Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Ügyeskedjünk!

Nem minden szemét, ami annak látszik - avagy legyünk kreatívak!

A cikk ötletének megírása már régóta érlelődött bennem. A közzétételhez az utolsó lökést a „flakonból műanyag fólia” zseniális ötlete adta.
A háztartásokban az egyik legnagyobb feladat a dolgok, különösen az apró tárgyak rendszerezett tárolása.


Már régen rájöttem arra, hogy a kisebb eszközök (pl. vérnyomásmérő, kézi robotgép, elemfeltöltő stb.) dobozát érdemes megtartani, mert a sok szögletes tárgyat egymásra, egymás mellé helyezve sokkal jobban ki lehet használni a rendelkezésre álló teret, és a zsinórok sem kolbászolnak össze-vissza.

Mit tesznek a legtöbb háztartásban a kiürült gyufásdobozzal (már ahol használnak gyufát), kétliteres gyümölcsleves dobozzal, lejárt falinaptárral, egyebekkel? Kidobják. Pedig ezeket nagyon hasznosan fel lehet használni, s nem kell pénzért vásárolni kis dobozokat.

A 16 darabos Ferrero Roché azon kívül, hogy finom csokoládé, nagyon gusztusos műanyag dobozban van, kiválóan tárolhatók benne a gyöngyfűzés, kézimunkázás, varrás kellékei.

A gyógyszereimet összeragasztott gyufásdobozokban tárolom. Amíg naponta egyszer vagy kétszer kellett bevenni, elég volt 7 dobozt összefogni, egy hétre előre kiadagolni. Könnyű volt ellenőrizni, hogy nem felejtettem-e el bevenni, vagy követni, hogy mikor fogy el.
Mikor már naponta 3-szor kellett szednem, 7*3 kis fiókot készítettem. (Igaz, lehet a patikában erre a célra műanyag dobozokat kapni, de részemre a gyufásdobozok sokkal könnyebben kezelhetőnek bizonyultak.)
A dobozkák összefogását valamilyen árucikk csomagolásához tartozó kartonnal, ragasztóval oldottam meg.

A kétliteres gyümölcsleves dobozok tetejét levágom, kimosom, s a 15 kg-os zsákból ezekbe szedem ki a kutyatápot. Több napra előre ki van porciózva, s a dobozok helytakarékosan foglalnak helyet a polcon (nálam a pincelejáróban a gázcsövön).
Ezekből a dobozokból kis átalakítással tetővel rendelkező tárolódoboz is készíthető. (Nekem éppen egy műkörmös reszelőnek ad otthont, látható az adatlapomon. Nagyon praktikus, semmilyen zacskó nem nyeklik-csuklik összevissza és a zsinórok is biztonságban vannak.)
Nagy előszeretettel használom a kiürült, kimosott dobozokat nagyobb mennyiségben szükséges gyógyfüvek (pl. csalántea) forrázásához, szűréséhez is.

A 15 kg-os kutyatáp zsákja sem megy a szemétbe rögtön! Már a kinyitásakor ügyelek arra, hogy szép egyenesen vágjam le, az egyik sarkát meghagyom. Visszahajtom, így lyukasztom át, hogy felakasztva teherbíró legyen, s bele lehessen rakni a szelektív gyűjtőbe hordandó palackokat, egyebeket. A kutyával nem rendelkező szomszédjaimat, családtagjaimat alig győzöm ellátni az ilyen zsákokkal.

De a kedvenceim a nagyméretű falinaptárak! Már 20 évvel ezelőtt is elkértem az irodákból a lejárt, többnyire gyönyörű fotókból álló naptárakat, s abba kötöttem a gyermekeim füzeteit, könyveit.
Ez azért praktikus, mert
- nem kerül pénzbe,
- sokkal jobb minőségű, mint a papírboltban kapható csomagolóanyag,
- minden füzet, könyv, más mintájú, tehát könnyebben megkülönböztethető borítót kapott,
- ha lehetett, a tantárgyra utaló fotót választottam. Pl.: biológia - virágos mező, történelem - egy festmény, vagy szobor, földrajz - tengerfotó, vagy városkép, fizika - valamilyen gép, stb.
A naptárak fotópapírjával kis ügyességgel beburkolhatók az gyümölcslé dobozokból készített tárolók is.

Néhány, ilyen fotópapírba burkolt füzet, könyv képe látható a naplómban.

Várom mások hasonló, filléres kreatív ötleteit!
(A cikket beküldte: syria)Régiből újat: Kendercérnával bevont tárgyak
Bármilyen megunt, elrepedt régi tárgyat bevonhatunk kendercérnával. Aztán tetszés szerint, alkalomnak megfelelően díszíthetjük. Én az ősszel nagyon vagány kompozíciót készítettem. Zsákvászonból asztalterítőt, elrepedt tányérból, pohárból, tejfölös dobozból,... »

Igazi füstölgő, pöfögő gőzmozdonyok hétvégéje
Ha szeretnéd gyermekednek megmutatni milyen egy igazi, füstölgő gőzmozdony, akkor ne hagyd ki június 7-én és 8-án a Vasúttörténeti Parkot, ahol egész napos Gőzmozdonyos Matiné várja az egész családot. »

Minden jog fenntartva © 2020, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.