Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: Ügyeskedjünk!

Nosztalgia scrapbook

A nosztalgia album készítése csodálatos módja annak, hogy a családunk múltját megõrizzük, õseinknek emléket állítsunk. Az album készítése során nem csak a kreativitásunkra lesz szükség. Egyszerre leszünk történészek, restaurátorok és dizájnerek: felkutatjuk a régi fényképeket és iratokat, felderítjük a régi családi történeteket; és beletanulunk a fényképek restaurálásának technikáiba, hogy azokat megmentsük az enyészettõl.

A nosztalgia album elkészítése hosszú folyamat, ám a belefektetett munka eredménye egy olyan családi krónika, amelybol az elkövetkezõ generációk elõtt egy lenyûgözõ történet bontakozik ki.

A fényképek kiválogatása

Mielõtt nekifogunk a nosztalgia album készítésének, szánjunk idõt arra, hogy összegyûjtsünk annyi régi fotót, amennyit csak lehet.
Mivel a régi képekbõl, különösen a nagyon régiekbõl csak egyetlen példány áll a rendelkezésünkre, tegyünk meg mindent, hogy azok épségben megõrzõdjenek.
Rendezzük a képeket idõrendi sorrendbe. Ha módunk van rá, látogassunk meg az idõsebb rokonainkat, és velük együtt nézzük át a képeket. Nevek, évszámok, helyek: mind olyan információ, amit hasznos lehet a kommentárok megírásakor. Ha kíváncsiak vagyunk a részletesebb történetekre, ne sajnáljuk az idõt arra, hogy elmenjünk a levéltárba, az anyakönyvi hivatalba, vagy kutassunk az interneten.

Kiemelõ vágás

A régi fotókat nem tanácsos szétvágni! Gondoljunk csak arra, hogy a család többi tagja számára a fotó hátterében látható épületek, feliratok, emberek mennyire érdekesek lehetnek.
A képbõl kizárólag akkor érdemes levágni, ha annak széle menthetetlenül szakadozott. De még ilyen esetben is tanácsosabb, ha inkább képkeretet használunk, és azzal takarjuk le a nem esztétikus részeket. A képkeretek - különösen az ovális - egyébként is nagyszerûen passzolnak a nosztalgia albumokhoz!
Ha az eredeti fotókat beszkenneljük és újra kinyomtatjuk, azokat bátrabban vághatjuk, izgalmasabb, kevésbé zsúfolt össeállításokat alakíthatunk ki. Ilyenkor az eredeti képeket egy savmentes mûanyag tokban erõsítsük az oldal hátuljához.

Az album megtervezése

Mivel a képek, dokumentumok és történetek már rendelkezésünkre állnak, elõre megtervezhetjük az egész nosztalgia albumot. Választhatunk például olyan egységcsomagban kapható papírokat, amelyeknek mintái és színei végigvonulnak az egész albumon, folyamatosságot biztosítva ezzel a lapok között. Még különlegesebbé tehetjük a történetek folyását, ha az apai és az anyai oldalnak is más-más domináns színt választunk.
A nosztalgia album kezdõ lapjai tartalmazhatnak családfát. Ez alkalmat ad arra, hogy felhasználjuk a kis méretû fotókat, ugyanakkor információval szolgál a családi kapcsolatokról, esetleg a születés vagy halál idejérõl.


A nosztalgia összeállítás részei

A nosztalgia albumokba válasszunk visszafogott színeket. Rengeteg kopottas mintájú, vintage papír kapható, de használhatunk fel régi kézírást, régi tapétát ábrázoló mûvészpapírt is, sõt gyönyörû háttér lehet egy régi megkopott csipketerítõ is. Autentikus háttereket vagy kereteket alakíthatunk ki repesztõlakkal, smirglivel vagy akrillfestékkel is.
Az oldal elemeit a szokásos módon erõsítsük egymáshoz - kivéve az eredeti fényképeket vagy dokumentumokat. Ezekhez használjunk átlátszó fotósarkot, hiszen soha nem tudhatjuk, mikor kell ezeket az elemeket kivenni az albumból.
A nosztalgia albumban a dokumentumoknak, feljegyzéseknek és kommentároknak éppen akkora szerepe van, mint maguknak a képeknek: szerkesszünk bele az oldalba mindent, ami segítségével az ábrázolt személyek "megelevenednek": kézírásukat, régi recepteket, anyakönyvi kivonatokat, leveleket, gyûrût, monogramos zsebkendõt. Ha a kommentárt a nem hivatott szemek elõl el akarjuk rejteni, használhatnunk bújtatott kommentárt (mint az itt látható összeállításon a szalaggal összefogott könyvecske).
Ha pedig nem használunk fel minden összegyûjtött tárgyat, azokat savmentes tasakban az összeállítás hátuljához erõsíthetjük.Vintage

A "vintage", a mesterséges kopottság igen népszerû technika az albumkészítésben. Rengeteg elõre öregített alapanyag, papír és díszítõ kapható, de az ütött-kopott hatás otthoni eszközökkel is könnyen elérhetjük.
Ezeket természeten sose alkalmazzuk az eredeti képeken vagy iratokon!
A papír öregítésének legegyszerûbb módja a tépés és gyûrés. A vastagabb kartonokon és fotómásolatokon kipróbálhatjuk a finomabb dörzspapírt is.
Barna és fekete krétával szintén kiváló hatást érhetünk el. Ha a meggyûrt papírra visszük fel a krétát, az még jobban kiemeli majd a gyûrõdéseket.
A fehér papír vagy szalagok sárgításához-barnításához használhatunk kávét vagy erõs fekete teát. Professzionálisabb megoldás a diótinta, amellyel többféle hatást is elérhetünk.


Tippek

- Létezik savmentesítõ spray: ezzel megállíthatjuk a sav által okozott káros folyamatokat (visszafordítani sajnos nem tudjuk), és megakadályozzuk a sav további migrációját az oldalon.
- A régi iratokat fénymásolóval másoljuk le savmentes papírra, majd öregítõ technikákkal alakítsuk autentikussá.
- Ha maradt fenn régi képeslap, másoljuk le a hátoldalát színes fénymásolóval, és azt is erõsítsük az összeállításra a képeslap mellé. Így mindkét oldala látható lesz!


Szerző: Darics Erika
Forrás: http://www.scrap.hu
(A cikket beküldte: Katus1)Adventi koszorú
Tudom, hogy már túl vagyunk az első gyertyagyújtáson , de azért még nem késő elkészíteni az idei adventi koszorút. Amit javasolok egyszerűen elkészíthető, nem kerül többe, mint a kész koszorú. Amikor viszont ránézel, örömmel tölt el, hogy Te készítetted. »

A „hangos” születésnap = The Sounds koncert Budapesten
Február 16. egy jelentéktelen dátum is lehetne, de ebben a helyzetben egyáltalán nem volt elhanyagolható tényező. Hogy miért is volt ez egy különleges dátum, azt a következő sorokban ki is fejtem nektek bővebben. »
Minden jog fenntartva © 2021, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.