Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Otthon és kert

Sziklakertem virágai 10.

Még mindig folytatnám eddig megkezdett sorozatom, hiszen vajmi kevés azt hiszem, amikről eddig említést tettem. Most néhány dézsás növényt ismertetnék. Ezeknek viszont télre szükséges egy nem túl meleg helyiség, pince vagy egyéb fűtetlen hely, mert ezek mediterrán növények és nálunk nem élik túl a telet, fagyot, de fagymentes helyen átteleltethetők.

Echeveria laui - Amerikai kövirózsa

Pozsgás növény, rozettába rendeződő vaskos, húsos többnyire viaszbevonatú levelekkel, amelyeket lehetőleg ne érintsünk meg. A virágok túlnyomórészt kis füzérekben nyílnak a szárak visszahajló csúcsán rózsa-, narancsszínűek. Egész évben nagyon világos, nyáron meleg, télen hűvösebb 5-10 Celsius fokos helyet kíván. Nyáron lehetőleg tartsuk a szabadban különösen jól fejlődnek, ha kavicságyba beültetve tölthetik ezt az időszakot. Óvatosan öntözzük, a rozettába lehetőleg ne kerüljön víz. Havonta kevés kaktusztrágyával tápoldatozzuk. Télen hűvös helyen csaknem szárazon tartsuk. Átültetni ritkán kell. Az oldalrozetták leválasztásával szaporítható vagy levéldugvánnyal. Nemzetségébe mintegy 150 faj tartozik. Ha a növényen hagyjuk a tőlevélrózsákat, az egyre szebbé válik. Igénytelen növény. Ha fonnyadó, sápadt, puha barna vagy száraz levelei vannak, vagy hirtelen levélhullást észlelünk rajta az a túl hideg vízzel való öntözés jele. Magassága 20 cm, a varjúhájfélék családjába tartozik, januártól októberig virágzik.

Aloe vera

Elsősorban az alacsony, törzs nélküli és levélrózsát képező fajok kedveltek. Égési sebek kezelésére alkalmas, rovarcsípésre is hatásos ellenszer. Napos, nyáron esőtől védett helyen, télen világos, hűvös 5-10 Celsius fokos helyen tartsuk. Csak mérsékelten öntözzük, télen tartsuk szárazon, alig öntözve. A levélrózsákba ne jusson víz, mert ez rothadást idéz elő. Elég, ha havonta tápoldatozzuk. Csak szükség esetén ültessük át. Oldalsarjakkal szaporítható. Nyáron sárga virágokat hoz. Belsőleg hashajtó hatású, ezért székrekedésre is alkalmazható. Az erős napsugárzástól levelei égésfoltokat kaphatnak. Magassága:30 cm, a liliomfélék családjába tartozik.

Passiflora creulea - kék golgotavirág

Örökzöld kúszónövény, nagy sötétzöld, 3-7 karéjú levelekkel és csavarodó kacsokkal. A virág krisztus szenvedését szimbolizálja nevét is innen kapta. A rojtos mellékpárta a töviskoronát, az 5 porzó a sebeket, a 3 bibeszál pedig a szögeket ábrázolja. Ehető terméseket hoz. Meleg kedvelő. Nagyon világos vagy napos és levegős helyen legyen. Nyáron a szabadban, télen 6-8 Celsius fokos helyen álljon. Hajtásfejlődés megindulásakor állítsuk lehetőleg minél világosabb és melegebb helyre. A gazdag virágzás előfeltétele a jó víz- és tápanyagellátás. a visszametszés vegetációs időszakban elősegíti az új hajtások és virágok képződését. Támasztékról gondoskodjunk. Fiatalkorban évente, később azonban csak szükség esetén ültessük át. Fejdugványokkal 25 Celsius talajhőmérsékleten vagy sarjakkal szaporítható. Enyhe télen áttelelhet. A passio a szenvedést, a flos virágot jelent, latin eredetű elnevezés. Több mint 400 faja ismeretes. Virágai csak egy napig nyílnak, de folyamatosan hozza őket. Idősödő részei megfásodnak. A dúsabb virágzás érdekében nyáron is metszhető. Hajtásai a 8-10 m hosszúságot is elérhetik, tavasztól őszig virágzik, a golgotafélék családjába tartozik. Vízkultúrában is tartható.
(A cikket beküldte: Tundibundy)Érdekes megoldás szúnyogok ellen
Itt a nyár, a kerti sütögetések, grillezések ideje. Pompás szórakozás, leülni a kertben a barátokkal, beszélgetni, jókat enni. Egyetlen dolog zavarhatja meg ezt és keserítheti meg az ember gyönyörű nyári estéit: A SZÚNYOGOK! »

Az aukciózás jó és rossz oldala
Az internetes aukciózásról szeretnék meg osztani néhány tapasztalatot. Regisztrálva vagyok három aukciós oldalon. Imádom őket, sok mindenhez jutok hozzá olcsóbban, mint ha üzletben venném. Sok-sok kellemes és jó tapasztalat után jött egy hideg zuhany. Csaknem... »
Minden jog fenntartva © 2020, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.