|
Kategória: Süssünk, főzzünk! Mérleg nélkül a konyhában és egyéb praktikákKezdő és gyakorló háziasszonyok és főzni szeretők gondban vannak az adagolással. Mérleggel meg nem olyan egyszerű bánni, mert amikor telerakjuk az asztalt: hol fér el a mérleg?Egy evőkanál liszt = 1,5 - 2 dkg Egy evőkanál gríz = 1,6 - 2 dkg Egy evőkanál zsemlemorzsa = 1,2 - 1,7 dkg Egy evőkanál zsír vagy vaj = 3 - 4 dkg Egy evőkanál olaj = 2.5 dkg Egy evőkanál cukor = 1,5 - 2 dkg Késhegynyi só,fűszer = 0,4 - 0,6 dkg Egy evőkanál tejföl vagy tejszín = 1 dkg Egy evőkanál túró = 1,2 - 1,5 dkg Kávéscsészényi rizs = 2 dl mokkáscsészényi rizs = 0,5 - 0,8 dkg 10-12 db közepes krumpli = 1 kg 8-10 közepes alma = 1 kg 1 fej közepes káposzta = 1 kg Apró praktikák tárolásra: Négy-öt fej hagymát kockára vágsz és üvegesre dinszteled, kihűlés után üvegben a hűtőben sokáig eltartható. Megkíméled magad a rendszeres hagyma bűztől. A fokhagyma kinyomva vagy összevágva olajban, hűtés nélkül, zárható üvegben tárolható. Rántás helyett: Egy nagy vagy két kisebb krumplit belefőzöl az ételbe és átnyomkodod egy kis étel levével besűríti a főzeléket. Ételízesítők helyett használhatsz otthon készített vegyszermentes ízesítőt. Olcsóbb egészségesebb! 1 kg répát, 80 dkg petrezselyem gyökeret, 3 db karalábét, 1 zellergumót megtisztítva, összeaprítva megfőzöl nagyon kevés vízben, csipetnyi sóval és összenyomod krumplinyomóval vagy turmixolod. Egy üvegben eláll sokáig. Az előkészítő műveletek igénybe veszik a kezet. A kezet citrommal átdörzsölve már nem is érződik a hagymaszag. A répától besárgult újak is megtisztulnak! Sokszor azért vásárolnak az emberek ételt elvarázsoló zacskós ízesítőket, mert bizonytalanok, hogy mi mivel passzol ízvilágában. Tippek: citrom, babérlevél (burgonyás ételek) gyömbér, hagyma (zöldséges ételek) Szerecsen dió (húsleves) borókabogyó, fokhagyma (káposzta, kelkáposzta) (A cikket beküldte: winny)
|