Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Médiacsodák

Olvasni jó

Egyik reggel, a szokásos net-körútamon - egy hirdetés kapcsán - az egyik könyvkiadó ajánlásainak átnézése közben, lelket melengető felfedezést tettem. Mindig nagyon jó érzéssel tölt el, ha saját gyermekkorom könyvét ismét meglátom valamelyik kiadó portálján. Így volt ez most is.

A Pöttyös Panni és Kockás Peti kalandjai c. könyv már az én gyermekkoromban szívesen forgatott olvasmány volt. Pedig annak, hogy megtanultam olvasni, bizony 46 éve.
Elmerengtem. Abban az időben - a kislányok legalább is -, amikor már a mesék világán túl terjedt az érdeklődésük, először pöttyös könyvet kaptak. Ezt - az ifjabb korosztály kedvéért említem meg - azért hívták pöttyös könyvnek, mert egyöntetű pöttyös borítóval jelentek meg írások, teszem azt a 8-10 éves korosztály számára. Ezek a könyvek egy történetet tartalmaztak. Ezt a csíkos könyvek követték. Ezek már romantikus és megható, hosszabb-rövidebb lélegzetvételű, de szintén egy történetet tartalmazó könyvek voltak. Akkoriban még a televízió nem is igen létezett. Ez bizonyos mértékig szerencsés dolog volt, nem ültek a gyerekek naphosszat a TV előtt, a világ iránti kíváncsiságukat a könyvek elégítették ki.
Emlékszem, én is rengeteget olvastam. Ennek természetesen felnőttként sok hasznát vettem. Az a tapasztalatom, hogy az ember az olvasott tudást jobban el tudja raktározni az agyában, mint amit a televízióban lát, ha az mégoly érdekfeszítő is.
A gyerekeimnél is megfigyelhettem, hogy abban az időben, amikor a nagyfiam - aki mára már elmúlt harminc éves - értelme tágulni kezdett, még nem volt ennyi ismeretterjesztő és meséket ontó adó. Mondhatnám, e téren "szegényes" volt a kínálat. Viszont sokkal jobban szeretett olvasni, mint a kisebbik fiam, aki most 22 éves. Amikor ő nagyobbacska lett, már bőven akadt az említett TV-csatornákból.
Kétségtelen, hogy szükség van a médiák ismeretterjszetésére, szórakoztatására. De a könyv amellett, hogy teljesen más élményt nyújt, sokkal jobban fejleszti pl. a kisgyerek képzelőerejét. A mai mesesorozatok készen adják a királylány, vagy egyéb kedvelt mesefigura képét. Régen elolvastuk és magunk képzeltük el magunknak, hogy a mesehős, vagy más történet szereplői hogyan nézhetnek ki. Természetesen aki manapság is sokat olvas, annak ez ugyanolyan hasznára válik, mint azelőtt. A szülőknek a mi időnkben sem sokkal volt több ideje - vagy még annyi sem - mesét olvasni. De nem ültethették a gyereket elfoglaltság gyanánt a készülék elé. A gyerekek sokkal jobban rá voltak "kényszerítve" az olvasásra, mint manapság. Pedig semmilyen körülmények között nem pótolhatja semmi az olvasás élményét. Mindenképpen törekednünk kell arra, hogy gyerekeinkkel, unokáinkkal megszerettessük a könyvet. Kétségtelenül drága mulatság könyvet ajándékozni, de sokkal több értelme van, mint egy divatos babának, amire csomó pénzt lehet költeni, lehet bővíteni a tartozékaikat, ruhatáraikat, fegyvereiket, stb. És mit tanul belőle a gyerek? Hogy követelőző és elégedetlen legyen, ha a kis barátnőjének, vagy barátjának már több, jobb, szebb valamilye van.

A köny örök érték. A könyv nem megy ki a divatból. Az olvasás élményét pedig nem pótolhatja video, DVD, hangoskönyv.
(A cikket beküldte: Rozália)Janus Egyetemi színház
"Itt nyugszik Link Laja, egy ember, akit főbe lőttek. Reggel elindult otthonról, hogy egy kis halacskát vegyen, este már egy hatalmas elefántja volt, éjszaka meg agyonlőtték. Szalmatetős kunyhója volt a város peremén, és nem volt nagy bűn, amit elkövetett, mert jó... »

Leander nyári metszése
A leander népszerűsége töretlen hazánkban. Régebben a módosabb magánkertekben, ma már szinte minden kertben, sőt egyre több közterületen is találkozhatunk vele. Nagyobb városok bátran felvállalják gondozásukat, dacolnak az utca emberének gyűjtő szenvedélyével és... »

Minden jog fenntartva © 2020, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.