Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Otthon és kert

Sziklakertem növényei 3.

Ebben a részben inkább gyakori évelő növényeket ismertetnék, melyek akár egy úgynevezett parasztkertben is megtalálhatók. Ezeket nem is muszáj sziklakertbe ültetni, de ott is mutatósak. Ezek magas, középmagas évelők, egynyári virágoskert növényei.

10. Achillea ptarmica - Kenyérbél cickafark

Védett növényeink közé tartozik, melynek természetvédelmi értéke ötezer forint. Szabálytalanul bokros növény. Levele keskeny, lándzsa alakú, fűrészes szélű, sötétzöld. Telt fészkű virágai sátorozó bugában állnak. Üde, tápanyaggal jól ellátott vályogtalajban érzi jól magát, napos vagy félárnyékos helyen. Virágágyásba, patakok, tavak partjára ültessük. Vágott virágnak is alkalmas. Virágai fehér vagy zöldesfehér közepűek, a fészkek 12-18 mm átmérőjűek. Savanyú talajon fejlődik a legjobban. 60-90 cm magas, júniustól augusztusig virágzik, a fészekvirágúak családjába tartozik.

11. Phytolacca americana - Amerikai alkörmös

Sokfelé elvadult növény. Ibolyásfekete, lédús bogyótermésének sötétvörös leve kitűnő étel-és italszínező. Savas közegben piros, lúgos közegben kék. Minden része mérgező! Kétszikű évelő. Más néven is ismert, pl.: amerikai karmazsinbogyó, berzsenyvérfürt, festőbogyó, festőszőlő.
Főgyökere már az első évben megvastagodik, elérheti a 8-10 cm-t a levelek szórt állásúak, buja növekedésre jellemző, hogy szinte minden felső levélhónaljból rövid oldalhajtás indul ki. A levelek lándzsásak, kihegyezettek, ép szélűek, kopaszok, mattzöld színűek. Virágzata dús tömött, hengeres nyúlánk fürt. Fénykedvelő, de félárnyékban is nevelhető. 3-3,5 m magas, júniustól októberig virágzik, a karmazsinbogyófélék családjába tartozik.

12. Eryngium planum - Kék iringó

Mereven felálló szárú évelő. Levelei osztatlanok. Tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajt kíván. A szárazságot elég jól tűri. Melegkedvelő. Húsos karógyökerét a pockok kedvelik. Vágott virágnak is alkalmas. Szárazkötészeti alapanyag is egyben. Napos helyet szeret. Egyszerűen gondozható, jól szárítható. Gömb alakú virágait érdekesen szabdalt fellevelekből álló gallér veszi körül. Az ibolyáskék vagy szürkéskék virágok a merev szárak végén helyezkednek el. Ősszel érdekes termést érlelnek. Régen hörghurutra használták a belőle főzött teát. Csak a teljesen kinyílt virágokat vágjuk le, mert nem nyílik tovább levágva. A túl sok nedvességre érzékeny. Késő ősszel vágjuk vissza arasznyira. Magról szaporítható, de csak azonnali vetéssel. 80-100 cm magas, júniustól szeptemberig virágzik, az ernyősvirágúak családjába tartozik.

13. Lavatera trimestris - Kerti madármályva

Kifejezetten a nap gyermeke, a kert meleg zugaiban érzi jól magát. Földje legyen porhanyó és jó vízáteresztő. A pangó vizet nem tűri. Nyáron nyitja selymes, trombita alakú virágait, amelyekben az első fagyokig gyönyörködhetünk. Nálunk egyéves növény. Feltörő növekedésű négyélű szárú, érdesen szőrös növény. Alsó levelei kerekdedek, a csúcs felé kissé karéjosak, fogazottak. A csúcsban megjelenő virágai fényesek, 6-10 cm átmérőjűek, fehérek vagy rózsaszínűek sötétebb erezettel. A házikertek, parasztkertek szép dísze, de közparkokban is felhasználható. Májusban helybe vetjük, vagy márciusi vetéssel cserépben előneveljük. Egyes fajtái vágott virágnak, illetve cserepes növénynek is alkalmasak. Közepes tápanyag és vízigénye van. 60-100 cm magas, júniustól augusztusig virágzik, a mályvafélék családjába tartozik.
(A cikket beküldte: Tundibundy)Köszönöm, nem kérek zacskót!
Évente fejenként 450 kg hulladékot termelünk, amit nem tudunk már hová tenni. Ennyi megvásárolt holmit dobunk ki a szemetesbe, hogy utána még egyszer fizessünk az elszállításért. Pedig rengeteg olyan apró trükk van a mindennapokban, amelyek kis odafigyeléssel... »

Szórakozz olcsón és segítesz is vele!
Egy kicsiny békásmegyeri iskola Jótékonysági Családi Napot szervez június 10-én pénteken 13 órától. Izgalmas programokkal várnak minden látogatót. A délután teljes bevételéből az iskola udvarára szeretnének kis játszóteret, hogy azok a gyerekek amik szüleik... »

Minden jog fenntartva © 2020, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.