Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ






Kategória: Süssünk, főzzünk!

Süssünk kenyeret otthon!

Újra a házi kenyér sütés idejét éljük. Azt hiszem bátran kijelenthetjük, hogy egyre többen készítik otthon a mindennapi kenyerüket. A kenyérsütőgépek jócskán meg is könnyítik az ember dolgát.
Nálam többek között az szólt az otthoni kenyérkészítés mellett, hogy egészségesebb, mint a bolti és finomabb is. A kisfiam születése után pedig azt szerettem volna, ha ő már ehhez szokik hozzá.


A mai gépiesített világban nincs is nehéz dolga az ember lányának. Csak beleteszi a hozzávalókat a helyes sorrendbe a gépbe és körülbelül 3 óra múlva el is készül a friss kenyér. Én számos kenyeret megsütöttem már a gépben, volt sok sikeres és jó pár sikertelen is. Az egész család nagyon szereti ezeket a kenyereket.
Aztán egyszer eltűnt a receptes könyvem, ami a kenyérsütőgéphez volt, és hát nem volt mit tenni, rendeltem újakat. Ezek közül egyik sem a gépi kenyérsütéshez készült. Ekkor kezdődött az igazi házi kenyérsütésem története.
Így hát visszatértem a gyökerekhez. Többnyire kézzel dagasztom a tésztát és mivel kemencém sajnos nincs, a sütőben sütöm meg a kenyeret. Sokan gondolják, hogy ez egy nagyon nehéz, pepecselős, időigényes munka. Bátran kijelenthetem, hogy nem az, még a kézi dagasztás, kovászkészítés sem teszi azzá. Igazából gyorsan megvan és megéri a munka. Azt nem mondom, hogy a dagasztás nem fárasztó, de pár kenyér után meg sem kottyan már a munka. Nem szabad, hogy elriasszon a sikertelenség sem.

A kenyereimhez friss és szárított élesztőt is használok és készítek többféle kovászt is. A felhasznált lisztek: fehér liszt, teljes kiőrlésű tönkölybúza, tönköly fehér liszt, teljes kiőrlésű rozsliszt, fehér rozsliszt, hajdinaliszt, kukoricaliszt, rizsliszt, búzaliszt búzacsírával, graham liszt, zabpehelyliszt.
Tisztán fehér lisztből ritkán sütök kenyeret, általában keverek hozzá másik fajtát. Sokszor variálok a receptekkel is, és ebből következik, hogy nem is mindig sikerül a kenyerem.
A tésztából készítek zsömléket is, bagetteket, fonatokat, különféle fűszereket is használok.

Nagyon szívesen próbálom ki az új recepteket, minden héten sütök valami újat a jól bevált mellett. Izgalmas dolog és megszínesíti a hétköznapokat.

Látni a család arcán az elégedettséget, miközben a kenyeremet eszik, mindenért kárpótol.

Azt üzenem mindenkinek, hogy bátran fogjon hozzá kenyérsütőgép nélkül is! Megéri!
(A cikket beküldte: eperlevél)



Tárolás a konyhában
Gondolom más is járt már úgy, hogy a piacon megvett harsogóan friss petrezselyem maradéka másnapra tönkrement, pedig szárítva még használható lett volna. Vagy a kenyéren a biztosan záródó kenyértartóban megjelentek a kis penészfoltok. Pedig nem az áruval volt a... »

Kacsa-futamtól, a papírmárványozásig
Unokáktól ükszülőkig várja vendégeit június 23-25. között Magyarország legnagyobb családi fesztiválja Tatán. A Víz, Zene, Virág Fesztivál, melynek díszleteit a tatai Öreg tó és középkori vár adja, rengeteg érdekességet, izgalmakat és ritkaságokat kínáló... »




Minden jog fenntartva © 2020, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.