Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Otthon és kert

Sziklakertem növényei 6.

Íme a következő rész, melyben ezúttal egynyári virágokat ismertetek. Ezek nem csak sziklakertekbe, hanem más virágoskertbe, szegélynek is felhasználhatóak. Változatos kertet alakíthatunk ki velük, mert nem kell a teleltetésükkel foglalkozni.

25. Adonis aestivalis - Nyári hérics

Attraktív egyéves növény, mely sziklakertbe és csoportos virágágyakba alkalmas. Magról szaporítható ősszel vagy tavasszal, mely 3-4 hét után csírázik. Őszi vetésnél a növények fejei erősebbek és korábban nyílnak. Az agyagos-humuszos, megfelelő mésztartalmú talajt kedvelik, száraz, napsütötte helyen. Vékony elágazó vagy egyszerű szárú, felálló hajtású növény. Szórt állású szárnyalt levelei sallangosan szeldeltek. Magánosan nyíló élénkvörös csésze alakú virágai 15-20 mm átmérőjűek. A virágtakaró 5-8 sziromból és 5 szétterülő kopasz csészelevélből áll. Az aszmagtermések fejecskében érnek. Minden része mérgező! Magassága 30-40cm, júniustól augusztusig virágzik, a boglárkafélék családjába tartozik.

26. Ipomoea purpurea - Kerti hajnalka

Gazdagon virágzik, virágai hajnaltól a déli órákig nyílnak. Többnyire szív alakú levelekkel. A magokat március végén, április elején vessük el. A szabadba csak május végén ültessük a palántákat. Száraz időben rendszeresen öntözzük, kéthetente tápoldatozzuk. Nem fagytűrő növény. Bőséges trágyás talajon dúsabb, de kevesebb virágot hoz. Napon és félárnyékban is dúsan virágzik. Egynyári növény, jól kúszik, egyszerűen gondozható, szélvédett helyet szeret. Mérgező! Levelei szív alakúak. Virágai elérhetik a 10 cm-es nagyságot is. Általában lila, de kék virágú fajtája is van. Újabb neve Pharbilis purpurea. Átteleltetésre nincs szükség. Támasztékról gondoskodni kell. Függőkosárba ültetve is mutatós. Az LSD-vel rokon kábítószert tartalmaz. Magját 2cm mélyre ültessük. Magassága 3-4 m, júliustól októberig virágzik, a szulákfélék családjába tartozik.

27. Lychnis odoratus - Szagos bükköny

Gazdag, tartós virágzású, napfényigényes egynyári növény. Vegyes virágágyak díszítésére, szegélyezésére, balkonládák, kőedények, növénytartók beültetésére ajánlott. Mélyrétegű, tápanyaggal jól ellátott, meszes talajt kedvel. Magját 3-4 cm mélyre, 12 fokos földbe ültessük. Szélvédett helyet igényel. Egyenletesen nyirkos talajt kedvel, a pangó vizet nem tűri. Ne vessük magját ugyanarra a helyre több évig, mert összeférhetetlen saját magával. A hervadt virágokat rendszeresen távolítsuk el. Vágott virágnak is alkalmas. Magjait februárban vessük el. Jó kúszó növény. A falusias kertek jellegzetes virága. Másik neve a szagos lednek. Vadon élő faja a tavaszi lednek - Lathyrus vernus. Virága illatos, nagyon sokféle színben és árnyalatban létezik. Magról szaporítható. Magassága 20-200 cm, júniustól augusztusig virágzik, a pillangósvirágúak családjába tartozik.

28. Heliotropium arborescens - Vaníliafa

A hatalmas kék virágzatok bódító vanília illatot árasztanak. Meleg, napos helyen fejlődik a legjobban. Mérsékelten, de rendszeresen öntözzük. Teleltetés világos 12-15 fok hőmérsékletű helyen történjék. Gyéren elágazó fásodó szárú növény. Szabályos, ovális, sötétzöld levelei molyhos, szőrösek, enyhén fogazottak. Virágai valójában aprók, de 20-25 cm átmérőjű sátorozó virágzatban nyílnak. Az erős napfény hatására sem fakulnak. Hosszan, tartósan virágzik. Mérgező!Bokros és zömök növekedésű, egynyáriként alkalmazott növény, érdes sötétzöld levelekkel. A földlabda soha ne száradjon ki, kéthetente tápoldatozzuk. Az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsuk el. Az átteleltetett növényből vágott dugványokkal vagy magról szaporítható(fényen csírázik) januártól. Magassága 30-60 cm, májustól szeptemberig virágzik, az érdeslevelűek családjába tartozik.
(A cikket beküldte: Tundibundy)A gyerekszoba színei, dekorálása
Napjainkban rengeteg fajta festéket, és tapétát kaphatunk. Sajnos tapasztalataim szerint sokan ma is ragaszkodnak azokhoz a nézetekhez, hogy a kislányoknak rózsaszin szobát kell csinálni, a fiúknak kéket. »

Húsvét előtti pánik
Az alábbi írás címe árulkodó: máris tudjuk, mi foglalkoztatja a cikk íróját. Nemsokára itt a húsvét. Már csak pár nap van hátra, és én még nem végeztem a nagytakarítással. »

Minden jog fenntartva © 2020, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.