Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Egyéb cikkek

Orchidea gondozása, személyes tapasztalat

Sokat gondolkodtam, hogy írjak-e egyáltalán. Hiszen nem nagyon van olyan téma, amiről tudnék írni. Utána eszembe jutott, hogy az orchideák érdekelnek és a kedvenc virágaim is, mivel én is gondozok négyet már több éve.

Sokan tartanak ettől a növénytől, mert nem tudják hogyan kell gondozni. Először én is idegenkedtem tőle, aztán gyakorlat teszi a mestert. Azon sem kell töprengeni, hogy drágák lennének, hiszen egyáltalán nem kerülnek sokba.
Több millió faj létezik, de mi csak kb. 20 000 fajtáról tudunk. 3 éve kaptam névnapomra 3 lepke orchideát (phalaenopsis), gyönyörűek voltak, rengeteg virággal. Pár hónapig virágzott, utána szép lassan mind lepergett. Kicsit tartottam is tőle, hogy most mi lesz. Miután már nem volt rajta virág és elszáradt a szára (ami teljesen normális), visszavágtam egy ollóval.
Egy idő után észrevettem, hogy új hajtásokat hozott és új levelek is kihajtottak. Egész télen szépen fejlődött és tavaszra újra kivirágzott. Egy héten egyszer locsolom, a tányérjába öntök vizet és szép lassan felszívja magába.
Az ablakban tartom, mert nagyon fontos, hogy fény érje, bár ismerek olyan embereket is, akik szekrény tetején vagy a földön tartják és ugyanolyan szépek.
Pár hónapja pedig kaptam ajándékba egy teljesen más fajta orchideát (oncidium) amiről azt sem tudtam, hogy van ilyen fajtája is. Ráadásul nagyon kellemes illata is van. Sokkal több kisebb virágot hoz, mint a lepke orchidea. Nagyon kis hálás növények.
Ha valaki azon gondolkodik, hogy ilyet vásárol, akkor nyugodtan próbálja ki és ne féljen attól, hogy túl kényes növény, kellemesen fog csalódni. A tűző naptól azért óvjuk őket, mert leveleik megéghetnek.
Télen havonta, nyáron 2 hetente adhatunk nekik tápoldatot. De csakis a megfelelő orchidea tápoldattal. Bár én még nem használtam tápot, de így is mindig gyönyörűek.
Soha ne hagyjuk, hogy kiszáradjanak vagy túl legyenek öntözve. Szeretik a meleget, de nem a forróságot. Ha ablakban tarjuk arra ügyeljünk nyáron, hogy ne a tűző nap érje.
Tévhit, hogy az orchideát nem lehet átültetni. Át lehet, de csak 2 vagy 3 évente és a megfelelő ültetőanyagot használjuk.
Bármelyiket is válasszuk, mindig megfelelően gondoskodjunk róluk, ezáltal meghálálják és sokáig megmaradnak.
(A cikket beküldte: Alessandra)WC papír krónikák
Tudtátok, hogy a papírt már az időszámítás előtti időkben is használták Kínában csomagolóanyagként? Igazi írásos emlékünk viszont csak a IX. századból maradt fenn, ahol egy muszlim utazó felháborodottságának adott hangot beszámolójában, miszerint a kínaiak nem... »

Morzsi kutyánk története
Egyszer volt, hol nem volt, egy kis községben találtunk rá az első közös kutyánkra, egy családnál nevelkedett 1 éves koráig. Megunt kutya lett, így feltették hirdetésbe. Mi megláttuk a hirdetésben, megtetszett és elmentünk érte. »
Minden jog fenntartva © 2021, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.