből a lakosság 89%-a vallotta magát magyarnak.A városka első írásos említését 1602-ből származtatják.

Szovátafürdő ma már teljesen egybe épült a városkával, annak egyik kerületének tekinthető. Egy keleti irányba húzódó, fenyőerdőkkel szegélyezett szűk völgyben van, melyet a jelenlegi gyógyturizmus legfőbb vonzereje a Medve tó zár le.

A Medve tó keletkezési idejét az 1870-es évek közepére datálják, amikor egy hatalmas esőzés alámosta a magas sótartalmú sziklákat, amelyek leomolva elzárták a patak utját és kialakult a tó, melynek alakja agy kiterített medvebőrhöz hasonló, erről kapta a nevét. Szovátafürdő mára Románia legjelentősebb fürdő és üdülőhelyévé nőtte ki magát, területén a Medve tón kivül megtalálható még a Fekete sótó a Veres tó és még több kisebb tó is.

A Medve tó Európában egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik. A tó területe mintegy 42.000 négyzetméter, legnagyobb mélysége kb: 13 méter, alját vastag sós iszapréteg borítja. Átlagos sótartalma minegy 25%, de a legmélyebb pontjén meghaladja a 30%-ot. Egyediségének különlegességét az jelenti, hogy a víz legfelsőbb 20 centimétere édeavizü és nem keveredik az alsóbb sós vizekkel, ahol a napsütés hatásáa a viz rendkivüli módon felmelegszik. Ezekben az alsóbb magas sótartalmú vízrétegekben 1,5 méter mélységben mértek már 75 Celsius fokú vízhőmérsékletet is, amikor a felszini víz 21 fokos volt.
Hasonló jelenséget tapasztaltak a Veres tónál is, ahol 1,0 mélységben 52,2 fokos vizet mértek. Ezen tulajdonságuk alapján a tavakat természetes hő akkumulátoroknak tekintik.

A Medve tó vizét sokan a Holt tenger vizéhez hasonlítják és gyógyhatásaiban is sok az analógia. Reumatikus és általában mozgás-szervi betegségekre tartják hasznosnak, de javasolják nőgyógyászati problémáknál is. Egyedülállóan gyógyítja a rendkivül kellemetlen pikelysömör megbetegedéseket is. Gyógyászatilag: fürdő-kúraként és iszappakolásban alkalmazzák, kiegészítve különböző gyógymasszásokkal és gyógytornával. A tó pihentetése érdekében a szabadtéri fürdőt csak junius elejétől, szeptember közepéig tartják nyitva. Ezen időszakon túl a fürdőházakat üzemeltetik.

Szovátafürdőn vadászkastély szerű kisebb-nagyobb villákat (kastélyokat) láthatunk a legszebb erdélyi építészeti stílust alkalmazva. Az idegenforgalom az utóbbi időszakban jelentős fejlődésnek indult.A modern szállodák, melyek egy magyarországi cég tulajdonában vannak igényes kialakításuak és szépen simulnak be a szépséges környezetbe. A szállodák rendelkeznek saját fürdő és gyógyászati centrumokkal, ahol az előetes orvosi vizsgálatokat követően korszerű terápiás eszközök segítik elő az épületeken belüli medencék gyógyvizében gyógyulni vágyó betegeket.

S mindez Budapestől csak 550 kilométerre van, jól járható utvonalon megközelítve, de Szovátafürdő elérhető a Budapest-Marosvásárhely között közlekedő közvezlen repülőjáratokkal is, melyeknél céljáratú buszok várják a vandégeket. Szovátafürdő a szépséges székelyföldi kirándulások kiinduló pontja is lehet. Közelében van Parajd, a ma is folyó sóbányájával és földalatti gyógyhelyével. Ugyancsak közel fekszik kKorond kisváros a székelyföldi cserepesművészet központja. Könnyen elérhető Segesvár és Székelyudvarhely is, de nincs messze a Gyilkos tó és a Békás szoros csodálatos vidéke, mely Gyergyószentmiklóson keresztül haladva közelíthető meg.
(A cikket beküldte: Hápi)A füzéri vár
A turistakönyvek Magyarország legrégebbi és legszebb helyen fekvő várai között tartják nyilván a füzéri várat, amikor megpillantjuk a távolban, meg is értjük miért. Egy olyan ún. vulkáni kúp tetejére építették, amely már nagyon messziről is jól látszik, és épp... »

Minden kilóban 10 liter tej – Amszterdami utat nyerhetsz a finom holland sajttal
Nem véletlen, hogy csakis Észak-Hollandia egyedülálló óceáni éghajlatú, dús zöld mezőin legelő tehenektől érkezik a friss tej a Frico sajtgyárba, ahol a legnagyobb gondossággal készülnek a finom sajtspecialitások. »
Minden jog fenntartva © 2020, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.