Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Otthon és kert

Sziklakertem növényei 5.

Ebben a részben most kövirózsákat fogok ismertetni.
Ezek úgyszint igénytelen, tőlevélrózsás, húsos levelű szukkulens növények. Ezekből a házi kövirózsa a legismertebb, de talán nem ismerjük annyira, mint ahogy gondolnánk.


20. Sempervivum arachnoideum - Pókhálós kövirózsa

Gyepképző, örökzöld évelő. A virágok kicsik, csillag alakúak, rózsáspirosak 2,5 cm átmérőjűek, bogernyős virágzatban nyáron nyílnak. Levelei tojásdadok, pozsgásak, zöldek vagy pirosak. Tömött tőrózsát alkotnak, melyet pókhálószerű, fehér szőrzet fed. Törmelékágyba vagy kővályúba való. Kavicsos nagyon jó vízelvezetésű, közepesen termékeny talajba ültessük. Sarjadzó tőrózsák dugványaival szaporítható. Teljesen télálló. Napos helyet szeret. A legszélsőségesebb viszonyok között is megél. Kevés földdel is beéri. Magassága 8cm, júniustól júliusig virágzik, a varjúhájfélék családjába tartozik.

21. Sempervivum montanum - Havasi kövirózsa

A levelek lapát alakúak, zöldek, csúcsuk gyakran barnásvörös színű, rövid hegybe futó, élükön és lapjukon sűrűn mirigyszőrösek, szélük nem pillás. A levélrózsa sok vizet tárol. A szár és a tőlevelekhez hasonló levelei mirigyes-borzas szőrűek, vörös befuttatással. A 20-30 milliméter széles virágok hármasával-tízesével végálló bogernyőben helyezkednek el, 12 szirmúak. A szirmok barnásvörösek, élükön mirigyesek, keskeny lándzsásak, a csészeleveleknél kétszer-négyszer hosszabbak, a porzószálak vörösesibolyák.
Magassága: 15-20 cm, szélessége: 30-40 cm, júniustól júliusig virágzik a varjúhájfélék családjába tartozik.
Nagyon változatos megjelenésű. Sűrű, nyílt levélrózsái nagy csoportokban fejlődnek, egy-egy hajtáson több levélrózsa is látható.
Nyáron nyílnak kékeslila virágai.

22. Sempervivum marmoreum - Rózsás kövirózsa

6-10 cm széles levélrózsájú, évelő növény. Levelei szétterülők, Tövük felé keskenyedők, csúcsuk kihegyezettek, kezdetben pelyhesek, majd kopaszak. A virágzó száron a levelek szórt állásúak, mirigyesen-pelyhesek. Virágai halványrózsaszínűek, Kívül mirigyesen gyapjasak, bogernyőben nyílnak. Termése tüsző. Levélrózsái vöröses színűek.
Magassága: 5 cm, szélessége: 10-15 cm, júliustól szeptemberig virágzik, a varjúhájfélék családjába tartozik.

23. Sempervivum calcareum - Mészlakó kövirózsa

Pozsgás (levélszukkulens) évelő, sok sarjat nevelő, talajtakaró vagy párnás. Tőrózsában növő levelei változatos méretűek. csúcsuk a fajtól függően tompa vagy hegyes, a színük zöld, kékes vagy pirosas. Szélsőségesen szárazságtűrő, igénytelen növény. A sok napsütést meghálálja, minél több a fény, annál jobban fejlődik. Csak a pangó vizet nem tűri. Olyan helyekről, ahol a víznek nincs lefolyása, könnyen kirothad. A legalkalmasabb számára a kevés humuszt tartalmazó, laza, jó vízáteresztő talaj.
Magassága: 5-10 cm, szélessége: 15-25 cm, júniustól júliusig virágzik, a varjúhájfélék családjába tartozik.


24. Sempervivum 'commander hay'- bordó kövirózsa

Tömött párnát képező rozettás növény, húsos barnáspiros kifejezetten hegybe futó csúcsú levelekkel. Virágzás után a levélrózsa elpusztul, de számos sarjat fejleszt. Gondozást nem igényel. Virága rózsaszín sokágú bogernyő virágzat. Levelei apró víztárolók. Egész évben mutatós növény. Virágzáskor bezöldül, majd újra visszanyeri sötétbordó színét. Könnyen kereszteződik sűrű telepítés esetén. A nedvességet nem viseli el. Szeptemberben és októberben is telepíthető. Sarjrozettáival szaporodik. Egyszerűen gondozható igénytelen növény. Magassága 30 cm, júniustól augusztusig virágzik. a varjúhájfélék családjába tartozik.

25. Sempervivvum tectorum - Házi kövirózsa

A néphit szerint megvéd a villámcsapástól, ezért a háztetőkre telepítették. Erőteljes, terjedő tövű, pozsgás örökzöld. Hosszú életű, húsos levelű tőlevélrózsát alkotó félcserjék, melyek sarjlevélrózsákkal szaporodik. Levele lapát alakú, hirtelen csúcsba kihegyezett, kopasz. Virága rózsaszínű sokágú álernyő. Száraz, sovány talajba, napos, meleg termőhelyre való. Sziklakertbe, kőedénybe, sírokra ültethető, áttelelő lombú. A levelekből nyert lé lefagyasztható. kövek fúgái közt is megél. Magassága 5-20 cm, júniustól júliusig virágzik, a varjúhájfélék családjába tartozik.
(A cikket beküldte: Tundibundy)Kukába a mosódióval, szerintem!
Amikor télen már nem bírtam az ekcémámmal, eldöntöttem, hogy azonnal megszabadulok minden olyan kozmetikumtól, tisztítószertől, ami nem természetes. A tisztítószer, illetve a mosószer kézenfekvő alternatívája a mosódió lett, ezzel volt tele az internet, illetve a releváns portálok. »

Gyerekszobák díszítése
Nagyon sok oldal kínál gyermekeink szobáinak falaira szebbnél szebb festményeket, nyom nélkül eltüntethető rajzokat. Semmi kétség: nagyon szépek, de... az áruk sem kevés! Ezért vettem saját kezembe a dolgokat és "varázsoltam" gyermekem kedvenc mesehőseit a falra és ablakra... »

Minden jog fenntartva © 2019, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.