Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Szórakozzunk, utazzunk!

Planetáriumi programok

Felnőttként jutottam el először a Planetáriumba, de még így is fantasztikus élmény volt. Amikor először elhalványultak a lámpák fényei és a fejünk felett hirtelen megjelent a csillagos ég képe, gyermeki csodálat és ámulat futott végig rajtam. Azóta is különös élményként dédelgetem ezt az érzést magamban és bátran ajánlom mindekinek a Planetárium műsorait.

Igazi kuriózum

A kisherceg története
színházi előadás Kovács Róbert rendezésében Antoine de Saint-Exupéry: A kisherceg című műve alapján.
Magyarországon egyedülálló módon visszük színpadra az előadást a planetárium gép segítségével, mely díszletként a nézőtér fölé vetíti az égitesteket, különleges látvánnyal gazdagítva így az előadást.
Szereplők: Kovács Róbert, Szilasi Balázs, Bodrogi Attila, Bordás János, Pintér Gábor, Kassai Katalin, Straub Péter


TOVÁBBI MŰSOROK:

Süni és a csillagok
Süni, aki az erdei tisztáson szokott gyönyörködni a csillagos égboltban, barátjával az Egérkével világkörüli útra megy egy lufi és egy uzsonnáskosár segítségével. A műsor sokkal több egy kedves mesénél. A gyerekeket bevezeti az alapvető földrajzi és csillagászati fogalmakba. Megismerteti őket az égitestekkel, a napszakok és évszakok váltakozásával.
(gyermekműsor)

A Nap családja
A Napocska Halász Judit művésznő hangján szól a gyerekekhez és bemutatja távoli testvéreit a csillagokat, gyermekeit a bolygókat és unokáit a holdakat. Mindezeken túl meteorokat és üstököst is láthatnak a gyermekek, sőt egy látványos holdraszállásban, majd a Földre való visszatérésben is részt vehetnek.
(gyermekműsor)

Az élet bolygója: a Föld
Sok év után egy űrhajó tér vissza a Földre, melynek fedélzetén olyan gyerekek utaznak, akik még soha nem látták az emberiség igazi otthonát, a Földet. Megérkezve ellátogatnak a Planetáriumba, ahol megismerkednek bolygónkkal, az élet kialakulásával és fejlődésével. A műsor a csillagászati földrajz elemeivel is megismerteti a gyerekeket.
(általános iskola 3-4-5-6 osztályosok)

A Földről a csillagokig
A műsor egy kedves történet keretében szól a csillagászati földrajz témaköréről; a Föld és a Hold mozgásáról, a hold- és napfogyatkozásokról, az évszakok és éghajlati övek kialakulásáról. Bemutatja a precesszió jelenségét is, valamint a Planetárium segítségével egy kirándulást teszünk az egyenlítőn és a sarkvidéken is.
(ifjúsági-felnőtt)

Utazzunk a Marsra!
Hogyan lehet elhagyni a Földet, és eljutni más égitestekre? Mik az űrhajózás alapjai? Hogyan működik a rakéta? Milyen a súlytalanság? Ezekre és sok más kérdésre kapunk választ e játékos műsorban, amelynek keretében egy űrutazáson is részt vehetünk. Leszállunk egy Hold-bázisra, majd elindulunk a Mars felé.
(gyermekműsor)

Leszállás a Marsra
A Hold-bázisról indított űrhajó a Mars felé tart. A hosszú út alatt a kapitány és ifjú utasa beszélgetnek a Naprendszer bolygóiról – kiváltképp a Marsról – az üstökösökről, a kisbolygókról és a távoli csillagok világáról. Végül leszállnak a Vörös Bolygóra és egy kis kirándulást tesznek a Mars-bázisig.
(ifjúsági-felnőtt)

Bolygóközi társasutazás
Vendégeink a Kárpátia űrhajóval bekalandozzák a Naprendszert, közelről megismerkedhetnek a bolygókkal és holdjaikkal. A látványos, diaképekkel illusztrált műsort sok videófilm-bejátszás teszi érdekesebbé.
(ifjúsági-felnőtt)

