Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ






Kategória: Süssünk, főzzünk!

Mindenféle májas finomság (liba,sertés,csirke)

A májas finomságokat gyűjtöttem egy csokorba. Ha kíváncsi vagy, hogyan készíthetők el, kattins a "tovább"-ra.

GOMBÁS LIBAMÁJ
40 dkg libamáj, 25 dkg gomba, 1 dl tejszín, 1 evõkanál libazsír (vagy 2 evõkanál olaj), 1/2 dl vörösbor, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, ízlés szerint só és törött fekete bors.
A libazsíron éppen csak megfuttatom a reszelt vöröshagymát, majd ráteszem a megtisztított és vékony szeletekre vágott gombát. Hozzáadom a tisztított, zúzott fokhagymát, a finomra vágott zöldpetrezselymet. Fedõ alatt, saját levében puhára párolom, majd ha zsírjára sült, lepirítom rajta a kockákra vágott libamájat. Ráöntöm a vörösbort és a tejszínt, ezután fedõ alatt felforralom. Néhány percnyi párolás után, ha a ragu kissé besûrûsödött, a lángot eloltom alatta, de a fedõt még 5 percig rajtahagyom. Rizibizivel kínálom. Csak a tányéron sózom.
Kb. 30 perc


GÖNGYÖLT LIBAMÁJ
1 kis libamáj, a liba hátáról és mellérõl egy darabban lenyúzott bõr, 2 tojás, 1 evõkanál liszt, 1 dl tej, 1 dl tejföl, 2 evõkanál libazsír, 2 evõkanál konyak, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 ecetes uborka, késhegynyi pástétomfûszer, ízlés szerint só és törött bors, 1 evõkanál finomra vágott vöröshagyma.
A libabõrbõl egy nagy lapot formázok. A vöröshagymát egy evõkanál libazsíron üvegesre fonnyasztom, majd a kockákra vágott libamájat lepirítom rajta. Ha langyosra hûlt, ledarálom. A maradék zsírt habzásig hevítem a liszttel, felöntöm a tejjel, és addig fõzöm, amíg elválik az edény falától. A zöldséget megtisztítom, és a fõtt burgonyával, ecetes uborkával együtt almareszelõn lereszelem. A tejes pépet összekeverem a darált májjal, a zöldségekkel, a konyakkal és a fûszerekkel, majd egyenként beledolgozom a tojásokat. Az így kapott krémet rákenem a kiterített libabõrre. Úgy csavarom össze, mintha rétest készítenék. A hosszú, vékony göngyöleget alufóliába csomagolom, és a két végét behajtva forrásban lévõ vízbe teszem. 30 percig fõzöm, majd a vízbõl kivéve hagyom kihûlni. Kicsomagolom, éles késsel felszeletelem, tûzálló tálra teszem, és forró sütõben pirosra sütöm a tetejét. Melegen burgonyapürével és salátával, hidegen pedig szendvicskenyérre téve fogyasztja a család.
Kb. 90 perc


LECSÓS LIBAMÁJ
2 pecsenyeliba mája (35-40 dkg), 5 húsos zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, 2 dl tej, 8 dkg füstölt szalonna, 1 teáskanál pirospaprika, ízlés szerint só és törött fekete bors.
A libamájat ereitõl megtisztítom, majd hosszúkás, vékony csíkokra vágom. Ráöntöm a tejet és fél órán keresztül benne áztatom. Közben a füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágom, zsírját kisütöm, majd megfonnyasztom rajta a megtisztított, finomra metélt vöröshagymát. Ezután ráteszem a megmosott, kicsumázott és vastag szeletekre vágott zöldpaprikát, a zúzott fokhagymát és együtt pirítom néhány percig. Amikor a paprika már üveges, az edényt a tûzrõl félrehúzom és belekeverem a pirospaprikát meg a héjától megfosztott paradicsomot. A tûzre visszatéve fedõ alatt néhány percig párolom. Ha a lecsó zsírjára sült, belekeverem a tejbõl kivett, lecsöpögtetett májcsíkokat és megpirítom. A tejfölt is hozzáöntve néhány percig párolom. Hozzáillõ köret a vajas galuska vagy a sós vízben fõtt spagetti.
Kb. 45 perc


LIBAMÁJ EGYSZERÛ SÜTÉSE
1 libamáj, két tenyérnyi libaháj, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só.
A libamájat ereitõl megtisztítom és megmosom, majd egy órára annyi jeges vízbe áztatom, amennyi ellepi. A libahájat apróra vágom, kiolvasztom, és leszûröm a zsírját. A májat a vízbõl kivéve lecsöpögtetem és lábosba teszem. A libazsírt ráöntöm és annyi vízzel egészítem ki, hogy éppen ellepje. Megsózom, hozzáteszem a megtisztított és pépesre zúzott fokhagymát, és fedõ alatt addig párolom, amíg a májba beleszúrt villa száraz marad. Ezután a fedõt levéve a levét elpárologtatom és mindkét oldalán kissé megpirítom. Üvegtálba átszedem a májat, ráöntöm a zsírt és ha kihûlt, lefedve hûtõszekrényben megdermesztem.
Kb. 30 perc


LIBAMÁJHAB
1 kicsi libamáj, 3 tojás, 10 dkg vaj, 2-3 dl tej, 1 teáskanál mustár, ízlés szerint só és törött fehér bors, 1 dl tejszín, 2 evõkanál konyak.
A libamájat feldarabolom és annyi tejbe teszem, amennyi teljesen ellepi. Fedõ alatt, kis lángon puhára párolom. Ezután levébõl kivéve kétszer teljesen pépesre darálom. Közben keményre fõzöm a tojásokat és meghámozva a vajjal, sóval, mustárral, borssal, tejszínnel, konyakkal robotgéppel vagy turmixgépben habosra keverem. Hozzáadom a májat is és addig verem, míg habos, könnyû krém nem válik belõle. Pirított, édeskés kenyér- vagy kalácsszeletekre kenem a jól behûtött libamájhabot és meggyszemekkel díszítve kínálom. (Hûtõszekrényben, jól lefedve, legalább 5 napig eláll.)
Kb. 40 perc


