Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: Otthon és kert

Sziklakertem növényei 7.

Sorozatom újabb epizódjában néhány félcserjét ismertetnék. Ezek fás szárú növények. Több közülük gyógynövény és fűszernövény is egyben. Ezeket frissen is alkalmazhatjuk, de óvatosan, mert sokkal intenzívebb az aromájuk, mint szárított változatuknak.

29. Dendranthema x grandiflorum - Őszi krizantém

Felálló szárú, bokros, rövid tarackokkal terjeszkedő félcserje. Virága egyszerű, félig telt, telt, labda és pompon alakú lehet. Üde, tápdús, jó vízáteresztő talajt kíván. Téli védelmet igényel. Évelőágyba ültessük. Vágott virágnak is alkalmas. Napos helyet igényel. Tavasszal metsszük vissza kétharmadára, háromnegyedére, hogy bokros növekedésű legyen. A magas fajtákat karózni kell. Az elhervadt virágokat kézzel törjük le. Dugványról vagy tőosztással szaporítható. Több, mint 5000 fajtája létezik. Magassága 40-100 cm, szeptembertől októberig virágzik, a fészekvirágzatúak családjába tartozik.

30. Euonymus fortuney - Csíkos kecskerágó

Laza gyepet alkot. Általában nem hoz virágot. Árnyékos helyet, humuszos talajt és rendszeres vízellátást igényel. Félfás dugványokkal vagy tőosztással szaporítható. Az alapfaj levelei 5-6 cm-esek. Lassú növésű, örökzöld. A szennyezett levegőt nem tűri. Kemény teleken ajánlatos takarni. Termése mérgező. Elérheti a 3m magasságot is, tökéletesen télálló. Szereti a párás meleget, bármikor visszavághatjuk, alakra is nyírható. Egyébként nem kell metszeni. Az ágakon tapadó gyökerek fejlődnek. Sárgászöld virágai jelentéktelenek. Magassága 30-300 cm, májustól júniusig virágzik, a kecskerágófélék családjába tartozik.

31. Lavandula angustifolia - Orvosi levendula

Örökzöld félcserje, vágott virágsövénynek is alkalmas. liláskék virágai egész nyáron nyílnak, kellemes illatú illóolajat tartalmaz. Karakteres régi kultúrnövény, évelőágyakba és talajtakarónak is alkalmas. Kekeny, hosszúkás, ezüstös szürkészöld levelei vannak. Száraz, napsütötte helyet igényel. Zsenge leveleit mártások, egytálételek ízesítésére használhatjuk. Dugványokkal vagy tőosztással szaporítható. Magassága 20-25 cm, júniustól augusztusig virágzik, az ajakosvirágúak családjába tartozik.

32. Rosmarinus officinalis - Kerti rozmaring

Melegkedvelő örökzöld, aromás illatú félcserje, régi kultúrnövény. Zömök felálló szárú. Levele keskeny, hosszúkás, húsos, fonákja molyhos. A levélhónaljban nyíló kék virágai illatosak. Védett fekvésben, jó szerkezetű termékeny talajban nálunk is áttelel. Mediterrán hangulatú kertekbe, gyógynövénykertekbe, edényes növényként a teraszra való. Télre takarni kell. Méhlegelő. Dugványozással vagy tőosztással szaporítható. A hajtások végeit és leveleit hús-grillcsirke, burgonya- és zöldségételek ízesítésére használhatjuk. Magassága 50-100 cm, májustól júliusig virágzik, az ajakosvirágúak családjába tartozik.

33. Thymus vulgaris - Kerti kakukkfű

Jól elágazó, erős hajtásokat hozó erősen illatos félcserje. Hosszúkás-tojásdad levelei. szürkészöldek, szélükön visszagöngyöltek. Világos rózsaszínű virágai fejecskeszerű virágzatban nyílnak. Meleg fekvésű, középkötött, meszes talajt igényel. Gyógynövénykert, sziklakert, kőkert, veteményeskert szegélyére ültessük. Az egyik legősibb gyógynövény. Méhlegelő, áttelelő lombú növény. Napos helyre ültessük. Nyár elején félfás dugványokkal vagy tőosztással szaporítható. -15 fokig fagytűrő. Szárítható. Fiatal hajtásait hús-és zöldségkészítményekhez, pizzához, gombához, szószokhoz valamint túrók ízesítésére használhatjuk. Magassága 15-20 cm, májustól júliusig virágzik, Az ajakosvirágúak családjába tartozik.
(A cikket beküldte: Tundibundy)Házavató
A napokban fejeződött be a házunk felújítása, ami felért egy építkezéssel. A beköltözés fáradságos munkája után örömtelibb munka a ház otthonossá tétele. A régi és a modernkor szokásai közül jó páran halljuk a házavató ünnepséget. Ez nem csak egy egyszerű... »

Szórakozz olcsón és segítesz is vele!
Egy kicsiny békásmegyeri iskola Jótékonysági Családi Napot szervez június 10-én pénteken 13 órától. Izgalmas programokkal várnak minden látogatót. A délután teljes bevételéből az iskola udvarára szeretnének kis játszóteret, hogy azok a gyerekek amik szüleik... »
Minden jog fenntartva © 2021, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.