Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Otthon és kert

Orchidea ABC 1.

Az orchideatartás ma már nem olyan nagy ördöngösség, ha néhány alapszabályt betartasz, nálad is életben maradhatnak és újra virágozhatnak ezek a szépségek. Cikksorozatomban bemutatom az általános igényeket, majd a leggyakoribb hibrideket.

Mióta a hipermarketek polcain is megjelentek – viszonylag olcsón – az orchideák, egyre többen csábulnak el és visznek haza ezekből a csodálatos növényekből. Azután eltelik egy hét, vagy még annyi se és lehullanak a virágok, a bimbók nem nyílnak ki, elszáradnak a levelek. Ilyenkor jön a kérdés: mit csináltam rosszul?
Arra gondoltam, hogy leírok néhány gyakorlati tanácsot, hiszen ezekben az áruházakban ritkán van kertészeti ismeretekkel rendelkező eladó, akitől kérdezni lehet.
Egy sorozat keretében bemutatom a leggyakoribb fajokat (pontosabban ezek hibridjeit). Ne várj komoly, tudományos cikket, csak a lakásban tartható orchideákkal fogok foglalkozni (aki tiszta fajokat tart, úgyis tudja már, hogy azokat ilyen körülmények között majdnem lehetetlen újra virágoztatni).
Alapok
Fény – az orchideák fényigényes növények, azonban az erős, direkt napsugárzást csak októbertől májusig (a téli időszakban) viselik el, máskor árnyékolni kell. Erre alkalmas akár egy függöny is.
Hőmérséklet – igényük fajonként eltérő, átlagosan 15-25 fok.
Közeg – itt kicsit nehezebb általánosságot mondani, de ami a legtöbb orchideára igaz: inkább ne ültessük át, ha csak virágföld van otthon. Speciális, levegős közegben élnek, a hagyományos földet velük kapcsolatban el kell felejteni.
Pára – nagyon fontos, a száraz levegő gyakran okozhat bimbóhullást. Lehet spriccelgetni, vagy a cserepek alá tálcán nedvesített kavicsot, vagy agyag-granulátumot tenni.
Tápanyag – sokkal hígabb tápoldatra van szükségük, mint a többi növénynek. Kaphatók speciális orchideatápok, ezeken rajta van az adagolás. Ha van otthon Wuxal, az is tökéletesen megfelel, 1 ml kell 1 liter vízhez, ezzel az oldattal öntözni és spriccelni is lehet a növényeket. Nyáron hetente-kéthetente, télen 3-4 hetente.
Víz – az orchideatartás sarkalatos pontja, nagyon sok növény pusztulását a túlöntözés okozza. Soha ne álljon vízben a gyökérzet, hiszen eredeti élőhelyükön a levegő nedvességtartalmát veszik fel, nem a talajét (legtöbbjük nem is talajban él). Az ideális az esővízzel való öntözés, de a forralt, ülepített lehűtött csapvíz is megfelel. (Bevallom, én évekig budapesti csapvízzel locsoltam az enyémeket és bírták, ezek a ma kapható hibridek kevésbé érzékenyek, viszont csúnya foltosak lettek a spriccelt levelek a vízkőtől.)

» A folytatás: Orchidea ABC 2.
(A cikket beküldte: 'szti)Ágyi poloska a házban!
Soha nem hittem volna, hogy ezzel szembesülök 2013-ban, ilyesmiről a nagymamám mesélt, háború utáni időszakról szóló történeteiben. Rettenetes, döbbenetes, ijesztő... rengeteg hasonló jelzővel illethetném, de egy a lényeg, a poloskák itt vannak, egyre többen... »

Kullancs elleni védekezés, tények és tévhitek
A kullancsok most a legaktívabbak: a városokban is jelen vannak, és akár házi kedvenceink egészségét, életét is veszélyeztethetik. Dr. Földvári Gábor, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Parazitológiai és Állattani Tanszékének adjunktusa segítségével... »
Minden jog fenntartva © 2021, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.