Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ






Kategória: Süssünk, főzzünk!

Megtaláltam! A tökéletes, puha mézeskalács receptje

Az évek során már rengeteg receptet kipróbáltam. Nagyrészt szép, de kőkemény mézeskalácsok készültek. Persze ki lehet várni, míg megpuhulnak, de az nekünk sose ment :) Általában dekorációként szolgáltak csak. De idén másként volt! Azonnal ehető, isteni mézeskalácsokat sütöttünk. :)

Idén kaptam egy receptet és mellé két kész mézeskalácsot is, így rögtön láthattam a recept eredményét is. Nagyon megörültem és a következő héten a gyerekekkel neki is láttunk.


A (számomra) tökéletes mézeskalács recept

Hozzávalók:
1 kg liszt
3 kávéskanál szódabikarbóna
30 dkg margarin
30 dkg porcukor
3 tojás
2.5 dl méz
mézeskalács fűszerkeverék

Elég nagy adag lesz belőle, ezért ha nem szeretnél sok mézeskalácsot, akkor felezd/harmadold a mennyiségeket!

A lisztet egy nagy tálba tesszük, belekanalazzuk a szódabikarbónát és beleszitáljuk a porcukrot.

A margarint kicsit olvasszuk meg! Erős kezűek és tapasztalt gyúrók enélkül is megpróbálhatják. :)
A lisztbe tegyük bele a margarint, a mézet, a tojást és a fűszerkeveréket. A fűszerből én egy evőkanállal tettem, mivel nem szeretjük túl fűszeresen és főleg gyerekeknek készült, de természetesen lehet többet is, vagy akár fahéjjal, kinek saját szájíze szerint.

A hozzávalókat gyúrjuk össze. Kicsit munkás először, de nagyon jó masszává áll össze.
Ha melegítettük a margarint, akkor a tésztát hűvös helyen, vagy a hűtőben pihentessük fél-egy órán át, hogy visszakeményedjen.

Könnyen kezelhető, nyújtható lesz, nem ragad. Lisztezett felületen nyújtsuk kb. fél centiméter vastagra és szúrjunk belőle formákat!

180 °C-on 8 percig kell sütni sütőpapíros tepsiben.

Mivel tényleg rengeteg a tészta, a végén már csak mézespuszedliket sütöttünk. Ehhez vékony "giliszta" formára nyújtották a gyerekek a tésztát és 3-4 centis darabokra vágtuk. Így is megsült. Még melegen porcukorba hengergettük.
Nagyon finom lett.

Díszítés

A kihűlt mézeskalácsokat idén kicsit másként díszítettem fel. Egy tojássárgájához piros ételfestéket kevertem. Ezzel a masszával kentem szép pirosra a sütiket és még 10 percre visszatettem az 50 °C-ra állított sütőbe.
Gyöngyörűek lettek!

Ezután jött az íróka. Egy felvert tojásfehérjéhez finoman, fokozatosan beleszitálva adagoljunk 20 deka porcukrot és adjunk hozzá pár csepp citromlevet. Töltsük zacskóba és vágjuk ki a csücskét, vagy használhatunk habzsákot is.
Ezzel a fehér masszával nagyon szépen kidekorálhatóak a piros mézeskalácsok.


Plusz ötlet gyerekeknek

Néhány nagyobb formába még nyersen hurkapálcikát szúrtunk és így sütöttük meg. Az eredmény egy mézeskalács nyalóka lett, aminek mondhatom, olyan nagy sikere volt egy gyerekzsúron, hogy hírmondó sem maradt belőle. :) Az utolsó pillanatban még készítettem egy fényképet róluk.

Az írókával megrajzolt süteményekre a gyerekek még szórhatnak színes cukordarát, vagy egyéb tortadekorációkat, nagyon jól mutatnak a piros alapon.


Süssünk kenyeret otthon!
Újra a házi kenyér sütés idejét éljük. Azt hiszem bátran kijelenthetjük, hogy egyre többen készítik otthon a mindennapi kenyerüket. A kenyérsütőgépek jócskán meg is könnyítik az ember dolgát. Nálam többek között az szólt az otthoni kenyérkészítés mellett, hogy... »

A legmagyarosabb növény, a muskátli
Többségük Fokföldről származik és kb. 250 faját ismerjük. Nálunk a legismertebb a kerti (álló), és futómuskátli. Bár kapható angol-, és mini virágú, és ezt is, mint a legtöbb növényt nemesítik tovább, sok hibridet létrehozva. Színskálája kicsit behatárolt, mert a... »





Minden jog fenntartva © 2018, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.