Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: Médiacsodák

Olvasási ajánlat

Érdekelt, hogyan létja egy fiatal írónő a történelmnek azt a szakaszát, melyet csak szülei, nagyszülei éltek meg. Érdekes témaválasztás, szatírikus látásmőd arra a korszakra, mely sokszor a humor morzsáit is nélkülözte és inkább a bánattól a szomorúságtóé maradt emélékezetes. Képet kaphatunk néhány történelmi személyiség reálisabb arcáról, talán az igaziról, amit az iskolai tanulmányokban máshogy adtak nekünk elő.

Érdeklődéssel vettem kezembe Szécsi Noémi: "Kommunista Monte Cristo " című könyvét.
Nen az vonzott ami az internetes megrendelőlap ismertetőjén szerepel, mely szerint : "Többet megtudhat a Magyar Kommunista Párt történetéből, mint amennyit valaha is tudni akart...". Még az sem vonzott különsképpen ami a könyvborító hátoldalán szerepel, hogy:" Ki gondolná, hogy a vörösre festett évek szatírába illő történeteket rejtenek magukban?"
Inkább az érdekelt a könyv elolvasásakor, hogy egy alig harmincéves, mai fiatal nő, hogyan látja, láttatja a történelemoktatás álltal kicsit egyoldaluan, vagy egyáltalán nem tanított időszakot, mit tud bemutatni az eddig kissé ködösen ismert történelemből.
A cselekmény a szerző dédapjának sorsán át mutatja be a vörös terrortól kezdődő, az 56-os forradalom megtorlásáig terjedő időszakot. Kár, hogy az nem derül ki mi a pontos kapcsolat a szerző és a főhős között, hogy a rokoni kapcsolat rendszere inkább csak sejthető, igy kicsit elnagyolt, ami tulajdonképpen nem is baj, hisz regényről, sőt szatírikus regényről van szó.
A főhős elkötelezett az elvtársai iránt s a cselekményt indító "kincs mentés" jó alkalom a vörösterror főbb szereplőinek kicsit másként történő bemutatására, mintahogy azt a történelem órákon tudni illett. Ha a rejtélyes kincs nem is létezett, valahogy gyarlóbb sőt kegyetlenebb embert bemutató képeket kapunk Szamuelyről, Kunról, Rákosiról és társaikról. A műfaj nem követel számadást a felhasznált forrásmunkákról, mégis az az érzés kerít hatalmába, hogy a szerző alapos tanulmányokat folytatott a cselekményt magába foglaló időszakról. Nemcsak a "vörös" oldalról ismerhet meg az olvasó, ha nemis intimitásokat, de mindenképpen érdekes vonásokat. A szerző a fehér lovon bevonuló ellentengernagy környezetét sem kíméli, olyan eseményeket elevenít fel, melyeket nem nagyon ismerhettünk korábban.
A szerző nem túlozza el az eseményeket, pedig erre a választott szatírikus műfaj lehetőséget adna. A dédnagyapa, akiről annyit tudunk meg, hogy Sanyi a kereszneve, semmiképpen nem jelenik meg - mint ahogy azt a cím sejtetni engedi - meggazdagodott és bosszúálló erőként, inkább a mindig "ráfázó" antihősként csetlik-botlik a különböző történelmi erők között. Ellentéte a családja tagjaival, az "elvtársaival" és ellenségeivel (akik mint ahogy a töténelmi valóságban is sokszor megtörtént: esetenként azonos személyek voltak) lépten-nyomon ellentétbe kerül és a rövidebbet húzza.
Kár, hogy amit a címben sejtet a szerző, a bosszúálló, de nemes lelkű személyiséggel nem takálkozuk, ez a lehetőség nincs kifejtve, mintahogy a valós történelemben is homály fedi azt a nagyonis realisztikus lehetőséget, hogy a vörös terror legfőbb vezérei mentettek-e ki értékeket későbbi céljaik érdekében.
A könyv mindenesetre szórakoztató, érdemes azt elolvasni.

Szécsi Noémi: Kommunista Monte Cristo.Terczum Kiadó. 2006. 434 oldal.
(A cikket beküldte: Hápi)Vicces és hólapátos, havas locsolóversek
A locsolóversek attól olyan szépek, hogy a régi, hagyományok által megörzött versikék minden évben szép számmal szaporodnak, új költemények születnek és terjednek el. Például idén a nagy hó miatt igazi kuriózumok születtek. Igaz, ma már nem szájrul-szájra,... »

Baglyos könyvjelző - nálunk pedagógusnapra készül
Azoknak ajánlom ezt a gyerekeinkkel együtt is könnyen elkészíthető könyvjelzőt, akik szeretik a baglyokat, vagy szeretnek olvasni, esetleg ajándékötletet keresnek - például a most közelgő pedagógusnapra. »
Minden jog fenntartva © 2021, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.