Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Szórakozzunk, utazzunk!

Márton nap a zalaegerszegi Skanzenben!

Manapság egyre divatosabb felidézni a népszokásokat, hagyományokat és nem csak falun, hanem városokban is. Egyre többen vállalják, hogy továbbadják a népszokásokat a fiatalabbak számára. Így van ez az én városommal is, Zalaegerszeggel is.

Hamarosan eljön november 11., Márton napja. A Szent Márton napi hagyományok már sok évszázadnyi múltra tekinthetnek vissza.

Szent Márton, aki apja kérésére korábban a légióban szolgált, megkeresztelkedése után belépett a misszionáriusok közé. A későbbiekben püspökké is megválasztották. A történet szerint Szent Márton, a libák közé próbált elbújni a megtiszteltetés elől, de a libák elárulták őt nagy gágogásukkal. Így válhatott korának egyik leghíresebb püspökévé.
A liba levágásának szokása azonban később kezdődött.

Az egész éves bért a pásztorokkal és a béresekkel ekkortájt számolták el, amit ünnepséggel koronáztak meg. A bér kifizetéséhez egy hízott liba is járt.
Mivel egész évben dolgoztak, ilyenkor tudtak megpihenni, a nagy nyári, őszi munkák után. A tavasszal kihajtott állatokat ilyenkor terelték szállásukra. Az őszi beszolgáltatást Szent Márton adójaként emlegették.
Márton napjára már lehet kóstolót venni az idei termésből, az újbort is ünneplik, amelyhez persze nagyszerűen illik a Márton-napi libapecsenye.
Egyre korábban sötétedik, behúzódtak a gazdák a házba már.
Ezen nap estéjét gyertyavacsorának is nevezték, mesteremberek ilyenkor megvendégelték az inasaikat, gyertyát gyújtottak, innét ered az elnevezés.
A libasült nem csak finom étel, de a téli időjárást is megjósolhatjuk belőle. Ha a mellcsontja fehér, hosszú, havas télre számíthatunk. Ha a mellcsont barnás-véres színű, hideg, de száraz tél jön.

Zalaegerszegen a Göcseji Falumúzeum ad helyet az ilyen fajta népszokások felelevenítésének.
A Falumúzeum volt az első regionális szabadtéri múzeum Magyarországon, 1968-ban nyitotta meg a látogatók előtt a kapuját. A Zala holtága mellett helyezkedik el, ahol egy régi malom mellé épített néprajzi múzeum a Göcseji tájegység eredeti épülettípusait mutatja be.

A rendezvény programjai közül válogattam, amely szerint a tollfosztás bemutatása, mesemondó verseny, táncház is szerepelt. A skanzen házai között sétálva, amely úgy néz ki, mint egy kis falu, kézműves vásár csalogatja a látogatókat.
A gyerekeknek népdaltanítás, régi népi játékok elevenítése egy játékvezetővel, ügyességi sorversenyek, zsákba futás, gólyalábon járás, gesztenyeszedés kosárba, kötélhúzás teszi izgalmassá a napot. Kézműves játszóház, fafaragás, gyertyamártás, termésképek, csuhébaba és csutkababa készítése teszi színessé a programot.

Mindemellett a városban, több éteremben libanapok fogadják az éhes vendégeket, ahol a kínálatból nem hiányozhat a libapecsenye párolt káposztával, libamáj, és a ludaskása.

A mondás úgy tartja, hogy aki Márton napon nem eszik libát, az éhezni fog az elkövetkezendő esztendőben.

Remélem mindenkinek kedvet csináltam a Márton nap ünnepléséhez, amely 2009. november 14-én 10-17 óráig tart. Akinek nincs más lehetősége, otthon fogyasszon el családjával egy jó ízű libavacsorát.
(A cikket beküldte: 55moncsi71)Kihagyhatatlan álomvilág – ott a helyem Madeirán
Egy nagy bevásárlás kellős közepén Panni barátnőm lecövekelt egy utazási iroda kirakatánál: Jujj, Madeira, az a szerelmem! Tudod, nemrég jöttünk haza onnan. Ti jártatok már ott? Panniból ömlött a szó, nem hiányoztak a felsőfokú jelzők: "életünk legszebb... »

Sógyurma
A legolcsóbb játék a gyerkőc számára, és a kreatív anyukák is csodás kis díszeket kreálhatnak belőle. Főleg most, hogy közeleg a karácsony. Ajándéknak, fenyődísznek szerintem kiváló. »
Minden jog fenntartva © 2020, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.