LIBAMÁJKOCSONYA
1 libamáj, nagy tenyérnyi libaháj, 3 dl tej, 1 nagy ecetes uborka, 1 púpozott teáskanál szardellapaszta, 1 evõkanál zselatinpor, késhegynyi pástétomfûszer, csipetnyi só. (A szardellapaszta nagyon sós!)
A libamájat megmosom, letisztítom és lábosba teszem. Ráteszem a kis kockákra vágott libahájat, ráöntöm a tejet, beleszórom a pástétomfûszert és fedõ alatt, kis lángon addig forralom, amíg az összes tej elforr alóla, illetve a zsír kisül a hájból. Ezután a zsírból kiveszem a tepertõt és a májat, majd az ecetes uborkával együtt ledarálom. Ehhez hozzákeverem a szardellapasztát, a csipetnyi sót és a libazsírt. Habosra keverem, majd két evõkanál tejben feloldott és átszûrt zselatint keverek hozzá. Egy nagy formába vagy több kisebb formába (pl. alufóliapohárkákba) töltöm a masszát, és lefedve a hûtõszekrényben dermesztem egy napig. Tálaláskor a formát forró vízbe mártom és salátalevéllel díszített tálra borítom. Fürjtojással, céklával, paradicsommal stb. díszítem, és majonézes salátával kínálom ezt a finom ételt.
Kb.: 60 perc


MOGYORÓS LIBAMÁJ
1 kisebb libamáj (kb. 40 dkg), 10 dkg tisztított földimogyoró, 2 dl tejszín, 1 dl tejföl, 1 evõkanál libazsír (vagy olaj), 1 teáskanál liszt, ízlés szerint só és törött fekete bors.
A libamájat megmosom és egy órára hideg vízbe áztatom. Közben a mogyorót lapos alufóliatálcára szétterítem, majd a forró sütõben barnáspirosra pirítom. Ezután ledarálom. A májat a vízbõl kivéve megtörülgetem, felszeletelem és a libazsíron hirtelen, erõs tûz fölött mindkét oldalán átsütöm. A lepirított májszeleteket lapos tûzálló tálba teszem és ráöntöm a tejszín, a tejföl, a darált mogyoró, a só, a bors keverékét. Elõmelegített, forró sütõbe teszem, hogy a mártás teteje szép pirosasbarna legyen. Petrezselymes rizzsel vagy ropogósra sült burgonyával kínálom.
Kb.: 30 perc


RÁNTOTT LIBAMÁJ
40 dkg pecsenyelibamáj, tojás, liszt, zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez, tej a máj áztatásához, ízlés szerint só és törött fekete bors.
A libamájat tisztítás után vékony szeletekre vágom és fél órára tejbe áztatom. A tejbõl kivéve lecsöpögtetem és papírtörülközõvel megtörölgetem. Ezután megsózom, majd lisztbe, felvert borsos tojásba és zsemlemorzsába forgatom. Bõ, forró olajban sárgásbarnára sütöm. A felesleges olajat lecsöpögtetem és melegített tálra szedem. Körete rizibizi és sok saláta.
Kb. 30 perc


TEJFÖLBEN SÜLT LIBAMÁJ
1 libamáj, 2 pohár tejföl, 1 narancs leve és reszelt héja, 1-1 késhegynyi õrölt gyömbér és pástétomfûszer, 2 szem összetört szegfûszeg, ízlés szerint só és törött fekete bors.
A libamájat megtisztítom, megmosom, és két órán keresztül vízben áztatom. Ezután lecsöpögtetem és tûzálló tálba teszem. A tejfölbe keverem a narancshéjat, a narancslevet, a sót, a borsot, a pástétomfûszert, a gyömbért és rálocsolom a májra. A tálat befedem, és elõmelegített, forró sütõben addig párolom, amíg a beleszúrt villa száraz marad. Ezután a mártásból kiveszem, felszeletelem és visszateszem a tálba. Éppen csak annyi idõre teszem vissza fedõ nélkül a sütõbe hogy a teteje szépen megpiruljon. Gombás rizzsel kínálom ezt a különlegesen finom ételt.
Kb.40 perc


TÖLTÖTT LIBAMÁJ
50 dkg libamáj, 15 dkg gomba, 2 evõkanál tejföl, 2 evõkanál reszelt füstölt sajt, 2 dl tejszín, 3 dl tej, 2 evõkanál száraz fehérbor, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál liszt, ízlés szerint só és törött fekete bors, tojás, liszt, zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez, 2 evõkanál gombás pizzamártás.
A libamájat tisztítás után a tejbe teszem és fél óráig áztatom. Közben a gombát megtisztítom. Félreteszek belõle 2 nagyobb fejet, a többit apróra vágom. Egy evõkanál forró olajon sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemzölddel megpárolom a gombát, majd ha zsírjára sült, hozzákeverem a bort, a tejszínt és 2 evõkanál vizet. Ízesítem a zúzott fokhagymával, majd rászórok egy teáskanál lisztet és állandó keverés közben jól kiforralom. Melegen tartom. Ezután a tejbõl kiveszem a májat és 8 szeletet vágok belõle. Négyet megkenek a tejföl és a reszelt sajt keverékével, mindegyikre egy nyers gombaszeletet teszek és megsózom, majd ráborítok egy szelet májat. Hústûvel vagy fogvájóval összefogom. Lisztbe, sós felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatom és bõ, forró olajban takaréklángon pirosra sütöm. Meleg tálra szedem, és a maradék tejszínnel simára kevert gombás pizzamártással meg sült burgonyával kínálom.
Kb.50 perc


Fokhagymás sült máj
20 perc
50 dkg sertésmáj, 2 nagy fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 3 evõkanál olaj (vagy zsír), 1 evõkanál liszt, ízlés szerint törött fehér bors, só.
A megmosott, lecsöpögtetett és megtörölt májat kis szeletekre vágjuk, majd a felhevített olajon hirtelen, mindkét oldalán pirosra sütjük. Tûzálló tálba helyezve, melegen tartjuk. A visszamaradt szaftban megpirítjuk a megtisztított és vékony szeletkékre vágott fokhagymát, megsózzuk, megszórjuk a fehér borssal, és ráöntjük a sült májszeletekre. Továbbra is melegen tartjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, 1 cm-es karikákra vagdaljuk, meghintjük a liszttel, jól összeforgatjuk, és bõ, forró olajban ropogósra sütjük. A megsült hagymát ráhalmozzuk a fokhagymás májra, és burgonyapürével kínáljuk. Csak a tányéron sózzuk.


