Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Otthon és kert

Mit tehetünk a madarakért?

Az ősz beköszöntével költöző madaraink elindultak a melegebb tájak felé. De vannak fajok, akik a telet idehaza töltik. Az ő életünket megkönnyíthetjük egy kis odafigyeléssel. A madárbarátok már ősszel elkezdhetik a felkészülést. Az alábbi feladataink vannak ilyenkor:

Ősszel helyezzünk ki odúkat a kertbe!

Télen ezekbe majd be tudnak húzódni a hideg elől, megszokják a helyet és tavasszal már költeni is fognak benne. Ha már korábban volt lakója az odúnak, akkor a régi fészekmaradékokat távolítsuk el és tisztítsuk ki!
A különböző madárfajok más-más méretű odúkat részesítenek előnyben. Az is számít, hogy milyen helyre rakjuk ki. Fontos szempont, hogy árnyékos, félárnyékos helyre kerüljön. A röpnyílás lehetőleg kelet, délkelet felé nézzen és a kirepülést semmi ne akadályozza. Az odúba nem kell semmit beletenni, sem fészkelőanyagot, sem élelmet, ezt majd a kismadaraink maguk megoldják (a fészekanyagot, például apró ágakat, állatszőrt tavasszal kihelyezhetjük valahová, ahol megtalálják).


Új odú vásárlása

Különböző típusokat különböztetünk meg a méretük szerint. Ha tudjuk, milyen madarakat szeretnénk a kertünkbe csalogatni, akkor a vásárláskor ez alapján tudjuk eldönteni, melyiket válasszuk.

A típusú odú: barátcinege, kék cinege
B típusú odú: széncinege, veréb, légykapó, seregély
C típusú odú: vörösbegy, rozsdafarkú, barázdabillegető
D típusú odú: széncinege, seregély, búbosbanka

Ezeken kívül vannak még más, speciális odúk is, de ezek a leggyakoribbak.
A vásárláskor ügyeljünk az odú minőségére! Sok helyen árulnak dekoratív termékeket, de ezek néha tényleg csak dísznek szolgálnak, az esőt nem viselik jól, a röpnyílás szálkás, a méretek nem megfelelőek.
Ügyes kezűek maguk is készíthetnek madárlakást, de érdemes a fenti típusokra rákeresve a pontos méretezést követni. (Verste Albert dolgozta ki ezt a méret-rendszert.)


Őszi felkészülés a téli madáretetésre

Az etetést novemberig, ill. az első fagyok érkezéséig ne kezdjük el! Addig csak készülődünk. Nem kell aggódni, a madarak ebben az időszakban még bőven találnak élelmet. :)

Készítsük elő a madáretetőt, tisztítsuk ki, ellenőrizzük a stabilitását, állapotát! Vagy ha még nincs, vásároljuk egyet. Függő etetőket kedvelik a cinegék, őszapók, tengelicek, zöldikék. A talajról szeretnek inkább csipegetni a rigók, a pintyfélék, a barázdabillegetők, a vörösbegyek. Nekik akár a bokrok alá is szórhatunk eleséget. Az etetőt olyan helyre rakjuk ki, ahol macskák vagy ragadozómadarak nem férhetnek hozzá!
Ha van almafánk, hagyjunk rajta néhány gyümölcsöt a madarak számára. Kedvelik a különböző bogyós díszbokrokat is. Ha kedvezni szeretnénk nekik, ültessünk a kertünkbe ilyeneket is.
A lehullott leveleket ne gyűjtsük össze mindenhonnan! A rigók például nagyon szeretnek az avarban élelmet keresni, ha hagyunk nekik ehhez egy kisebb területet, akkor segítjük őket a könnyebb táplálékkeresésben.

Akiknek nincs kertje, azok is tudnak madáretetőt telepíteni. Még erkély sem kell feltétlenül hozzá, hiszem már kaphatóak ablaketetők is. Ezek azért is nagyon hasznosak, mert könnyű a függönyön keresztül a madarakat megfigyelni.

Szerezzük be a madáretetéshez szükséges táplálékokat. Az etetésnek folyamatosnak kell lennie télen! A madarak élete múlhat rajtunk. Ha a megszokott helyen nem találnak élelmet, el is pusztulhatnak a nagy hidegben. Mi kerülhet az etetőbe? Főként magvak, alma, vagy szalonna. Tálcás etetőbe konyhai maradékot is tehetünk (pl főtt zöldséget). A cinkegolyókat fákra is felköthetjük.

Madarak itatása

Sokan elfeledkeznek róla, de a madarak itatása is feladat. Nem csak nyáron, télen is nagyon fontos. Minden nap cseréljük a vizet, ha esetleg befagy, akkor a vékony jégréteget törjük fel, hogy hozzáférhessenek.Ezek az őszi feladatok, ha szívünkön viseljük a madarak sorsát. Senki ne feledje! A madáretetés nem lehet sosem ötletszerű és időszakos. Ha elkezdjük, akkor egész télen folytatnunk kell, különben a madarak halálát is okozhatjuk!

Kívánom, hogy mindenki lelje örömét abban, hogy a kismaradakat segíti a táplálékszerzésben és a biztonságos telelésben.
(A cikket beküldte: szeretekolvasni)A konyha divatot teremt
A legújabb 2013-as konyhabútor és konyhagép kollekciókkal idén is a Konyhakiállításon találkozhatnak először a látogatók március 1-3. között a Budapest Sportarénában. Az eseményen több mint 100 kiállító mutatja be a hazai és nemzetközi gyártók újdonságait, melyek... »

Janus Egyetemi színház
"Itt nyugszik Link Laja, egy ember, akit főbe lőttek. Reggel elindult otthonról, hogy egy kis halacskát vegyen, este már egy hatalmas elefántja volt, éjszaka meg agyonlőtték. Szalmatetős kunyhója volt a város peremén, és nem volt nagy bűn, amit elkövetett, mert jó... »

Minden jog fenntartva © 2019, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.