Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Médiacsodák

Olvasási ajánlat

Érdekelt, hogyan létja egy fiatal írónő a történelmnek azt a szakaszát, melyet csak szülei, nagyszülei éltek meg. Érdekes témaválasztás, szatírikus látásmőd arra a korszakra, mely sokszor a humor morzsáit is nélkülözte és inkább a bánattól a szomorúságtóé maradt emélékezetes. Képet kaphatunk néhány történelmi személyiség reálisabb arcáról, talán az igaziról, amit az iskolai tanulmányokban máshogy adtak nekünk elő.

Érdeklődéssel vettem kezembe Szécsi Noémi: "Kommunista Monte Cristo " című könyvét.
Nen az vonzott ami az internetes megrendelőlap ismertetőjén szerepel, mely szerint : "Többet megtudhat a Magyar Kommunista Párt történetéből, mint amennyit valaha is tudni akart...". Még az sem vonzott különsképpen ami a könyvborító hátoldalán szerepel, hogy:" Ki gondolná, hogy a vörösre festett évek szatírába illő történeteket rejtenek magukban?"
Inkább az érdekelt a könyv elolvasásakor, hogy egy alig harmincéves, mai fiatal nő, hogyan látja, láttatja a történelemoktatás álltal kicsit egyoldaluan, vagy egyáltalán nem tanított időszakot, mit tud bemutatni az eddig kissé ködösen ismert történelemből.
A cselekmény a szerző dédapjának sorsán át mutatja be a vörös terrortól kezdődő, az 56-os forradalom megtorlásáig terjedő időszakot. Kár, hogy az nem derül ki mi a pontos kapcsolat a szerző és a főhős között, hogy a rokoni kapcsolat rendszere inkább csak sejthető, igy kicsit elnagyolt, ami tulajdonképpen nem is baj, hisz regényről, sőt szatírikus regényről van szó.
A főhős elkötelezett az elvtársai iránt s a cselekményt indító "kincs mentés" jó alkalom a vörösterror főbb szereplőinek kicsit másként történő bemutatására, mintahogy azt a történelem órákon tudni illett. Ha a rejtélyes kincs nem is létezett, valahogy gyarlóbb sőt kegyetlenebb embert bemutató képeket kapunk Szamuelyről, Kunról, Rákosiról és társaikról. A műfaj nem követel számadást a felhasznált forrásmunkákról, mégis az az érzés kerít hatalmába, hogy a szerző alapos tanulmányokat folytatott a cselekményt magába foglaló időszakról. Nemcsak a "vörös" oldalról ismerhet meg az olvasó, ha nemis intimitásokat, de mindenképpen érdekes vonásokat. A szerző a fehér lovon bevonuló ellentengernagy környezetét sem kíméli, olyan eseményeket elevenít fel, melyeket nem nagyon ismerhettünk korábban.
A szerző nem túlozza el az eseményeket, pedig erre a választott szatírikus műfaj lehetőséget adna. A dédnagyapa, akiről annyit tudunk meg, hogy Sanyi a kereszneve, semmiképpen nem jelenik meg - mint ahogy azt a cím sejtetni engedi - meggazdagodott és bosszúálló erőként, inkább a mindig "ráfázó" antihősként csetlik-botlik a különböző történelmi erők között. Ellentéte a családja tagjaival, az "elvtársaival" és ellenségeivel (akik mint ahogy a töténelmi valóságban is sokszor megtörtént: esetenként azonos személyek voltak) lépten-nyomon ellentétbe kerül és a rövidebbet húzza.
Kár, hogy amit a címben sejtet a szerző, a bosszúálló, de nemes lelkű személyiséggel nem takálkozuk, ez a lehetőség nincs kifejtve, mintahogy a valós történelemben is homály fedi azt a nagyonis realisztikus lehetőséget, hogy a vörös terror legfőbb vezérei mentettek-e ki értékeket későbbi céljaik érdekében.
A könyv mindenesetre szórakoztató, érdemes azt elolvasni.

Szécsi Noémi: Kommunista Monte Cristo.Terczum Kiadó. 2006. 434 oldal.
(A cikket beküldte: Hápi)Benjamin Button különös élete
Szeretném ezt a filmet is a figyelem középpontjába állítani, nem mintha egy három Oscart nyert filmnek kellene, de hátha írtam az elemzésében olyat, amit eddig nem figyeltek meg mások. Kellemes szórakozás annak, aki szereti az ilyen típusú filmeket. »

Finnország – Az ezer tó országa II.
Nemcsak az országot, de az embereket és gondolkodásmódjukat is édemes megismerni! A természet iránti tisztelet és szeretet, az egészséges élet, sport, ezek mind hozzátartoznak a finnekhez. Legyünk nyitottak, ismerjük meg rokonainkat! »
Minden jog fenntartva © 2021, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.