Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: Ügyeskedjünk!

Nem hagyományos karácsonyi ajtódíszek

Nálunk az ünnepre hangolódáshoz hozzá tartozik, hogy december elején a környezetünket is elkezdjük ünnepibbé varázsolni. Szívemnek nagyon kedves feladat ez. Elsőként általában az ajtódíszt szoktam kitenni, ami minden évben más. Szeretem saját magam elkészíteni. Így aztán a látványa minden hazatéréskor okoz egy kis örömet a családomnak és nekem.

Karácsonyi ajtódísz sokféle dologból készülhet. Adja magát ugye a fenyőtoboz, fenyőág kombó. Hagyománya van a használatuknak, hiszen az év ezen szakában régen ezek voltak a könnyen elérhető, a természetben megtalálható anyagok. Csak az örökzöld ágakat tudták felhasználni, nem volt más. Ez a természetes megoldás ma is népszerű, nagyon szép és illatos tud lenni, ha nem cserélik műanyagra.

Most azonban olyan díszekről szeretnék írni, amelyek alapanyaga nem jutna elsőre eszünkbe, ha a karácsonyról van szó, mégis olyan alkotások készülhetnek belőlük, amitől eláll a lélegzetünk is.


ALAPOK

Az ajtódíszek általában koszorú formájúak, de ettől is könnyen el lehet térni. Az alapot szolgáltathatja egy szalmakoszorú vagy akár egy hungarocell gyűrű is. (Ezeket megvásárolhatjuk hobbiboltban vagy nagyobb áruházláncokban.) Ezekre dolgozzuk rá először a borítást, majd pedig a díszeket. Kapható olyan verzió is (például virágboltosoknál), ahol az alap már kidolgozott, például mohával, félbevágott tobozokkal be van vonva, vagy maga a koszorú már anyagában szép, pl. fonott faágakból áll. Ha ilyet választunk, akkor már csak a díszekkel kell variálnunk tovább.
A fentieken túl igazából bármi lehet az alapunk, egy képkeret, egy dróthuzal, egy faág, vagy egy kinőtt, régimódi korcsolya is. Kép forrása: One Lucky Day


BORÍTÁS

Van élet a tobozon túl is. Ha van otthon régi, elnyűtt, de szép mintás kötött pulóverünk, akkor annak felhasználásával gyönyörű alapot tudunk létrehozni. A szétvágott anyag szélével ugyan elővigyázatosan kell bánni, de kárpitos kapcsozógéppel, vagy ügyesen elhelyezett gombostű hadsereggel rá tudjuk rögzíteni a gyűrűre.Kép forrása: Pinterest

Új divat sminklemosó vattakorongokkal bevonni. Ehhez a korong közepébe kell a gombostűt beszúrni, majd az így felgyűrt anyagot szorosan egymás mellé rögzíteni. Nagyon harmonikus, érdekes felületet kapunk, amely hófehér, ezért kicsit megidézi a telet, a havat. Nagyon jól megy hozzá a piros és a kék dísz is. Kép forrása: Welke

Néha már önmagában a borítással el tudjuk érni a kívánt eredményt, szinte alig van szükség további díszítésre:

Naranccsal borított koszorú, nem csak gyönyörű, de illatos is:
A narancsokat vágjuk 3 mm-es szeletekre, majd sütőben (sütőpapíron!) 60-70 C°-on szárítsuk kb. 3 órán keresztül, félidőben megforgatva és a sütőben kell hagyni kihűlni is. Ha ráérünk, akkor radiátoron is megszárad szépen.

Kép forrása: Better Home and Garden

Gombolyagokkal

Kép forrása: Makezine

Pompomokkal

Kép forrása: Dollhous Shop

Parafadugóval

Kép forrása: Taste N Trip


DÍSZÍTÉS

Számtalan karácsonyi apróságot vásárolhatunk manapság már a kreatív boltokban, virágboltokban. Néha nem is az a nehéz, hogy ezeket beszerezzük, hanem a harmónia megtalálása közöttük és az ajtódíszünk végső hangulatának megteremtése, ahol ügyelni kell az egyes tárgyak egymáshoz való viszonyára, a színekre, az elhelyezésre és a díszek mennyiségére is. Néha érdemes megálljt parancsolni magunknak és akármennyire is cuki, vagy szép valami, nem muszáj megvásárolni, vagy ha már megvettük, nem muszáj mindent ugyanarra a koszorúra felrakni. Jól jöhet még máskor.
Mivel most a szokásostól eltérő dolgokat szeretném kiemelni, nem részletezem a gömbök, rénszarvasok, hóemberek, tobozok, hópelyhek, piros masnik világát, azt mindenki ismeri.

Jöjjenek a szokatlanabb, nem mindennapi megoldások:

Házikókkal

Kép forrása: Cuded

Csengőkkel

Kép forrása: BHG

Pávatollakkal

Kép forrása: Etsy

Állatokkal

Kép forrása: Pinterest

Plüssel

Kép forrása: Craftoutlet

MÉG ÉRDEKESEBB MEGOLDÁSOK

Fenyő forma

Kép forrása: BHG

Manó ül az ágon

Kép forrása: Liveinternet

Botokkal (ilyeneket a Duna partján lehet találni)

Kép forrása: WebcodeSchools

Muffinsütőből

Kép forrása: Diyti.me

Régi égősorból

Kép forrása: Pinterest

Kesztyűkből és zoknikból

Kép forrása: Pinterest

A díszítéseket többféle módon rögzíthetjük. Legkönnyebben ragasztással (hőre olvadó ragasztórúd + pisztoly) oldható meg, de vannak olyan esetek, amikor a dísz nem simul rá teljesen a borításra. Például ha szárral bogyókat szeretnénk rátenni, akkor a szárakra kell drótot tekerni és a drótot beletűzni a koszorúba.

Remélem sikerült adnom egy löketet a kreativitásotoknak ezekkel az ötletekkel és nem álltok meg idén a boltban vásárolt, készen kapható ajtódíszek mellett. Kapjátok elő a ragasztópisztolyt (ha nincs, akkor vegyetek, mert remek találmány és mindig jól jön) és valósítsátok meg a saját ötleteiteket (vagy akár másokét, ami tetszik)! Egészen más minden nap ránézni valamire, amit te alkottál, mint arra, amit készen megvettél. Ha nem is sikerül tökéletesre, egészen más és nagyobb örömöt ad, mint a bolti társai. Ha még nem vagy gyakorlott, kezdj egyszerűen: borított koszorú és az általad kiválogatott, szívedhez közel álló díszek. Rá fogsz kapni az alkotás ízére, meglátod! A következő lépés már lehet a saját adventi koszorú készítése, hamarosan annak is ideje lesz! :)
(A cikket beküldte: babyapocakban)Mozaik képkeret készítése
Néha csak úgy elkap az ihlet és alkotok valamit. Máskor ránézek egy tárgyra és meglátom benne a lehetőséget. Van olyan is, amikor az ötlet tálcán kínálja magát. Ilyen volt ez is, eltörött egy tányérom... »

Hogyan tároljuk a főzéshez az alapanyagokat?
A finom étel elkészítéséhez az első legfontosabb feladatunk, beszerezni frissen a legjobb minőségű alapanyagokat. Amelyeket lehetőség szerint frissen is használjunk fel. »
Minden jog fenntartva © 2021, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.