Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ


Kategória: Otthon és kert

Sziklakertem növényei

Néhány jól tartható növény leírását közlöm az alábbiakban. Főként évelő, hagymás, gumós, de néhány egynyári növény is szerepel majd most induló sorozatomban. Remélem, bárki ki tudja válogatni a neki legmegfelelőbbet.

Íme az első:
Ajuga reptans - indás infű

Szőnyegszerű talajtakaró. A hajtásai legyökereznek, a levele visszás-tojásdad vagy lándzsás. Üde talajon napon is megél. Tápdús kissé savanyú vagy semleges talajt kíván. Talajtakaróként, szegélynövényként ültethető. Hagymások alatt mutatós. Lombja egész éven át díszít. A taposást nem bírja, mészkerülő. Áttelelő lombú örökzöld növény. A régi indák sok esetben elfagynak, de tavasszal az elhalt indák legyökerezett részeinél új levélrózsa fejlődik. Liláskék ajakos virágai vannak. Igénytelen bármelyik talajon nevelhető. Az ajakosvirágúak családjába tartozik, 15-20cm magas, áprilistól júniusig virágzik.

A második:
Bergenia cordifolia - szívlevelű bőrlevél

Rizómáival lassan terjed. Levele örökzöld, szíves vállú, kerekded, vastagnyelű. Sokvirágú bogernyőben nyíló rózsaszín virágai magasan a levéltömeg fölé emelkednek. Talajban nem válogatós, de a jó víztartó, tápdús talajon növekszik a legjobban. Sokoldalúan felhasználható, hosszú életű évelő. Vágott virágnak is alkalmas. Napos, félárnyékos helyet szeret. Áttelelő lombú, igénytelen növény. A kőtörőfűfélék családjába tartozik, 30-70cm magas, áprilistól májusig virágzik.

A harmadik:
Dicentra spectabilis - Nagy szívvirág

Laza, bokros habitusú, kúszó gyöktörzsű, üreges szárú évelő. Levele kétszer hármasan összetett. Virágzás után általában visszahúzódik. Párás, hűvös területet, üde vagy nedves, morzsalékos, tápdús talajt kedvel. Nagyon hosszú életű növény. Mérgező! Vágott virágnak is alkalmas. Védett helyre ültessük. Elvirágzás után hónaljhajtásait ledugványozva vagy őszi tőosztással szaporítható. A füstikefélék családjába tartozik, 60-90cm magasra nő, Áprilistól májusig virágzik.

A negyedik:
Gaillardia x grandiflora - Kokárdavirág

Kompakt bokros évelő. Az alsó levelek szárnyasak, a felsők lándzsásak, többnyire ép szélűek, szürkészöldek. Hosszan és gazdagon virágzik. Jó szerkezetű talajban sokáig díszlik, kötött talajban rövid életű. Évelőágyba, sziklakertbe kiváló. A tő közepe rendszerint elhal, de a szélén új hajtások jelennek meg. A méhek nagyon kedvelik. Napos helyre ültessük. Virágai sárga szélű szirmok a narancson át a sötétvörösbe futnak, közepe tüskés piros színű. Tőosztással szaporítható. A fészekvirágúak családjába tartozik, 20-80cm magasra nő, áprilistól szeptemberig virágzik.

A következő növények a folytatásban lesznek leírva: hóvirág, kardvirág, jácint, írisz, liliom
(A cikket beküldte: Tundibundy)Ajánld ezt a cikket ismerőseidnek!

E-mail címed:
Ismerősöd e-mail címe:


A Konyha már a spájzban van
Tervezgetjük és ábrándozunk róla, rengeteg fotót és katalógust nézünk át, miközben keressük az igazit. És a Konyhakiállításon végre találkozhatunk is vele, az új konyhánkkal! »

Földi mesevilág - Bollywood
Szikrázó színek, lebilincselő történet, vérpezsdítő táncjelenetek és fülbemászó dallamok - Bollywood varázslatos világa, amely senkit sem hagy érintetlenül. Lehet szeretni, lehet utálni, de ha már láttunk egyet, az indiai filmek senkit sem hagynak közömbösen. »Amennyiben még nem tetted meg, most feliratkozhatsz heti hírlevelünkre, melyben a hobbiesotthon.hu weboldalra felkerült friss cikkekről tájékoztatunk. Itt add meg e-mail címed:
Iratkozz fel friss cikkeinket tartalmazó RSS csatornánkra: https://www.hobbiesotthon.hu/rss
Minden jog fenntartva © 2018, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.