Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Süssünk, főzzünk!

Milyen tojást vegyünk?

Tojásvásárláskor két dolgot veszünk figyelembe, az árát és a dátumot. Lehet hogy másra is kellene figyelnünk? A boltban a polcokon sokféle tojást találunk. Ár szerint és származás szerint. Melyik cég forgalmazza, milyen körülmények között termelték erre már nem is gondolunk! Pedig kellene?

Tojásvásárláskor két dolgot veszünk figyelembe, az árát és a dátumot. Lehet hogy másra is kellene figyelnünk? A boltban a polcokon sokféle tojást találunk. Ár szerint és származás szerint. Melyik cég forgalmazza, milyen körülmények között termelték erre már nem is gondolunk! Pedig kellene?

Igen, nagyon fontos lenne tudnunk, hogy milyen technológiával lett termelve a tojás amit megeszünk.

A forgalomba kerülő tojások héjának pecséttel történő megjelölése kötelező. A regisztrációs szám első számjegye minden esetben a tartás körülményeiről közöl információt.
Ezt követő jelzés a származási országról nyújt információt: Magyarországot például a „HU” betűkkel jelölik. A következő számsor pedig az adott állattartótelepre utal.
A regisztrációs számot nem csupán a héjon, hanem a csomagoláson is fel kell tüntetni, és ugyancsak itt kell jelezni a termék eltarthatóságát.
Annak az időpontnak rábélyegzése, amikor a tyúk a tojást megtojta, nem kötelező, azonban a dobozon gyakran ez az információ is megtalálható.

Négy csoportra osztják a tojások eredetét és ezek szerint egy számot tüntetnek fel a dobozon.
Ez a szám utal a tartási technológia típusára:
0 - ez a számjel jelenti a biotartást, 1 - szabad tartás, 2 - mélyalmos, különféle istállózott, 3 - ketreces technológiából származik. Legdivatosabb szó mostanában, a "tanyasi tojás" jelző.
Hétvégén láttam a tévében Jamie Oliver-nek egy műsorát, amiben a tojások termelésével foglalkozott elég részletesen. Tanulságos volt a film számomra. Itt hallottam ezekről a dolgokról és arról, hogy a szabadon tartott tyúkok tojása a legfinomabb.

Vásárlás előtt minden esetben keressük meg a csomagoláson feltüntetett lejárati időt.
Így kisebb az esélye annak, hogy állott, romlott darabot vigyünk haza.
A megvásárolt tojásokat tárolás előtt semmi esetre se mossuk meg!
Így megsemmisítenénk a héj természetes védőrétegét, melynek hiányában a levegő könnyen bejut a tojás belsejébe. Ha nagyon szennyezett, akkor szárazon törölgessük át.
Tároljuk őket hűtőszekrényben, a többi élelmiszertől megfelelően elkülönített rekeszben, vagy saját dobozában. Akár egy hónapig is lehet a hűtőben, nem veszít a minőségéből.
Érdemes az egészet átválogatni. Így korán kiszűrhetjük, és felhasználhatjuk a kevésbé friss darabokat.
Csupán annyit kell tennünk, hogy a tojásokat egyenként megrázzuk, és amelyeknél érezzük, hogy a sárgája is megmozdul benne, azokat hamarabb elfogyasztjuk.
(A cikket beküldte: Kiss Ildikó)Mindenféle májas finomság (liba,sertés,csirke)
A májas finomságokat gyűjtöttem egy csokorba. Ha kíváncsi vagy, hogyan készíthetők el, kattins a "tovább"-ra. »

Taposd Kicsim!
Szelektív hulladékgyűjtés. Ez, a napjainkra -szerencsére- egyre elterjedtebb kezdeményezés (ami más országokban ugyan már rég kinőtt ebből a pozícióból...) a jövőnk. A miénk is...de legfőképp a gyerekeké azthiszem. Nekünk átállnunk kell erre, neki csak ráállni az... »
Minden jog fenntartva © 2021, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.