Gombás máj
25 perc
40 dkg sertésmáj, 25 dkg gomba, 1 dl vörös bor (lehetõleg száraz), 4 evõkanál olaj (vagy zsír), 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 kis fej vöröshagyma, ízlés szerint törött fekete bors, só.
A gombát megmossuk, földes végét levágjuk. Nagyon vékonyra szeleteljük. Az apróra metélt petrezselyemzölddel és a megtisztított, megreszelt (vagy nagyon apróra vágott) vöröshagymával együtt 2 evõkanál olajon, sóval, törött borssal fûszerezve fedõ alatt, saját levében megpároljuk. Amíg a gomba párolódik, a maradék olajon hirtelen, erõs tûzön átsütjük a megmosott, csíkokra szeletelt májat. A hagymás, párolt gombát zsírjára sütjük, aláöntjük a bort, összeforraljuk, majd a májat hozzáadjuk. A tüzet eloltjuk alatta, jól összekeverjük, és azonnal tálaljuk sós vízben fõtt burgonyával.


Grapefruitos máj
30 perc
Nehézség: 2
50 dkg sertésmáj, 2 db grapefruit, 1 evõkanál liszt, 3 evõkanál olaj (vagy zsír), 1 teáskanál mustár, 1-2 teáskanál cukor, õrölt fehér bors, só.
A grapefruitokat meghámozzuk, fehér héját is levesszük, és az egyiket citromcsavarón kicsavarjuk, a másikat pedig gerezdjeire szedjük. A gerezdeken levõ fehér hártyát is le kell venni, különben nagyon keserûvé válik az étel! A májat megmossuk, lecsöpögtetjük és megtöröljük, majd szeletekre vágva lisztbe mártjuk. (Azért kell megtörölni, hogy a forró olajba téve ne fröcsköljön szét a rajta lévõ víz.) Forró olajon a májat átsütjük, majd melegen tartjuk. A gyümölcslevet összekeverjük a mustárral, sóval, cukorral, borssal, beletesszük a gerezdekre szedett grapefruitot, felforralva, egyet forralunk rajta, majd a sült májat is hozzáadjuk. A tüzet eloltjuk alatta, jól összekeverjük, és burgonyafánkkal vagy burgonyalángossal tálaljuk.



Holland máj
30 perc
Nehézség: 2
40 dkg sertésmáj, 5 dkg vaj, 5 dkg reszelt ementáli sajt, 1,5 dl tej, 2 tojássárga, 1 dl tejszín (vagy nem savanyú tejföl), 2 evõkanál liszt, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1-1 késhegynyi õrölt szerecsendió, fehér bors, 2-3 evõkanál olaj a sütéshez, ízlés szerint só.
A májat megmossuk, megtörölgetjük, majd vékony, féltenyérnyi szeletekre vágjuk. Lisztben megmártva mindkét oldalát megsütjük a felhevített olajban, és tûzálló tálban félretesszük. A vajat a maradék liszttel habzásig hevítjük, felöntjük a megmelegített tejjel és tejszínnel, majd simára keverve, sûrûre fõzzük. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, a reszelt vöröshagymát, megszórjuk a fûszerekkel és megsózzuk. Ha langyosra hûlt, belekeverjük a tojássárgákat. A megsült májszeleteket ezzel a sajtos mártással vastagon bekenjük, és forró sütõbe téve 5 percig pirítjuk. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert a sajt megkeseredik! Bármilyen saláta illik mellé. Körete burgonyapüré.


Ínyenc töltött máj
50 perc
40 dkg sertésmáj, 1 zsemle, 1 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 1/2 tubus zöldségkrém, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 dl tej, 1 teáskanál liszt, 3 cl konyak vagy rum (esetleg 1 mokkáskanál rumaroma vagy konyakaroma), 4 evõkanál olaj, törött fekete bors, só.
A zsemlét kis kockákra vagdaljuk, majd ráöntjük a tejet. 1 evõkanál olajon megpirítjuk a tisztított és nagyon apróra vágott vöröshagymát, és hozzáadjuk a tejben megáztatott, összemorzsolt zsemlét. Összekeverjük a felvert tojással, sóval, borssal és az apróra metélt petrezselyemzöld felével. A megmosott és megszárított májat nagyobb, vékony szeletekre vágjuk. Minden szeletre teszünk a töltelékbõl, és úgy csavarjuk fel, hogy a két oldala szabadon maradjon (mint a piskótaroládot szokás). Ha hústûvel összetûzzük, akkor nem esik szét. A maradék olajon megfuttatjuk a zöldségkrémet, ráöntjük a tûzálló tálon egymás mellé helyezett májtekercsekre, és elõmelegített forró sütõben megsütjük. Ha a máj átsült, kivesszük a tálból, a visszamaradt mártást liszttel és sóval meghintjük, ráöntünk 1 dl vizet, és jól összeforraljuk. Ízesítjük a konyakkal, majd a májat visszatéve, melegen tartjuk. Rizibizi illik mellé, de sült burgonyával is nagyon finom.


Máj nápolyi módra
20 perc
40 dkg sertésmáj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 pohár száraz vörösbor, 2 gerezd fokhagyma, mokkáskanál szárított bazsalikom és kakukkfû, 1 mokkáskanál rozmaring, 3 evõkanál olaj, teáskanál liszt, csipet csípõs paprika, ízlés szerint törött fekete bors, só.
A megmosott és megtörölt májat nagyon vékony csíkokra metéljük, a tisztított vöröshagymát vékony karikákra vágjuk. Az olajon sárgára fonnyasztjuk, majd a májcsíkokat hozzáadva, hirtelen, erõs tûzön lepirítjuk. A só kivételével az összes fûszerrel megszórjuk, a liszttel simára kevert borral felöntjük, összeforraljuk, csak ezután sózzuk. Apróra tört spagettivel vagy makarónival tálaljuk.