Égiekkel játszó földi lelemény
A különféle népek más és más csillagképeket véltek felfedezni az égbolton. Más-más mesék, mondák hőseivel: állatokkal, mosolyt fakasztó, vagy éppen szívszorongató történetek szereplőivel népesítették be a csillagos eget. Ezeket a meséket - köztük sok magyar vonatkozású - szedtük csokorba e lírai hangvételű műsorban.
(ifjúsági - felnőtt)

Földönkívüliek
Más csillagok környezetében, más bolygókon is kifejlődhet az élet és lehet, hogy idegen civilizációk űrhajósai meglátogatták a Földet. Az élet kozmikus elterjedtségéről, csillagászat feltételeiről szól ez a műsor, választ keresve az UFO megfigyelések természetére. Érdekes videófelvételekkel és diaképekkel szemléltetve.
(felnőtt+középiskolásoknak)

Világvége
Kell e tartanunk katasztrofális eseményektől, amikor a bolygók együtt állnak? Milyen veszélyt jelent egy meteor becsapódása? Mi történne, ha egy csillag felrobbanna a közelünkben? Mi történik velünk, ha elfogy a Nap tüzelőanyag? Ezekre a kérdésekre próbál választ adni ez a látványokban gazdag műsor.
(felnőtt + középiskolásoknak)

Csillagtüzek
Ez a műsorunk azokhoz szól, akiket a távoli csillagok világa érdekel. Hogyan születnek a csillagok és miként pusztulnak el? Miért forró és fényes a Nap? Hogy robbanhat fel egy csillag? Mik a pulzárok, vagy a fekete lyukak, a csillagvilág szörnyetegei? Ezekre a kérdésekre is választ ad a műsor.
(felnőtt + középiskolásoknak)

Az égbolt csodái
A városi ember talán soha nem találkozik a zavaró fényektől mentes, csillagokkal ékes égbolt látványával. E lírai hangvételű előadásunkban a szabad szemmel, vagy kisebb távcsővel megfigyelhető színes égi csodákkal ismerkedhet meg a látogató.
(ifjúsági - felnőtt)


Hubble Univerzum
A Hubble űrteleszkóp a Föld zavaró légkörén túl, a világűrben végzi a megfigyeléseket. A műsor az általa készített legszebb felvételekből ad válogatást. Lenyűgöző képeket láthatunk a a bolygóról, csillagközi gázfelhőkről és távoli galaxisokról. Felfedezéseinek köszönhetően kozmikus határaink kitárulnak.
(felnőtt + középiskolásoknak)

Fénysugár az Andromédáról
Az általános érdeklődésre számot tartó műsor alapgondolata, hogy egy 2,4 millió évvel ezelőtt, az Androméda galaxisból elindult fénysugár útját követi végig. Indulásakor még előemberek éltek a Földön, mire megérkezik, kifejlődik az emberi civilizáció és tudományos ismeretek birtokában megfejti a távoli világból érkező fénysugár titkát.
(általános iskola felső tagozatos osztályaitól)


Szelek szárnyán Hevesben
Ha megkérdezik tőlem, hol van az a hely hazánkban, ahová bármikor szívesen visszatérnék, gondolkodás nélkül azt felelem: Eger. Szerintem ez a város Észak-Magyarország ékszerdoboza, a történelmi, kulturális és gasztronómiai élmények fellegvára. Tökéletes helyszín... »

Babaváró scrapbook-album
Terhessége alatt mindenkiben felmerül a vágy, hogy megörökítse a különleges pillanatokat. Ám a rengeteg teendő és elfoglaltság mellett a kivitelezésre ritkán jut idő. Az elmulasztott lehetőséget pedig akkor sajnáljuk igazán, amikor csemeténk az ölünkbe bújva arról... »
Minden jog fenntartva © 2020, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.