Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Otthon és kert

Orchidea ABC 1.

Az orchideatartás ma már nem olyan nagy ördöngösség, ha néhány alapszabályt betartasz, nálad is életben maradhatnak és újra virágozhatnak ezek a szépségek. Cikksorozatomban bemutatom az általános igényeket, majd a leggyakoribb hibrideket.

Mióta a hipermarketek polcain is megjelentek – viszonylag olcsón – az orchideák, egyre többen csábulnak el és visznek haza ezekből a csodálatos növényekből. Azután eltelik egy hét, vagy még annyi se és lehullanak a virágok, a bimbók nem nyílnak ki, elszáradnak a levelek. Ilyenkor jön a kérdés: mit csináltam rosszul?
Arra gondoltam, hogy leírok néhány gyakorlati tanácsot, hiszen ezekben az áruházakban ritkán van kertészeti ismeretekkel rendelkező eladó, akitől kérdezni lehet.
Egy sorozat keretében bemutatom a leggyakoribb fajokat (pontosabban ezek hibridjeit). Ne várj komoly, tudományos cikket, csak a lakásban tartható orchideákkal fogok foglalkozni (aki tiszta fajokat tart, úgyis tudja már, hogy azokat ilyen körülmények között majdnem lehetetlen újra virágoztatni).
Alapok
Fény – az orchideák fényigényes növények, azonban az erős, direkt napsugárzást csak októbertől májusig (a téli időszakban) viselik el, máskor árnyékolni kell. Erre alkalmas akár egy függöny is.
Hőmérséklet – igényük fajonként eltérő, átlagosan 15-25 fok.
Közeg – itt kicsit nehezebb általánosságot mondani, de ami a legtöbb orchideára igaz: inkább ne ültessük át, ha csak virágföld van otthon. Speciális, levegős közegben élnek, a hagyományos földet velük kapcsolatban el kell felejteni.
Pára – nagyon fontos, a száraz levegő gyakran okozhat bimbóhullást. Lehet spriccelgetni, vagy a cserepek alá tálcán nedvesített kavicsot, vagy agyag-granulátumot tenni.
Tápanyag – sokkal hígabb tápoldatra van szükségük, mint a többi növénynek. Kaphatók speciális orchideatápok, ezeken rajta van az adagolás. Ha van otthon Wuxal, az is tökéletesen megfelel, 1 ml kell 1 liter vízhez, ezzel az oldattal öntözni és spriccelni is lehet a növényeket. Nyáron hetente-kéthetente, télen 3-4 hetente.
Víz – az orchideatartás sarkalatos pontja, nagyon sok növény pusztulását a túlöntözés okozza. Soha ne álljon vízben a gyökérzet, hiszen eredeti élőhelyükön a levegő nedvességtartalmát veszik fel, nem a talajét (legtöbbjük nem is talajban él). Az ideális az esővízzel való öntözés, de a forralt, ülepített lehűtött csapvíz is megfelel. (Bevallom, én évekig budapesti csapvízzel locsoltam az enyémeket és bírták, ezek a ma kapható hibridek kevésbé érzékenyek, viszont csúnya foltosak lettek a spriccelt levelek a vízkőtől.)

» A folytatás: Orchidea ABC 2.
(A cikket beküldte: 'szti)Sziklakertem virágai 10.
Még mindig folytatnám eddig megkezdett sorozatom, hiszen vajmi kevés azt hiszem, amikről eddig említést tettem. Most néhány dézsás növényt ismertetnék. Ezeknek viszont télre szükséges egy nem túl meleg helyiség, pince vagy egyéb fűtetlen hely, mert ezek mediterrán... »

Húsvéti emlékeim
Kisgyerekkoromban még elhittem, hogy a nyuszika hozza a tojásokat. A locsolóktól viszont nagyon féltem. Mindig elbújtam, így csak a tesómat locsolták meg. Édesanyám mindig mondta, hogy el fogok hervadni, de reménykedtem, nem így lesz. »

Minden jog fenntartva © 2019, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.