Máj nyárson
30 perc
30 dkg sertésmáj, 15-20 dkg gomba, 10 dkg füstölt szalonna, 2 db nagy húsos zöldpaprika (mirelit is lehet), 2 kis fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 evõkanál olaj, ízlés szerint fûszerezett paradicsomlé, mustár, törött bors, só,
A májat megmossuk, letörölgetjük, majd tízforintos nagyságú érméket vágunk belõle. A gombát tisztítás, mosás és lecsöpögtetés után hasonlóan daraboljuk, a kicsumázott zöldpaprikát is felszeleteljük. A füstölt szalonnát felkockázzuk, a vöröshagymát tisztítás után karikákra vágjuk. Grillsütõ nyársára a következõ sorrendben szúrjuk fel a nyersanyagokat: szalonna, máj, hagyma, gomba, paprika, szalonna stb. Lehet egy hosszú nyársat is készíteni, de lehet 4 kicsi nyársra is adagolni a hozzávalókat. Elõmelegített grillsütõben 7-7 percig sütjük mindkét oldalát. Ha gázsütõben sütjük, akkor hurkapálcákra tûzzük fel a nyersanyagokat, és a sütõ rácsára helyezzük a nyársakat, alátéve egy tepsit, hogy az a lecsöpögõ szaftot felfogja. Míg sül a nyárs, elkészíthetjük a mártást; a tejfölt összekeverjük ízlés szerint 1-2 teáskanál mustárral, fûszerezett paradicsomlével, sóval, törött borssal, és tálaláskor a megsült nyársat leöntjük vele.


Májas ízelítõ
30 perc
15 dkg máj, 15 dkg apró szemû gomba (esetleg gombakonzerv), 1 borízû vagy savanykás alma, 2 cl konyak, fél citrom, kis tubus majonéz (vagy 1 tojásból készített majonéz), 1 dl tejföl, 1 kis fejes saláta (esetleg néhány elõre leforrázott kelkáposztalevél), 2 tojás, 2 teáskanál Worcester-mártás (ez el is hagyható), 1 evõkanál kapribogyó, só.
A májat megmossuk, lecsöpögtetjük, és 5 percre forrásban lévõ vízbe dobjuk. Ezután nagyon vékony laskára metéljük. A gombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, majd ecetes-cukros-sós vízben 5 percig forraljuk és leszûrjük. A tojásokat keményre fõzzük, és lehámozva apró kockákra vagdaljuk. Az almát meghámozzuk és lereszeljük. Talpas poharakat vagy kompótos tányérokat salátalevéllel kibélelünk, és az összekevert máj-gomba-tojás-alma keverékét elosztjuk a poharakban. A majonézt elkeverjük a fûszerekkel, a mustárral, a konyakkal, a citromlével és a kapribogyóval, végül a tejfölt is belekeverjük. A mártást rácsurgatjuk a salátára, és néhány órán át hûtjük. Vacsorára (dupla adagból készítve) kínáljunk mellé pirított kenyeret.


Májas rétes
50 perc
1 csomag réteslap, 40 dkg sertésmáj, 5 dkg füstölt szalonna, 1 evõkanál reszelt vöröshagyma, 3 tojás, 1 dl tejföl, 1 teáskanál majoránna, 1 mokkáskanál pástétomfûszer, olvasztott zsír a rétesalap kenéséhez, törött bors, só.
A májat forrásban levõ vízbe dobjuk, és fehéredésig fõzzük, majd lecsöpögtetve megdaráljuk. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, és zsírját kiolvasztjuk. A pörcöt összekeverjük a darált májjal, a tejföllel, a sóval, borssal, pástétomfûszerrel, majoránnával, és a szalonnazsíron megfonnyasztott hagymával meg a tojássárgájával. Ezután óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjébõl vert kemény habot. A réteslapot tiszta, nedves konyharuhára terítjük, meglocsoljuk olvasztott zsírral, erre rátesszük a második réteslapot is, és ezt is meglocsoljuk. A májas töltelék felét a tészta szélére kenjük egy csíkban, és a réteslapot a konyharuha segítségével szorosan felcsavarjuk. A második rúd rétessel ugyanígy járunk el. Tetejüket zsírral megkenjük, és elõmelegített, közepesen meleg sütõben pirosra sütjük. Ha langyosra hûlt, felszeleteljük.



Májas-zöldséges ragu
25 perc
40 dkg sertésmáj, 30 dkg vegyes leveszöldség, 1 csokor zöldpetrezselyem, 1 csokor kapor (vagy 1 evõkanál szárított kapor), 1 teáskanál majoránna, 1 teáskanál tárkony, 2 dl tejföl, 3 evõkanál olaj, ízlés szerint bors, só.
A zöldségeket megtisztítjuk és vékony laskára metéljük. Másfél evõkanál olajon megpirítjuk, majd megsózzuk, és 1 dl vizet aláöntve puhára pároljuk. Közben a megmosott és megszárított májat csíkokra vagdaljuk, és a maradék olajon hirtelen, erõs tûzön átsütjük. Megszórjuk tárkonnyal, majoránnával és törött borssal. Ha a zöldség már puha, akkor a májat is hozzákeverjük, ráöntjük a tejfölt, meghintjük a finomra metélt petrezselyemzölddel és a kaporral. Egyet forralunk rajta, és máris tálalhatjuk burgonyafánkkal vagy burgonyagombóccal. Csak a tányéron sózzuk.


Májhab
20 perc
25 dkg sertésmáj, 1,5 zsemle, 2,5 dl tej, 1 dl tej a zsemle áztatásához, 2 egész tojás, 2 tojássárga, 2 dkg vaj, 1 kis fej vöröshagyma, késhegynyi õrölt szerecsendió, kevés liszt, törött fehér bors, só.
A májat megmossuk, letörölgetjük, és a tejben elõzõleg megáztatott zsemlével együtt kétszer ledaráljuk. (Azért kétszer, hogy teljesen pépes legyen.) A vajon sárgára fonnyasztjuk a tisztított és nagyon apróra vagdalt vöröshagymát. A darált májat, a vajban pirított hagymát, a fûszereket, a tojássárgákat és a tejet összekeverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a tojásfehérjék felvert habját. Jól kikent és liszttel meghintett õzgerincformába (vagy egyéb formába) öntjük. Elõmelegített sütõben, közepes lángnál addig sütjük, amíg a próbaképpen beleszúrt hurkapálca teljesen száraz marad. Elkészülte után még 15-20 percig benne hagyjuk a lezárt, de meleg sütõben, csak ezután borítjuk tálra. Felszeleteljük, és gomba- vagy paradicsommártással, valamint petrezselymes párolt rizzsel kínáljuk ezt a könnyû, finom májas ételt.


Májpuffancs
30 perc
25 dkg sertésmáj, 2 közepes nagyságú héjában fõtt burgonya, 3 egész tojás, 3 dkg füstölt szalonna, 1 csokor petrezselyemzöld, mokkáskanál majoránna, olaj a sütéshez, törött bors, só.
A májat megmossuk, megtörölgetjük, majd a meghámozott, héjában fõtt burgonyával és a füstölt szalonnával együtt ledaráljuk. Belekeverjük a tojások sárgáját, fûszerezzük, meghintjük az apróra metélt petrezselyemzölddel, majd óvatosan hozzákeverjük az elõzõleg keményre vert tojáshabot. A májas masszából evõkanállal galuskákat szaggatunk bõ, forró olajba, és mindkét oldalukon pirosra sütjük. Tartármártással vagy egyéb majonézes mártással kínáljuk.


