Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ






Kategória: Süssünk, főzzünk!

Mini kenyértörténet

A régészek a múlt században arra a következtetésre jutottak, hogy már az õsember is sütött kenyeret. Persze az a kenyér nem ez a kenyér volt!

A tudósok a föld minden pontján egybehangzóan állítják, hogy a földmûvelés legkorábban a Közel-Keleten alakult ki. Az ember észrevette, hogy a talajba hullott mag bizonyos idõközökben újra meg újra kikel. Hogy biztos legyen a tápláléka, õ maga idézte elõ a növény növekedését. A kalászos növények közül elsõsorban a kölest, az árpát és a búzát termesztette. Kezdetben nyersen vagy pörkölve fogyasztotta a gabonamagvakat, késõbb már megõrölte, és az így nyert lisztbõl vízzel készített sûrû masszát.
Valószínû, hogy a massza (tehát a liszt és a víz keveréke) egyszer sûrûbbre sikerült a szokásosnál, és véletlenül ráesett egy, a tûzben izzó kõre, s lám, csodák csodája, a lisztes masszából valami pogácsaszerûség sült! A fejlõdés következõ lépcsõje pedig az a momentum lehetett, amikor az ember az agyagfazékban felejtette a sûrû, árpás masszát. Néhány óra múlva visszatérvén, nem ismert rá, mert a tészta igencsak megváltozott: jócskán megduzzadt, kis buborékok pattantak el rajta, olyan volt, mintha élne, mintha lélegezne. A mindenütt jelenlévõ élesztõgombák a számukra feltehetõen optimális közegben dolgozni kezdtek. Emberünk a felpuffadt tésztát megsütvén, rájött arra, hogy ez sokkal jobb, mint az elõzõ pogácsa. Hogy mitõl jobb, azt még nem tudhatta! Mi viszont tudjuk, hogy élesztõ "dolgozott" a tésztában.
(A cikket beküldte: elvira1)



Modern konyha: energiatakarékos serpenyők az egészséges életmód szolgálatában
Facsarjon friss citromlevet a sózott, borsozott csirkemellfilékre, majd szórja meg firss rozmaring levelekkel mindkét oldalát, helyezze forró serpenyőbe és kevés olívaolajjal pirítsa ropogósra a hússzeleteket. Tálalja friss salátával. Ön milyen serpenyőben... »

Szappanöntési praktikák
Már nagyanyáink is öntöttek szappant. Miért ne önthetnénk mi is a mai modernebb technikákkal? Saját használatra, vagy például karácsonyi ajándékként is remek. Elehtnek egyszínűek is, de hordozhatnak jelentést is, attól függően, mit teszünk a belsejükbe. Szükség... »




Minden jog fenntartva © 2021, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.