Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Médiacsodák

Nekem csobogsz mutter?

Az ifjúság nyelvi szófordulatai olykor megfejtendők, de mindenképp szórakoztatók. Mert nem kétséges, hogy szegényesebb lenne a magyar nyelv, ha a mindenkori ifjú generáció nem színesítené azt a maga módján.
Némely beszólás, jó duma annyira időtálló, hogy évtizedeken keresztül használatos, és lassan beépültek mindennapjainkba.
Mire gondolok?


Ha azt mondom, tök jó, vagy azt, hogy ciki, netán lépjünk olajra, ez csak egy újszülöttnek új. Az sem újdonság, ha valaki karót kap a suliban, hétvégén dizsibe megy vagy felmegy a pumpája, esetleg tele lesz a hócsukája.
Egyre gyakoribbak ezek a kifejezések, közérthetővé, természetesebbé váltak, olyannyira, hogy szinte észrevétlenül simultak nyelvezetünkbe.
Szükség van-e a szlengre?
A változatosság és humor szempontjából mindenképp.
Érdemes időnként fiatalok közt elvegyülni, megfigyelni, hogyan kommunikálnak egymás között. Humoros és egyben elgondolkodtató, ahogy és amit beszélnek.
A „nekem csobogsz mutter?” (hozzám beszélsz anya?), „mi a pálya haver?” (mi a helyzet?) kifejezések, aránylag rövid idő alatt megfejthetők annak is, aki nem járatos az ifjúsági nyelvben.
Magyarázatra szorul viszont az „illetékesektől” a következő: „kerülj meg kétszer, aztán gyere vissza”, vagy: „ó, hogy tépnéd le a hajamat”! komoly fejtörést okozott, mint ahogy az is, mikor a fiam elmesélte, hogy a játszótéren kiesett a kis rizs a hintából(?).
Vajon milyen szituációkra használják a srácok a fent említett szövegeket?
Túl messzire nem kellett mennem a válaszért – magam is gyakorló szülő vagyok kamaszokkal –, mindenesetre jól szórakoztam.
Tehát: ha valaki nekünk szánja a következő mondatot: „kerülj meg kétszer, aztán gyere vissza”, jobb, ha minél előbb lelécelünk, ugyanis baromira idegesítjük az illetőt. Az „ó, hogy tépnéd le a hajamat!” - felkiáltást is vegyük komolyan és nézzünk magunkba, mert valami bődületes marhaságot ejtettünk ki a szánkon. Ilyenkor is jobb, ha elhúzzuk a csíkot.
Na és a kis rizs… Kiderült, hogy a kétéveske kínai gyerek nem kapaszkodott a libikókán…
Vigyázzunk tehát, hogy ne legyen semmi hézag, időnként tegyük magunkat takarékra, mert ha későn esik le a húszfillér és bedobjuk a törölközőt, a végén még a Doszpot rajzol körbe…
De erre ne kerüljön sor. :-))
(A cikket beküldte: elszabadult hold)Janus Egyetemi színház
"Itt nyugszik Link Laja, egy ember, akit főbe lőttek. Reggel elindult otthonról, hogy egy kis halacskát vegyen, este már egy hatalmas elefántja volt, éjszaka meg agyonlőtték. Szalmatetős kunyhója volt a város peremén, és nem volt nagy bűn, amit elkövetett, mert jó... »

Mosódió - a természetes mosószer
Belegondoltál már, hogy egy olyan, a mindennapi művelet, mint a mosás, milyen mértékben mérgezi földjeinket és vizeinket? Tudtad, hogy létezik egy mosószer, amely nem tartalmaz vegyi anyagokat, bőrbarát, a természetbe kerülve maradéktalanul lebomlik, a... »
Minden jog fenntartva © 2021, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.