Májrakottas
40 perc
50 dkg sertésmáj, 4 zsemle, 1 kis fej vöröshagyma, 3 dl tejföl, 2 tojás, 2 evõkanál olaj (vagy zsír), 1 csokor petrezselyemzöld, késhegynyi õrölt szerecsendió, törött fekete bors, só.
A májat megmossuk, megtöröljük, majd nagyon vékony csíkokra metéljük. A zsemléket lapjában vékony szeletekre vágjuk. (1 zsemlét 5 szeletre vágunk.) A felhevített olajon a tisztított és nagyon apróra vágott vöröshagymát üvegesre fonnyasztjuk, majd a májcsíkokat hozzáadva, erõs tûzön, hirtelen megpirítjuk. Fûszerezzük borssal, szerecsendióval, és meghintjük a nagyon finomra metélt petrezselyemzölddel. Tûzálló tál alját kirakjuk a zsemleszeletek felével, ráöntjük a fûszeres pirított májat, és befedjük a maradék zsemlével. A tojást a tejföllel habosra keverjük, kissé megsózzuk, majd ráöntjük a tetejére. A tálat lefedjük, és elõmelegített forró sütõben 20 percig sütjük, majd a fedõt levéve pirosra pirítjuk. Bármilyen salátával és párolt rizzsel vagy vajas zöldséggel finom. A tányéron utánasózhatjuk.


Natúr sertésmáj
10 perc
40 dkg sertésmáj, 2 evõkanál liszt, 1 dl olaj, 1 mokkáskanál törött fekete bors, só.
A megmosott és megtörölt májat féltenyérnyi, vékonyabb szeletekre vágjuk. A törött borssal elkevert lisztben meghempergetjük, és a forró olajban mindkét felén, erõs tûzön átsütjük. Csak akkor sózzuk meg, ha megsült, különben megkeményedik. Bármilyen köretet kínálhatunk mellé.


Pirított máj
15 perc
40 dkg sertésmáj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál majoránna, 4 evõkanál olaj (vagy zsír), 1 mokkáskanál törött fekete bors, só.
A májat megmossuk és letöröljük, majd hosszú, vékony csíkokra vagdaljuk. A tisztított a finomra vágott vöröshagymát sárgára fonnyasztjuk a felhevített olajon, megszórjuk a pirospaprikával és rádobjuk a vagdalt májat. Fedõ nélkül, gyakori kevergetés mellett sütjük 5-6 percig, közben meghintjük a majoránnával és a borssal. Sózni csak akkor szabad, ha a máj már megpirult. Sós vízben fõtt burgonyával és savanyúsággal tálaljuk.


Sertésmáj kaprimártásban
15 perc
40 dkg sertésmáj, 1 fiola kapribogyó, 5 dkg vaj, 1 teáskanál mustár, 1 dl tejföl, 1 mokkáskanál õrölt fehér bors, 2 evõkanál liszt, só.
A májat megmossuk, letörölgetjük, és kis szeletekre vágjuk. Lisztben megforgatva a vajon pirosra sütjük. A szaftjából kivéve, melegen tartjuk. A visszamaradt mártáshoz hozzáöntjük a tejföllel, fél dl vízzel, a kapribogyó levével meg a mustárral simára kevert lisztet, és jól összeforraljuk. Ezután a májat és a kapribogyót is beletéve, csak összekeverjük, de már nem forraljuk. Ropogósra sült burgonyával nagyon finom.


Tavaszi máj
30 perc
30 dkg sertésmáj, 20 dkg kifejtett zöldborsó (konzerv vagy mirelit is lehet), 15 dkg gomba, 1 sárgarépa, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 dl száraz fehér bor, törött bors, só.
A nagyon apróra vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk, majd zsírján üvegesre pirítjuk a tisztított és finomra vágott (vagy megreszelt) vöröshagymát. Ezután hozzáadjuk a megmosott, tisztított és vékony karikákra vagdalt sárgarépát, s az ugyancsak tisztított és felszeletelt gombát meg a zöldborsót. (Ha konzervborsót használunk, azt csak a végén adjuk hozzá.) Megsózzuk, és fedõ alatt 8-10 percig saját levében pároljuk. Néhányszor megkeverjük, hogy ne égjen le. Közben egy másik edényben a bort felforraljuk, beledobjuk a csíkokra vagdalt májat, és addig forraljuk, amíg az teljesen megfehéredett. A zsírjára sült zöldségekhez öntjük a boros fõtt májat, egyet forralunk rajta, és máris tálalhatjuk sós vízben fõtt burgonyával. A tányéron sózzuk.


Tejfölös máj
40 perc
40-50 dkg sertésmáj egy darabban, 5 dl tej, 3-4 dkg füstölt szalonna, 1 evõkanál liszt, 1 citrom, 2 dl tejföl, 3 evõkanál olaj (vagy zsír), 2 gerezd fokhagyma, törött fekete bors, só.
A májat megmossuk, megtöröljük, majd néhány órára tejbe áztatjuk. (Elõzõ este is beáztathatjuk, és hûtõszekrénybe tartjuk felhasználásig.) A tejet leöntjük róla, és éles, hegyes késsel kis lyukakat szúrunk bele. A lyukakat teletûzdeljük a nagyon vékony csíkokra vágott szalonnával. A máj minden oldalát meghintjük a liszttel, majd a felforrósított olajon hirtelen, erõs tûzön átsütjük. A megmosott és vékonyra karikázott citromot rátesszük a májra, majd a tisztított és szétzúzott fokhagymával elkevert tejföllel leöntjük. A forró sütõben fedõ alatt puhára sütjük. Akkor sült meg a máj, amikor a beleszúrt hústû vagy hurkapálca teljesen száraz, illetve könnyen beleszalad. Ezután felszeleteljük, sózzuk, és a sütéskor keletkezett mártást ráöntjük. Apró burgonyafánk vagy zsemlegombóc illik mellé. A tányéron sózzuk.


