ingatlan alku

Szempontok az okos alkudozáshoz

Az alku során szó szerint minden lehet az alku tárgya: a berendezés, a háztartási gépek, kerti szerszámok, tehát minden, ami a vevőnek tetszik, illetve minden, amin az eladó túladna. De a legfontosabbat ne tévesszük szem elől a tárgyalás során: adni és kapni is kell! Egy ártárgyalás akkor a legjobb kimenetelű, ha mindkét fél úgy érzi, hogy nyert és elégedetten tud felállni az asztaltól.

Azok a vásárlók, akik már értékesítették saját ingatlanjukat, vagyis nem függenek a saját ingatlanuk eladásától, jobb tárgyalási pozíciót élvezhetnek azokkal szemben, akik még nem találtak vevőt az ingatlanra. Hitelfelvétel esetén akiknek jelzálogkölcsön-igénylését a bank már jóváhagyta, természetesen szintén jobb helyzetben vannak, mint azok, akiknek meg kell várniuk az elbírálás eredményét.

Az időkényszer mindkét félről döntő is lehet. Minél jobban szorítja az idő a vevőt, annál gyengébb a tárgyalási pozíciója, valamint minél hosszabb ideje árusítja az eladó az ingatlant, annál gyengébb a tárgyalási pozíciója. Nehezebb lesz a dolga, ha az első vásárlók között van, nehezebb lesz alkudni, az eladó még abban bízik, magasabb áron is el fog menni az ingatlan. De fontos megjegyezni, hogy sokan beleesnek ebbe a csapdába, amely azt tartogatja az eladó számára, hogy utána hosszú időn keresztül nem kap árajánlatot és végül azon az áron kel el az ingatlant, amit az értékesítés elején visszautasított.

Nagyon fontos tehát tisztában lenni az ingatlan hozzávetőleges reális árával! A kereslet és kínálat viszonya is meghatározza a kimenetelt, ha a kínálat meghaladja a keresletet, akkor az eladók pozíciója sokkal gyengébb, valamint ha egymást érik az ajánlatok, akkor keményebb alkupozíciót foglalhat el az eladó. Ha a szükségletek (pénzhiány, családi okok) hajtanak, akkor az eladó hajlamosabb lesz alacsonyabb ár elfogadására, mintha csak a kívánságai lennének a meghatározóak.

Kezdjük a tárgyalást a megoldható problémákkal, ezeknek a megoldása egy olyan oldott légkört hozhat létre, mely segíteni fog a nagyobb problémák leküzdésében is. Haladjunk egyenként a felmerült problémákon. A tárgyalást ne siessük el, ha több időt szánunk a tárgyalásra, nagyobb esély van arra, hogy a másik fél is úgy érzi, hogy annyi időt invesztált már a tárgyalásba, hogy többet veszítene ha újra elkezdené a beszélgetést, érdekegyeztetést egy másik potenciális ügyféllel. Az alkudozás két fél között történik, akik történetesen egy irányba mutatnak, építsünk bizamat a tárgyalás során, ez segíteni fog az érdekek egyeztetésben.

Ne kövessük el azt a szarvashibát, hogy személyeskedésbe kezdünk. A személyesebb hangvétel során olyan sértéseket tehet fel a másik fél, amelyek úgymond övön alulinak számítanak, például észbeli képességeinket, tapasztalatainkat kritizája, ez rossz út, hiszen ez által befagyhat a tárgyalás. Ha az inkorrekt felet szembesítjük helytelen magatartásával, úgymond leleplezzük, akkor ez a fajta támadás elveszíti az erejét.

About the author