rezsi

Rezsi

Használt lakás, vagy ház vásárlása esetén több mindenre érdemes odafigyelni. A legfontosabb tennivaló a tulajdoni jogok tisztázása. De ugyanolyan fontos leellenőrizni az adott ingatlan „anyagi” helyzetét is. Értem ezalatt a különböző közüzemi díjak befizetésének, vagy rosszabb esetben a nem befizetésének leellenőrzését.

Ha úgy veszünk használt lakást, hogy ezeket nem ellenőrizzük, és úgy írjuk alá az adásvételi szerződést, akkor tudnunk kell, hogy aláírásunkkal átvállaljuk az esetleges közüzemi hátralékokat is. Már több – főleg külföldi – ismerősömmel megesett, hogy lakásvásárláskor a tulajdonos szavára hagyatkozva aláírták a szerződést, és ezzel volt, hogy több tízezer forintnyi közös költséget „örököltek” előző tulajdonosuktól.

A kellemetlenségek elkerülése végett, minden esetben kérjünk a tulajdonostól egy nullás igazolást az összes létező közüzemi szervtől, társasház esetben a ház közös képviselőjétől. Ez nem a vevő dolga, ne hagyják, hogy a tulajdonos kibújjon a feladat elöl.

Természetesen nem kell megijedni akkor sem, ha kiderül, hogy nagyobb tartozás – banki hitel, vagy közüzemi tartozás – terheli az ingatlant. Szerződéskötéskor megegyezés kérdése, hogy adott esetben annyival kevesebbet fizetnek az ingatlanért, mint amennyi az azon lévő hitel, vagy tartozás összege. Ezt egy szerződésben rögzíteni lehet.

About the author