Torjai májgaluska (egytálétel)
25 perc
30 dkg sertésmáj, 2 tojás, 4 evõkanál kukoricaliszt, 1,5 dl tej, 2 evõkanál zöldpetrezselyem, 1 teáskanál tárkonylevél, törött fekete bors, só.
A májat megmossuk, megtöröljük, és a forrásban levõ vízbe dobjuk. Ha a megfehéredett májból már nem folyik véres lé, akkor leszûrjük és ledaráljuk. A kukoricalisztet 2,5 dl forrásban levõ sós vízben addig fõzzük, míg az edény falától el nem válik. Langyosra hûtjük, majd összekeverjük a darált májjal, a habosra felvert tojásokkal, a tejjel és a fûszerekkel. Bõ, forró olajban evõkanállal galuskákat szaggatunk a masszából, és pirosra sütjük. Salátával vagy bármilyen hideg mártással kínáljuk.


Töltött májszeletek
30 perc
50 dkg sertésmáj, 8 dkg füstölt szalonna, 1 mokkáskanál majoránna, 3 evõkanál liszt, olaj a sütéshez, 1 mokkáskanál törött fekete bors, só.
A megmosott és letörölgetett májat nagyon vékony, féltenyérnyi szeletekre vágjuk, a füstölt szalonnát pedig hajszálvékonyra metéljük. Két májszelet közé helyezünk 1 füstölt szalonnát, hústûvel összetûzzük, és a fûszerekkel elkevert lisztbe mártjuk. Felhevített olajon közepes lángon megsütjük, majd lecsepegtetve meleg tálra helyezzük. Tálalás elõtt a hústûket eltávolítjuk a májból. Bármilyen ecetes saláta és hagymás tört burgonya illik hozzá. A tányéron sózzuk.


Tûzdelt máj
35 perc
40-50 dkg sertésmáj egy darabban, 3 gerezd fokhagyma, 4 evõkanál olaj (vagy zsír), 1 mokkáskanál majoránna, törött fekete bors, só.
A májat megmossuk, lecsöpögtetjük, és teljesen szárazra töröljük. A megtisztított és szétzúzott fokhagymát a majoránnával összekeverjük, és az éles, hegyes késsel vájt lyukakba tömjük. Minél több helyre fúrunk lyukat a májba, annál ízesebb, fûszeresebb lesz. Az olajon átsütjük a tûzdelt máj minden oldalát, majd tûzálló tálba téve leöntjük a forró olajjal, és lefedve addig sütjük a forró sütõben, amíg a beleszúrt tû nyomán már nem jön véres lé. Ezután a tál fedelét levesszük, és pirosra pirítjuk mindegyik oldalát. Felszeletelve tálaljuk, burgonyapürével és salátával. Csak a tányéron sózzuk.


Velencei rántott máj
25 perc
40 dkg sertésmáj, 2 tojás, 1 dl tej, 5 dkg reszelt parmezánsajt, liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez, 1 mokkáskanál törött fekete bors.
A májat megmossuk és megtöröljük. Tenyérnyi vékony szeletekre vágjuk, és borsos lisztben, tejes tojásban, reszelt sajtban forgatjuk meg, majd újból a tejes tojásban, végül a zsemlemorzsában meghempergetjük. Forró olajban, takaréklángon világosra sütjük, és lecsöpögtetjük a felesleges olajat. Bármilyen burgonyakörettel kínálhatjuk, hidegen pedig kitûnõen illik mellé a fokhagymával ízesített majonézes mártás.


Zöldborsós májragu
30 perc
30 dkg sertésmáj, 30 dkg kifejtett zöldborsó (vagy mirelit, illetve konzervborsó), 1 dl tejföl, 1 dl vörös bor, 1 kis fej vöröshagyma, 3 cl konyak, 2 evõkanál olaj, 1 teáskanál pirospaprika, 1 csokor petrezselyemzöld, törött fekete bors, só.
A vöröshagymát megtisztítjuk és kis kockákra vágva a felforrósított olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a megmosott, megtörölt és kockákra vágott májat meg a nyers zöldborsót. (Ha mirelit borsóból készítjük, akkor is ebben a sorrendben adhatjuk az ételhez a még fagyos zöldborsót, de ha konzervet használunk, akkor csak az elkészült raguhoz keverjük hozzá, különben megkeményedik.) Néhány percig az egészet együtt pirítjuk, majd meghintjük a pirospaprikával, törött borssal, és aláöntjük a vörös bort. Fedõ alatt 1-2 percig forraljuk, majd hozzáöntjük a tejfölt és a konyakot, de ezzel már nem forraljuk, csak jól elkeverjük és lefedjük. Tálalás elõtt meghintjük a nagyon finomra vágott zöldpetrezselyemmel, és daragaluskával kínáljuk. Csak a tányéron sózzuk.


Ünnepi májpástétom
30 perc
40 dkg sertésmáj, 3 fõtt tojássárga, 10 dkg vaj, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 3 szem szegfûszeg, fél citrom reszelt héja, fél citrom leve, kevés cukor, só.
A májat megmossuk és lecsöpögtetjük. Annyi szegfûszeges vízben fõzzük meg, amennyi ellepi. Ha kihûlt, leszûrjük, és a fõtt tojássárgájával együtt kétszer átdaráljuk. Sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a citromhéjat, a citromlével megöntözzük, és kis cukorral ízesítjük. A vajat habosra keverjük, majd a darált májat hozzáadva tovább keverjük néhány percig. Formába téve alaposan kifagyasztjuk, majd a formából kiborítva, díszítve tálaljuk. Díszítésnek használhatunk fõtt tojásfehérjét, cakkosra vágott céklát, uborkát, petrezselyemzöldet stb.


