Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: Otthon és kert

Miért ne égessük el a zöldhulladékot?

Az avarégetés egészségtelen! Az emberi szervezet számára káros légszennyező anyagok levegőbe juttatása helyett válaszd a környezetbarát és növénybarát módszert: KOMPOSZTÁLJ! Jól jársz te is, hiszen nem kell komposztot, virágföldet, műtrágyát vásárolnod és jól jár a környezeted, hiszen nem terheled tovább az égéstermékekkel.

A természet körforgásában a szerves anyagok, például a falevelek bomlásnak indulnak a talajon, humusszá alakulnak és táplálják az élő növényzetet. Ha van egy kertünk, amelyben keletkezik megfelelő zöldhulladék, ezt a körforgást magunk is megteremthetjük, elősegítve ezzel, hogy saját komposztunk legyen.

Sajnos ennek ellenére még sok háztartásban döntenek az égetés mellett. Pedig ez a tevékenység tovább növeli az amúgy is szennyezett levegőben a egészségre káros anyagok koncentrációját. Svájcban készült egy tanulmány, ami kimutatta, hogy ha elégetünk egy nagy kupac avart, akkor 6 óra égés alatt annyi szállópor keletkezik, amennyit 250 autóbusz 24 órán tartó közlekedése okoz.

Mi tart vissza? Miért égetsz komposztálás helyett?
A komposztáló ára? - Néhány ezer forintba kerül egy műanyag komposztáló. DE! Akár négy raklapból is megépíthető házilag, ennek költsége meg igen közel áll(hat) a nullához.
Sőt! Vannak helységek, ahol ingyenesen is igényelhető komposztáló, érdemes utánanézni (google: házi komposztálást népszerűsítő mintaprojekt).

Az ismeretek hiánya?
Hadd vezesselek be a komposztálás alapismereteibe. Ha beszerezted/megalkottad a saját komposztálódat, keress neki egy árnyékos, szélvédett helyet.

A háztartásban megtermelt szemeted negyedét beleteheted. Ha a felhasználható anyagokat nem a kukába dobod, máris csökkented a lerakókba került szemét mennyiségét.
Gyűjtsd külön például a
- gyümölcsök, zöldségek maradékait (nyersen!),
- a tojáshéjakat (aprítva),
- az őrölt kávét, kávézaccot,
- a teafiltereket,
- a faforgácsot,
- a kerti növények nyesedékeit, ágait,
- az elnyílt virágok levágott részeit,
- a frissen nyírt füvet,
- a lehullott faleveleket.
Ezek mind mehetnek bele.

NE TEDD BELE:
-a déli gyümölcsök maradékát (permetanyagokkal kezelt a külső héjuk),
- fenyők- és tujafélék leveleit (a gyanta miatt lassan bomlanak, a komposzt kémhatására negatívan hatnak)
- nem lebomló anyagokat (csomagolások, műanyagok, értelemszerűen...)
- papírokat, szalvétákat, újságokat,
- ételmaradékokat,
- festékkel, lakkal kezelt fa forgácsát, darabjait.

Fontos még megemlíteni, hogy akkor kapunk jó minőségű komposztot eredményül, ha ügyelünk az alapanyagok arányára. A zöld konyhai hulladékok (magas nitrogén- és víztartalom) mellett mindig szükség van magasabb széntartalmú hulladékra is, ezek a már elhalt, barnás, szárazabb, elfásodott növényi részek. A legjobb arány a 3:1. Azaz 3 rész zöld és konyhai hulladékhoz használjunk fel 1 rész fanyesedéket, faágakat, fűrészport.
A komposztáló tartalmát ne engedjük nagyon kiszáradni, ha nem esik az eső, időnként öntözzük meg!

Magyarországon egy ember évente átlagosan 400 kg hulladékot termel. Ebből a negyede, tehát 100 kg szerves hulladék kerülhetne komposztálókba. Ebből a mennyiségből 60 kg komposzt készíthető 8-12 hónap alatt.
A keletkező tápanyagot felhasználhatjuk a veteményesben, a gyümölcsfák alatt, a balkonládákban, szobanövények cserepeiben.

GONDOLKOZZUNK!
Ha van lehetőségünk, helyünk, szerves anyagunk a komposztáláshoz, akkor miért válasszuk a környezetszennyező, egészségkárosító, büdös-füstös égetést helyette?! Csak mert ezt szoktuk meg, ezt láttuk a nagyszüleinktől?! Változtass a hozzáállásodon és tegyél az élőhelyed levegőjéért, NE ÉGESD A FÜVET, NE ÉGESD AZ AVART, NE ÉGEST A FAÁGAKAT!
(A cikket beküldte: boldogzokni)Túl sok a cucc a házban
Évről évre egyre több holmink van. Szerintem nem csak mi vagyunk ezzel így. A gyerekek a családban csak tovább növelik a cucchegyet. Mindegyiknek kell ruha, játék, könyv, amiket aztán kinőnek, megunnak, elolvasnak. Ezekből keletkezik a rengeteg felesleges dolog a... »

Glória, az angyalok koronája
Egy kutya, de csak másoknak... Nekem ő az életben maradás értelme volt. 16 éven keresztül volt egy vágyam (egy vizsla), amire sajnos nem volt lehetőségem, hogy valóra váljon, egyszer jött egy telefon: Szia! Az alomból nem talált gazdára a legkisebb blöki, elfogadnád? »
Minden jog fenntartva © 2021, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.