Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Ügyeskedjünk!

Nem hagyományos tojásfestés - dekupázs tojások

Egy ötletet szeretnék megosztani azokkal, akik a hagyományos piros-színes tojások helyett vagy mellé szeretnének mintával díszítetteket is készíteni. A decoupage (dekupázs) a technika nagyon egyszerű, csak egy kis ügyesség és türelem kell hozzá.

Ennek a technikának az a lényege, hogy a különböző színes, mintás szalvétákat applikáljuk egy speciális ragasztó segítségével a felületre, jelen esetben a tojásokra.
kép forrás: boulderlocavore.com

Hozzávalók:

- Tojás: Lehet főtt tojás, kifújt tojás, hungarocell tojás, műanyag tojás, fatojás, bármi. A lényeg, hogy portalan, zsírtalan legyen a felülete.

- Szalvéta: Minél szebb mintás legyen. Kreatív vagy hobbiboltokban akár darabra is vásárolhatunk, de ilyenkor telítve vannak a hétköznapi boltok is a szebbnél szebb tavaszi, húsvéti mintás csomagokkal.

- Ragasztó és ecset: Speciális decoupage ragasztót kell hozzá használni, hobbiboltban megvehető. Ecsetből az a jó, aminek széles a vége és puha, de gyakorlatilag bármilyen ecsettel megoldható, csak ezekkel kicsit könnyebb kisimítani a szalvétát.


forrás: ihatecleaning.com.au

Díszítés:
A tojást (bármilyen anyagú is) le is festhetjük a díszítés előtt például akrilfestékkel. A szalvétából ki kell vágni a tervezett motívumot. Ha a tojás és a figura környéke közel azonos színű, árnyalatú, akkor nem muszáj teljesen pontosan körbevágni, de ha nagy a különbség, akkor mindenképpen javasolt minél pontosabban dolgozni.

A kivágott darabról válasszuk le a fehér szalvétarétegeket, csak a vékony réteg az maradjon, amin a színes minta van.

Nézzük ki hová szeretnék felvinni a díszítést, a tojás felületét kenjük be vékonyan a decoupage ragasztóval, majd illesszük rá a szalvétadarabot. Nagyon óvatosan, belülről kifelé haladva simítsuk ki. Ezen a ponton kell az ügyesség és a türelem. Ha túl erősen, vagy gyorsan próbálkozunk, akkor a minta elmozdulhat, a szalvéta kilyukadhat. Szóval csak finoman, kedvesen bánjunk a ki motívumunkkal, hogy ott és olyan legyen, ahol és amilyennek szeretnénk.

Ha körben több mintát is szeretnénk, akkor adjunk időt a száradásra, mert a már lekent felület nem érintkezhet mással.
Azért szeretem a hungarocell tojásokat erre a célra, mert egy vékony drótot bele lehet nyomni, aminek segítségével könnyebb forgatni és valamilyen edénybe beleállítva szárítani is. Ha gyerekekkel festünk, akkor is praktikus, mert nem törik el akkor sem, ha esetleg elejtik. :)

Amikor minden minta a helyén van, akkor kenjük le a teljes tojást a ragasztóval. Száradás után még tovább szépíthető, például szalagokkal vagy ízléses mennyiségű csillámporral.

Néhány ötlet:forrás: crafthubs.com


forrás: lauratrevey.com


forrás: brownpaperpackagesep.blogspot.hu


forrás: craftsncoffee.com


forrás: edukacija.rs
(A cikket beküldte: babyapocakban)Adventvárás naptárral!
Hamarosan elkezdődik a karácsonyi készülődés és ezzel együtt a lakás díszítése. A gyerekeket ebből mind csak a karácsonyvárás érdekli. Az adventi naptár egy különleges kalendárium, amely segíti a karácsonyi várakozást és ráhangol az ünnepre. Nem mellékesen... »

Tintaszív (Inkheart)
Olvastál már könyvet úgy, hogy nem volt a kezedhez ragasztva és mégis alig bírtad letenni? És arra gondoltál már, hogy jó lenne belekerülni a könyvbe, hogy találkozz kedvenc karaktereiddel? Cornelia Funke úgy tűnik gondolt már ilyesmire, de ő inkább házhoz hozta a szereplőket... »
Minden jog fenntartva © 2020, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.