BIRSALMÁS CSIRKEMÁJ
8 db csirkemáj, 1 közepes nagyságú birsalma (vagy birskörte), 5 dkg füstölt szalonna, 1 evõkanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 teáskanál cukor, ízlés szerint só és törött fekete bors, késhegynyi õrölt szegfûszeg.
A füstölt szalonnát nagyon apró darabokra vágom, zsírját kiolvasztom, majd a megtisztított és hajszálvékony karikákra vágott vöröshagymát sárgára fonnyasztom rajta. Ezután hozzáteszem a meghámozott, kicsumázott és vékony gerezdekre szeldelt birsalmát. Pirítom néhány percig, majd megsózom és fûszerezem. Ezután a birsalmát kiveszem a serpenyõbõl és melegen tartom. Helyére dobom az elõzõleg lisztben megmártott csirkemájakat és erõs tûzön, hirtelen mindkét oldalán lepirítom. A májhoz teszem a birsalmát, összeforralom, és a birsalma savanyú ízét csöpp cukorral szelídítem. Párolt rizs illik mellé. Csak a tányéron sózom.
Elkészítési ideje: 30 perc


CSIRKEMÁJ NARANCCSAL
50 dkg csirkemáj, 1 közepes nagyságú narancs, 5 dkg vaj, 1 mokkáskanál majoránna és borsmenta, ízlés szerint só és törött fekete bors.
A csirkemájat szétszedem (a szíveket levesbe fõzöm) és csíkokra metélem. A megmelegített vajon hirtelen átsütöm, rácsavarom a narancs levét és kevés narancshéjat is reszelek bele. A többi fûszerrel jól összeforralom, majd burgonyalángossal vagy burgonyakrokettel kínálom. Csak a tányéron szabad megsózni!
Elkészítési ideje: 20 perc


CSIRKEMÁJRAGU
50 dkg csirkemáj, 10 dkg gomba, 1 szép, húsos paradicsompaprika, 5 dkg füstölt szalonna, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, só és törött fekete bors ízlés szerint.
A csirkemájat szétszedem, kis darabkákra vágom, a szíveket pedig vékonyra karikázom. A füstölt szalonnát apró kockákra metélem, zsírját kiolvasztom és a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát sárgára fonnyasztom rajta. Ezután rádobom a tisztított, vékonyra szeletelt gombát és a kierezett, csíkokra vagdalt paradicsompaprikát. 5 percnyi pirítás után hozzáadom a májat, megborsozom, és fedõ alatt néhány percig saját levében párolom. Zsírjára sütöm, majd a szétzúzott fokhagymával, a finomra metélt petrezselyemzölddel fûszerezem. Csak a tányéron szabad sózni! Körete pirított burgonya vagy petrezselymes rizs.
Elkészítési ideje: 40 perc



CSIRKEMÁJ ROSTON
50-60 dkg csirkemáj, 15 dkg császárszalonna, 1 teáskanál majoránna, törött fekete bors, só és mustár ízlés szerint.
A császárszalonnát hajszálvékony, de akkora szeletekre vágom, hogy egy-egy májdarab beleférjen. A májakat a szívekrõl leválasztom (ez utóbbit levesbe fõzöm), egyenként megborsozom, megszórom majoránnával, megkenem mustárral, majd egy-egy szalonnaszeletbe úgy csomagolom be, hogy ne tudjon szétesni (esetleg hústûvel vagy fogpiszkálóval összetûzöm). A felforrósított grillsütõ rácsára szorosan egymás mellé teszem a csomagocskákat, majd néhány percnyi sütés után megfordítom. Gázsütõben is elkészíthetõ, de legalább 10 percig elõ kell melegíteni a sütõt. Sok salátával, mártással kínálom. A tányéron sózom.
Elkészítési ideje: 20 perc


CSIRKEMÁJAS KROKETT
2 csirkemáj (12-15 dkg), 4 evõkanál burgonyapehely, 2 dl tej, 1 tojás, 1 evõkanál tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 1-1 mokkáskanál majoránna és só, késhegynyi õrölt gyömbér, 1 dl olaj a sütéshez.
A tojást habosra verem a tejjel, majd a burgonyapehelyre öntöm. A csirkemájat nagyon apró kockákra vágom és a finomra metélt petrezselyemzölddel a burgonyás masszához teszem. Megsózom, megszórom a többi fûszerrel és belekeverem a tejfölt. Az egészet jól összedolgozom és néhány percig pihentetem. A masszának formázhatónak kell lennie. (Ha nem elég sûrû, még egy kevés burgonyapelyhet teszek hozzá, ha pedig túl sûrû, kevés tejjel hígítom.) Az olajat megforrósítom, és benne a vizes kézzel formált kis kroketteket mindkét oldalán pirosra sütöm. Hideg majonézes mártással és párolt zöldséggel kínálom.
Elkészítési ideje: 25 perc



CSIRKEMÁJAS PALACSINTA
50 dkg csirkemáj, 10 dkg liszt, 2 tojás, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 3 dl tej, 2 dl szódavíz, fél dl olaj, törött bors és só ízlés szerint.
A csirkemájat (a szívekkel együtt) forrásban lévõ vízbe dobom, majd 3 percnyi forralás után levétõl leszûröm és hûlni hagyom. Közben elkészítem a tésztát: a tojásokat habosra verem, simára keverem a liszttel, a tejjel, a szódavízzel, a sóval, a törött borssal. A kihûlt májat ledarálom, és az olajjal együtt a palacsintatésztához keverem. Ha a massza túl sûrû, kevés szódavízzel hígítom, ha nem elég sûrû, kis lisztet keverek hozzá. (Leggyorsabb, ha turmixgépbe teszem az egészet, és pépesre forgatom, így a májat sem kell külön megdarálni.) 10 percig pihentetem. Közben egy mély, kerek tûzálló tálat kiolajozok, a sütõt begyújtom. Az elsõ palacsinta sütése elõtt pici olajjal bekenem a serpenyõt. Többször nem kell olajozni, a többi palacsinta "önmagát" olajozza. A kisült palacsintákból egyet a tál aljára fektetek és vékonyan megkenem a reszelt sajttal elkevert, megsózott tejföllel. Erre palacsinta kerül. A rétegezést addig folytatom, amíg elfogy a hozzávaló. A tetejére sajtos tejfölnek kell kerülnie. A tálat fedetlenül beteszem a forró sütõbe, és közepes lángon annyi ideig pirítom, amíg a teteje szép sárgásbarnára nem sül. Tálaláskor cikkeket vágok belõle (mint a tortából szokás). Hidegen is, melegen is nagyon finom.
Elkészítési ideje: 50 perc



