Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Otthon és kert

Napelem tapasztalatok

Napelemes rendszerrel kapcsolatos tapasztalatok.
Mert a nap süt. Használjuk ki ezt a kimeríthetetlen, elérhető energiaforrást! A jelenlegi technológia segítségével képesek vagyunk tárolás nélkül megtermelni az éves energiaszükségletünket.


Szeretném megosztani a saját tapasztalataimat napelemes rendszerrel kapcsolatban. Sokan gondolkoznak ezen az alternatív, környezetbarát erőművön, de nem sok infó van.

A rendszer leegyszerűsítve:
1, Napelem táblák a tetőn.
2, Vezetékek a napelem és az inverter között.
3, Inverter.
4, Vezeték az inverter és a lakáselosztó között.
5, Ad-vesz fogyasztásmérő.

A napelem táblák által füst és CO mentesen megtermelt DC 200-450V-os feszültségű áramot az inverter átalakítja a számunkra "megszokott" szabvány kisfeszültség 230V 50Hz-re. Így a rendszerünk alkalmassá válik arra, hogy a szolgáltató hálózatába betermeljük az adott pillanatban el nem fogyasztott áramunkat.

Miért is fontos ez?
Az energiát tárolni veszteséges. Ez minden energia fajtára igaz. Az akkumulátorok telepítése sokszorosára is drágíthatják a rendszert, így nagyon magas a megtérülési idő.
Tehát az el nem használt, betermelt áramunkat a szomszéd, vagy más a termelés pillanatában elfogyasztja. Ezt az AD-VESZ fogyasztásmérőnk méri, és a szolgáltató jóváírja a villanyszámlánkon.
Ez azt jelenti, hogy meg tudjuk termelni az éves energiaszükségletünket úgy, hogy a termelés nem állandó. Van, hogy sokat termelünk, van, hogy semmit (pl. éjjel).

Egy átlagos méretű családi házra 10-20 napelem táblát szükséges telepíteni. Ezek jelenleg 2,35-5 kW teljesítményre képesek. Mérete összesen 16-32 m2. A lehetőleg déli tájolású és 35-45 dőlésszögű tetővel így képesek megtermelni évi 2500-5500 kilowattórát.

Jelenleg a magyar törvények szerint a szolgáltató csak 85%-os áron köteles átvenni a megtermelt áramot. Ezért (és másért is) érdemes a rendszert úgy tervezni, hogy egy picivel kevesebbet termeljünk éves szinten, mint amire szükségünk van.

Egy ilyen rendszer telepítésével gyakorlatilag elbúcsúzhatunk a villanyszámlától. A mai villanyárak figyelembevételével telepített rendszerrel befagyasztjuk a villany árát a következő, minimum 25 évre.

Szívesen segítek bárkinek, akinek kérdése van ezzel kapcsolatban.
Tegyünk a környezetünkért, ha tehetünk...

A képen az erőművem!
(A cikket beküldte: willi)Orchidea ABC 2. - Lepkeorchidea - Phalaenopsis
A sorozatban elsőként a lepkeorchideát (Phalaenopsis) választottam, talán ez a leggyakoribb, legismertebb faj. Rendkívül változatos színekben és mintázatokban kapható a fehértől a sárgán és rózsaszínen keresztül a szinte feketének látszó sötétbordóig.... »

Segítsünk a Pomázi Állatvédőknek!
Nem sokan ismerik ezt a lelkes Állatvédő Egyesületet, mert a média csak a nagy állatvédőket reklámozza és támogatja. És a kicsi egyesületek? Őket nem ismeri szinte senki sem, csak csendben végzik nap mint nap az állatvédő munkájukat, néha erejük felett is. A... »

Minden jog fenntartva © 2019, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.