Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Ügyeskedjünk!

Nyaklánc krumpliból, nem csak kislányoknak

Sokféle gyöngy közül válogathatunk az üzletekben, de ha van egy kis időnk, akár mi is nekiállhatunk gyöngyöt készíteni láncunkhoz, mégpedig krumpliból. A legegyszerűbb ékszerkészítési ötletek közé tartozik. A hozzávalókat olcsón és könnyen beszerezhetjük, nem kell hozzá különösebb ügyesség, nagyobb gyerekek is könnyedén elkészíthetik.

Hozzávalók: nyers krumpli, kés, vágódeszka, ár vagy vastagabb tű, esetleg drótdarab, damil (bármi másra is felfűzhetjük, de ezzel a legkönnyebb dolgozni), vízálló festék, vékony ecset

Első lépés:
Megtervezzük, milyen láncot és ahhoz milyen gyöngyöt szeretnénk készíteni. Le is rajzolhatjuk. Számoljunk azzal, hogy pontosan egyforma elemeket nem fogunk tudni készíteni! Megbecsüljük, kb. mennyi krumplira lesz szükség.

Második lépés:
Megmossuk és meghámozzuk a krumplikat, majd olyan alakúra vágjuk, amilyet megterveztünk. A méretre figyeljünk oda, össze fog száradni! Akinek nincsenek szobrászgénjei, esetleg türelme, az elég ha felkockázza.

Harmadik lépés:
Mindegyik elemet átlyukasztjuk, majd alaposan megmossuk, megtörölgetjük őket és elhelyezzük egy tálcán. Figyelem! Ne érjenek egymáshoz és papírhoz, mert összeragadhat. Félretesszük száradni, időnként megforgatjuk. Mérettől és alaktól is függ, hogy mennyi ideig tart, de minimum három napot számoljunk rá! Ha már kopog, akkor biztos kiszáradt. A színük nem lesz egyforma, a sárgásfehértől a feketéig változhat.

Negyedik lépés:
Festés! Sokféle módszer közül választhatunk... A leggyorsabb, ha festéksprayvel lefújjuk, de akár körömlakkal is elpepecselhetünk vele, nem beszélve a hobbiboltokban kapható millióféle festékről. Kétféleképp állhatunk neki a festésnek:
I. Előre felfűzzük a gyöngyöt és "röptében" festünk, így egyszerre készül minden oldala. Ehhez az kell, hogy ne érjenek egymáshoz se festéskor, se száradáskor. Ilyenkor jön jól a drót!
II. Lefestjük az egyik oldalát, megszárítjuk, megfordítjuk és befejezzük a festést a másik oldallal.

Ötödik lépés:
A kész gyöngyöket tetszés szerint felfűzzük. A választék itt is hatalmas! A damiltól, a dekordróton, a raffián, különböző cérnákon, kötöző alkalmatosságokon át a szalagokig bármi szóba jöhet! Ez már stílus kérdése!

Tippek:
- Medált, kitűzőt, fülbevalót vagy akár karácsonyfa díszt is készíthetünk hasonlóképpen, ha kb. fél centis karikákra vágjuk a krumplinkat. Pogácsa- és mézeskalács szaggatóval szabályos formát kapunk, de sablont is körül lehet vágni kis ügyességgel.
- A krumpli száradását gyorsíthatjuk, ha sütés után a fűtőtestre tesszük, de vigyázzunk, ne süssük meg!
- Festésnél nyugodtan engedjük el a fantáziánkat! Ha két különböző színű összefogta egymást, vagy nem egyenletes a festés, nyugodtan próbáljuk ki, milyen lenne pöttyösen, csíkosan, virágosan...stb.
- Ha valakinek van türelme hozzá, próbálja ki a következőt: Lealapozzuk a gyöngyöt, teszünk rá egy-egy csepp festéket két másik színből és tűvel szét-, illetve összehúzzuk. Nagyon dekoratív márványos, nonfiguratív mintákat lehet így alkotni.
- Gyerekek festhetik temperával is, amit száradás után átlátszó lakkal kezelünk, de ez nem olyan tartós.

Figyelem! Az áztatás nem tesz jót neki, de nedves kendővel időnként megtisztítva sokáig szép maradhat!
(A cikket beküldte: Ascagrist)Régiből újat: Kendercérnával bevont tárgyak
Bármilyen megunt, elrepedt régi tárgyat bevonhatunk kendercérnával. Aztán tetszés szerint, alkalomnak megfelelően díszíthetjük. Én az ősszel nagyon vagány kompozíciót készítettem. Zsákvászonból asztalterítőt, elrepedt tányérból, pohárból, tejfölös dobozból,... »

Túrótorta liszt nélkül
Finom és kis trükkökkel nagyon lightos »
Minden jog fenntartva © 2021, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.