CSIRKEMÁJJAL TÖLTÖTT GOMBA
6 db csirkemáj szív nélkül (azt levesbe fõzöm), 8 db alma nagyságú gomba, 10 dkg reszelt sajt (lehetõleg többféle), 5 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 tojás, 1 kupica konyak, késhegynyi pástétomfûszer, só ízlés szerint.
Elõször elkészítem a tölteléket: a csirkemájakat forrásban lévõ vízbe dobom, és az újraforrástól számított 3 percig a vízben hagyom, majd lecsöpögtetem és kihûtöm. Közben a tojást habosra verem, összekeverem a konyakkal, a pástétomfûszerrel, a finomra metélt petrezselyemzölddel, sóval, a tisztított, zúzott fokhagymával, a reszelt sajt felével meg a nagyon apróra vágott (vagy ledarált) csirkemájjal, végül hozzáadom a gombák tisztított, apróra vágott szárát is. A jól megmosott, lecsöpögtetett gombakalapokat - üregükkel felfelé - sütõlemezre rakom egymás mellé és a közepükbe (jó vastagon) töltöm a májas tölteléket. Ami nem fér a gombába, abból kis golyókat formálok és melléteszem. A tetejüket meglocsolom a tejföllel, elosztom rajtuk a hajszálvékony szeletekre vágott füstölt szalonnát. Elõmelegített, forró sütõben 20 percig sütöm, majd meghintem a maradék reszelt sajttal, és csak addig pirítom, amíg a sajt ráolvad. Sült burgonyát és salátát kínálok mellé, de a palacsintatésztában kisütött, vastag húsú zöldpaprikaszelet is nagyon jó hozzá.
Elkészítési ideje: 60 perc



CSIRKEMÁJJAL TÖLTÖTT PARADICSOMPAPRIKA
8 db csirkemáj (szív nélkül), 8 db szép, vastag húsú paradicsompaprika, 5 dkg füstölt szalonna, 1 kis fej vöröshagyma, 2 evõkanál olaj, 1 tojás, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál majoránna, kevés zsemlemorzsa, só és törött fekete bors ízlés szerint.
A paprikákat megmosom, kicsumázom, és a tetejükrõl levágok egy "kalapot". A vöröshagymát tisztítás után nagyon finomra vágom, majd az olajon sárgára fonnyasztom. A hagymás olajra teszem a darabjaira szedett csirkemájat és fehéredésig sütöm. Ha langyosra hûlt, apróra vagdalom (vagy ledarálom), összekeverem a felvert nyers tojással, sóval, borssal, majoránnával, hogy ne túl kemény, de szilárd legyen a töltelék. Betöltöm a paradicsompaprikákba, majd kikent sütõlemezre teszem õket. Mindegyik paprikára visszateszem a "kalapját" és hajszálvékonyra vágott füstölt szalonnával betakarom. Rálocsolom a gyengén megsózott tejfölt, és elõmelegített, forró sütõben ropogós-pirosra megsütöm. Párolt, petrezselymes rizst kínálok mellé saláta kíséretében.
Elkészítési ideje: 60 perc


CSIRKEMÁJTORTA
50 dkg csirkemáj (szív nélkül, ezt levesbe teszem), 3 tojás, 1/2 l tej, 6 púpozott evõkanál burgonyapehely, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 evõkanál olaj, 1 evõkanál liszt a forma hintéséhez, só és törött fekete bors ízlés szerint, 1 mokkáskanál pirospaprika.
3 evõkanál olajon üvegesre sütöm a megtisztított és nagyon finomra vágott (vagy lereszelt) vöröshagymát, majd a szétszedett csirkemájakat ráteszem és mindkét oldalán átsütöm. Míg a máj hûl, a tojást habosra verem, hozzákeverem a tejet, a burgonyapelyhet, a sót, a borsot. 10 perc pihentetés után jól összekeverem, hozzáadom a közben ledarált vagy nagyon finomra vagdalt csirkemájat és a hagymás szaftot. Jól összedolgozom. Egy kerek tortaformát kikenek a maradék olajjal, beszórom a liszttel, és belesimítom a májas-burgonyás masszát. Tetejét szépen elegyengetem és az elõmelegített, forró sütõben addig sütöm, amíg a próbaképpen beleszúrt hurkapálca teljesen száraz marad. (Ajánlatos takaréklángon sütni, hogy a teteje és az oldala idõ elõtt meg ne barnuljon, és a közepe is jól átsüljön.) Még melegen tálra borítom és úgy vágom cikkekre, mint a tortát szokás. Saláta vagy majonézes mártás illik hozzá. Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható, büféasztalon is nagyon mutatós étel.
Elkészítési ideje: 80 perc



SAJTOS RÁNTOTT CSIRKEMÁJ
8 db csirkemáj (szív nélkül), 3 evõkanál parmezán (jellegû) reszelt sajt, 1 tojás, 2-3 evõkanál liszt, 1 dl tej, só és törött fekete bors ízlés szerint, olaj a sütéshez.
A csirkemájakat egyben hagyom. Lisztben meghempergetem. A tojást a tejjel habosra verem, jól megsózom és megborsozom. A lisztes májat elõször a fûszeres tejes tojásba mártom, majd a reszelt sajtba forgatom. Ezután újból tojásba és lisztbe mártom, majd bõ, forró olajban, takaréklángon sárgásbarnára sütöm. Ügyeljünk, nehogy a máj túlságosan megsüljön, mert a megégett sajttól keserûvé válik az étel! Párolt vajas zöldség és saláta a hozzáillõ köret.
Elkészítési ideje: 25 perc



SZALONNÁS CSIRKEMÁJ
50 dkg csirkemáj szívvel együtt, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, só és törött fekete bors ízlés szerint.
A májat vékony csíkokra, a szívet pedig vékony karikákra vágom. A füstölt szalonnát csíkokra metélem és zsírját kiolvasztom, majd ráteszem a csirkemájat. Hirtelen, erõs tûzön lepirítom (közben állandóan kevergetem, hogy a máj egyenletesen süljön.) Rászórom a tisztított, zúzott fokhagymát és a borsot, ráöntöm a tejfölt és jól összeforralom. Sós vízben fõtt cérnametélttel vagy apró vajas galuskával és ecetes hagymával kínálom.
Elkészítési ideje: 20 perc
(A cikket beküldte: elvira1)



Sushi
Trend? Egészség? Kultúra? Döntse el mindenki maga, de ne feledjük, amiről keveset tudunk, arról nehéz véleményt mondani. Sokan, akik már ettek sushit, nagy szakértelemmel beszélnek benyomásaikról... aztán kiderül, amit evett csak úgy néz ki, mintha sushi lenne, de... »

Csak kvízjátékok kedvelőinek! II.
A felvétel november végén volt, adásba január közepén került. Az a majdnem két hónap várakozás szörnyű volt, mert ugyebár a szerződés miatt semmi nem volt biztos. De folytatom a stúdióbeli történést. Át kellett öltöznöm a magammal hozott váltóruhába, s rövid... »





Minden jog fenntartva © 2019, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.