Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Otthon és kert

Sziklakertem növényei 7.

Sorozatom újabb epizódjában néhány félcserjét ismertetnék. Ezek fás szárú növények. Több közülük gyógynövény és fűszernövény is egyben. Ezeket frissen is alkalmazhatjuk, de óvatosan, mert sokkal intenzívebb az aromájuk, mint szárított változatuknak.

29. Dendranthema x grandiflorum - Őszi krizantém

Felálló szárú, bokros, rövid tarackokkal terjeszkedő félcserje. Virága egyszerű, félig telt, telt, labda és pompon alakú lehet. Üde, tápdús, jó vízáteresztő talajt kíván. Téli védelmet igényel. Évelőágyba ültessük. Vágott virágnak is alkalmas. Napos helyet igényel. Tavasszal metsszük vissza kétharmadára, háromnegyedére, hogy bokros növekedésű legyen. A magas fajtákat karózni kell. Az elhervadt virágokat kézzel törjük le. Dugványról vagy tőosztással szaporítható. Több, mint 5000 fajtája létezik. Magassága 40-100 cm, szeptembertől októberig virágzik, a fészekvirágzatúak családjába tartozik.

30. Euonymus fortuney - Csíkos kecskerágó

Laza gyepet alkot. Általában nem hoz virágot. Árnyékos helyet, humuszos talajt és rendszeres vízellátást igényel. Félfás dugványokkal vagy tőosztással szaporítható. Az alapfaj levelei 5-6 cm-esek. Lassú növésű, örökzöld. A szennyezett levegőt nem tűri. Kemény teleken ajánlatos takarni. Termése mérgező. Elérheti a 3m magasságot is, tökéletesen télálló. Szereti a párás meleget, bármikor visszavághatjuk, alakra is nyírható. Egyébként nem kell metszeni. Az ágakon tapadó gyökerek fejlődnek. Sárgászöld virágai jelentéktelenek. Magassága 30-300 cm, májustól júniusig virágzik, a kecskerágófélék családjába tartozik.

31. Lavandula angustifolia - Orvosi levendula

Örökzöld félcserje, vágott virágsövénynek is alkalmas. liláskék virágai egész nyáron nyílnak, kellemes illatú illóolajat tartalmaz. Karakteres régi kultúrnövény, évelőágyakba és talajtakarónak is alkalmas. Kekeny, hosszúkás, ezüstös szürkészöld levelei vannak. Száraz, napsütötte helyet igényel. Zsenge leveleit mártások, egytálételek ízesítésére használhatjuk. Dugványokkal vagy tőosztással szaporítható. Magassága 20-25 cm, júniustól augusztusig virágzik, az ajakosvirágúak családjába tartozik.

32. Rosmarinus officinalis - Kerti rozmaring

Melegkedvelő örökzöld, aromás illatú félcserje, régi kultúrnövény. Zömök felálló szárú. Levele keskeny, hosszúkás, húsos, fonákja molyhos. A levélhónaljban nyíló kék virágai illatosak. Védett fekvésben, jó szerkezetű termékeny talajban nálunk is áttelel. Mediterrán hangulatú kertekbe, gyógynövénykertekbe, edényes növényként a teraszra való. Télre takarni kell. Méhlegelő. Dugványozással vagy tőosztással szaporítható. A hajtások végeit és leveleit hús-grillcsirke, burgonya- és zöldségételek ízesítésére használhatjuk. Magassága 50-100 cm, májustól júliusig virágzik, az ajakosvirágúak családjába tartozik.

33. Thymus vulgaris - Kerti kakukkfű

Jól elágazó, erős hajtásokat hozó erősen illatos félcserje. Hosszúkás-tojásdad levelei. szürkészöldek, szélükön visszagöngyöltek. Világos rózsaszínű virágai fejecskeszerű virágzatban nyílnak. Meleg fekvésű, középkötött, meszes talajt igényel. Gyógynövénykert, sziklakert, kőkert, veteményeskert szegélyére ültessük. Az egyik legősibb gyógynövény. Méhlegelő, áttelelő lombú növény. Napos helyre ültessük. Nyár elején félfás dugványokkal vagy tőosztással szaporítható. -15 fokig fagytűrő. Szárítható. Fiatal hajtásait hús-és zöldségkészítményekhez, pizzához, gombához, szószokhoz valamint túrók ízesítésére használhatjuk. Magassága 15-20 cm, májustól júliusig virágzik, Az ajakosvirágúak családjába tartozik.
(A cikket beküldte: Tundibundy)Adni és kapni jó!
Évente fejenként 450 kg hulladékot termelünk, amit nem tudunk már hová tenni. Ennyi megvásárolt holmit dobunk ki a szemetesbe, hogy utána még egyszer fizessünk az elszállításért. Pedig rengeteg olyan apró trükk van a mindennapokban, amelyek kis odafigyeléssel... »

Ajándékötletek nem csak karácsonyra
Adni jó, csak kérdéses, hogy az ajándékozott mennyire örül az ajándéknak. Általában igyekszem olyan ajándékokkal meglepni szeretteimet, aminek én is örülnék, meg persze bízom benne, hogy nekik is tetszik. A gyerekek jelzik kívánságaikat, így őket könnyebb... »

Minden jog fenntartva © 2019, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.