Weboldalunk egyes szolgáltatásainak és funkcióinak eléréséhez cookie-k használata szükséges. További információ


Kategória: Ügyeskedjünk!

Scrapbook - Kreatív emlékalbum

Filmekbõl, vagy talán saját gyermekkorunkból is emlékszünk olyan naplókra vagy emlékkönyvekre, amelyekbe a bejegyzéseken kívül újságkivágásokat, fényképeket, az emlékezetes kirándulásokról összegyûjtött jegyeket, képeslapokat vagy katalógusokat ragasztgattak, kidíszítve egy-egy rajzzal.

Olyan fotóalbuma pedig talán mindenkinek akad, amelyikben a képekhez megjegyzéseket fûztünk, ha mást nem, a képeken szereplõ emberek nevét, a fotó helyszínét és idõpontját.

A modern emlékkönyv-készítés pontosan azt az igényt elégíti ki, hogy a fotók megõrzése mellett megragadhassuk az élet legfontosabb pillanatait, a megõrizhessük a legfontosabb események legapróbb mozzanatait, az emléktárgyakon és kommentárokon keresztül pedig az események által felidézett a hangulatokat és érzelmeket. A scrapbook-készítés rendkívül gyorsan terjedõ kreatív mûvészet, melyben a fényképek konzerválásának alapelvei egyesülnek a mûvészi montázstechnika alapelveivel.

Biztonság és megõrzés

Minden bizonnyal ismerõs az a helyzet, amikor a család legféltettebb fotói - üknagyszülõkrõl, régen volt házasságokról - egy cipõsdobozban hevernek, jobb esetben egy kredenc mélyén, rosszabb esetben egy nedves pincében, és amikor nagy ritkán elõkerülnek, arra már senki nem emlékszik, hogy ki van a képeken. S talán az is megtörtént mindannyiunkkal, hogy a kedvenc gyermekkori képeinken rozsdaszerû foltok jelennek meg, amelyek lassan tönkreteszik a megismételhetetlen, egyedi felvételeket.
A nem megfelelõ körülmények, a régi, nem biztonságos papírból készült albumok megsárgítják, töredezetté teszik, és végül teljesen tönkreteszik a pótolhatatlan családi emlékeket. Ha pedig a fotók elõ sem kerülnek abból a bizonyos dobozból, lassan elfelejtjük, mikor és miért készültek, ki van a képeken és miért is volt egykor oly fontos, hogy megörökítsük a pillanatot. A jövõ generációi pedig már csak a kép sarkában megkopott feliratból, az egykori hajviseletbõl vagy ruhákból próbálják kitalálni a mosolygó arcok mögött megbúvó történeteket.
Mielott tehát belefogunk az albumkészítésbe, érdemes utánajárni a megfelelõ tárolási körülményeknek, illetve annak, hogy mely anyagokat tanácsos használni, mit is jelent az, hogy valami sav- és ligninmentes. Az emlékek megõrzése érdekében további lépéseket tehetünk: megrongálódott fotóinkat a digitális technika segítségével felújíthatjuk, az elfeledett családi történeteket pedig a következõ családi összejövetel alkalmával feleleveníthetjük és feljegyezhetjük. Feljegyzéseinket kommentárok formájában a montázsokba szerkeszthetjük, s így biztosak lehetünk benne, hogy ha unokáink megkérdezik, ki van a képeken, arra pontos választ tudunk majd adni.

Kreatív mûvészet

A családi emlékek megõrzése mellett az albumkészítés kiváló módja a kreatív önkifejezésnek, melynek során az album készítõje számtalan technikát és eszközt használhat fel. A díszek és emléktárgyak, a különbözõ papírok és fényképek elrendezése követhet szigorú szerkesztési szabályokat vagy lehet teljesen esetleges és kusza. A végeredmény akkoris ugyanaz: az alkotás, melynek folyamata és végeredménye egyaránt élvezetet és örömet okoz.
Biztosak lehetünk benne, hogy az általunk alkotott album féltve õrzött családi kincs lesz, egy személyes történelemkönyv, melyet minden családi összejövetelkor mindeki többször végigforgat majd, hangosan sóhajtozva vagy jókat derülve az egyes oldalakon.

Szerző: Darics Erika
Forrás: http://www.scrap.hu
(A cikket beküldte: Katus1)Itt van az ősz
Nincs szebb érzés a világon, mint mikor kimegy az ember a természetbe, és hatalmasat szippant a friss levegőből, miközben elfelejt minden problémát! »

Kirándultunk
Szeretünk kirándulni, az ország szép és nevezetes pontjait bejárni. Barátainkkal már évek óta elmegyünk Pünkösdkor egy ilyen túrára, ahonnan lelkileg felfrissülve, élményekkel teli érünk haza. Csodálatos helyeken voltunk és remélem még sok-sok ilyen szép kirándulásban lesz még részünk. »

Minden jog fenntartva © 2018, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.