Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: Szórakozzunk, utazzunk!

Malmö látnivalói

Kicsi, de bájos város Malmö. Olyannyira egyszerű és olcsó ide eljutni, hogy kár kihagyni. Már néhány ezer forintért elrepít ide a fapados replülőjárat és szállás terén is találhatunk igazán "zsebbarát" ajánlatokat az interneten.

Mint említettem, viszonylag kicsi a város, a legfontosabb, legérdekesebb látnivalók gyalog is elérhetőek, szinte nem is kell a lábunkon kívül más közlekedési eszközt használni. :)

Már a repülőtéren, vagy akár a városban található információs pultoknál érdemes egy Malmö térképet felmarkolni. Teljesen ingyenes és remekül el lehet igazodni a segítségével. A főbb látnivalók képeit is megtaláljuk rajta.

Lilla torg

Egy hangulatos kis tér Malmö központjában. Régen piactér volt, ma már különböző vendéglátóegységek foglalták el maguknak, esténként remek hangulatot árasztanak. Sajnos a hatalmas napernyők ottlétünkkor jórészt eltakarták a szépséges régi épületeket.Stortorget (Fő tér) és környéke

A Fő téren X. Károly Gusztáv lovas szobra áll. Itt találjuk az impozáns városházát és egy érdekes szökőkutat is, ahol még szomjunkat is olthatjuk. :)Innen kisebb sétával elérhetjük a St. Petri Kyrkat, azaz a Szent Péter templomot, amely a 13. században épült, tornyai 105 méter magasak.

Malmöhus

A Malmöhus Skandinávia legrégibb fennmaradt reneszánsz kastélya. Fennállása alatt volt fellegvár, erőd, sőt még börtön is. Jelenleg múzemumként üzemel.
Bejutnunk sajnos nem sikerült, mivel csak délután 4 óráig van nyitva, de körbesétálni is nagy élmény volt.
Ha ellátogattok ide, érdemes a különböző tárlatokról a http://www.malmo.se/museer oldalon előre tájékozódni.


Tengerpart

A tengerpart felé sétálva hihetetlen jó lakótelepeken mentünk keresztül. Nyomokban sem emlékeztettek a budapestiekre. :) A tömbök előtt a lakásokhoz tartozó dokkokban a lakók hajói ringatóztak.A víz nekünk nagyon hidegnek tűnt (nem volt túl meleg az időjárás), de láttunk bátor embereket, akik fürödtek benne.
A távolban halványan látszott az Öresund híd, amelyen át másnap mi is átmentünk Koppenhágába. Ez a híd tényleg lenyűgöző, 21 kilométer hosszú, ezzel övé az Európa leghosszabb hídja cím is. Az érdekessége legfőként az, hogy a huszonegyből 4 kilométer alagút. A tengeren van egy kis sziget, amelyen a híd gyakorlatilag lemegy a föld alá. 4 sávval és egy vasút vonallal köti össze Svédországot Dániával, a közúti áthaladásért fizetni kell.

Turning Torso

A Turnung Torso Malmö lenyűgöző épülete. Felé haladva, már messziről csodáltuk a formáját, alig vártuk, hogy közelebbről is megszemlélhessük ezt a furcsa, csavart alkotást.
Alatta állva sem csalódtunk a látványban, minden oldaláról más és más benyomást tett ránk.Skandináviában ez a legmagasabb lakóépület, Európában a második helyezett (a Moszkvában található Triumph Palace után). Benne természetesen csakis luxus lakásokat tudok elképzelni. Ezek alapterülete a 45 négyzetmétertől a 190 négyzetméterig terjed. 147 szerencsés mondhat is magának egy-egy apartmant, páratlan építészeti megoldásokkal és természetesen csodálatos kilátással Malmöre és a tengerre.

A Turning Torsot Santiago Calatrava, spanyol építész tervezte. 2005 augusztusában adták át. 190 méter magas és 54 emeletes. Kilenc ötemeletes kocka alkotja az épületet, amelyek lépcsőzetes egymásra helyezésével az épület képe olyan, mint ha megcsavarodna. A felső kocka az alsóhoz képest 90°-os eltérést mutat. Középen mennek a liftek, amelyek 38 másodperc alatt felrepítenek a felső szintre.

Sajnos érthető módon, belül turisták nem látogathatják.

Kedves emlékeket örzök erről a városról, mindenkinek szívből ajánlom, hogy töltsön el itt egy-két napot. Ha már ide elrepültök, érdemes az Öresundon átlátogatni Koppenhágába is, nagyon közel van.


A boldogkői vár
A Bodókő nevű szikla tetején, messze a környék fölé magasodik a boldogkői vár, s már messziről kiszúrhatjuk jellegzetes, szimmetriát nélkülöző formáit. Maga a vár nem túl nagy, kicsit romos, múzeumok tucatjait sem találhatjuk odabent, a kilátás viszont szenzációs a környékre. »

Karácsonyok régen és ma
Lesétáltam ma a boltba. És csodák csodája, megérintett az ősz. Az a hangulat, amit a levelüket vesztett, hullajtó, sirató fák árasztanak... de mégsem az elmúlás érzésével párosult. Inkább a felkészülés izgalmával... »
Minden jog fenntartva © 2021, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.