Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ






Kategória: Süssünk, főzzünk!

Lekvárok, dzsemek, ízek

A fent felsoroltak gyümölcsből készült zselés állagú finomságok. Általában úgy készülnek, hogy cukor hozzáadása után a gyümölcsös keveréket addig főzzük, míg sűrűsödni, zselésedni nem kezd. De mi is a különbség köztük?

Mi a lekvár?

A lekvárt többféle, apró gyümölcsdarabból, vagy pürésített gyümölcsökből készítjük.


Mi a dzsem?

A dzsemeket egyfajta, nagyobb méretű darabokból, vagy egész gyümölcsökből főzzük.


Mi az íz?

A gyümölcsíz egy vagy többféle gyümölcs levéből készül.


Zselésedés

A gyümölcsök befőzéskor történő zselésedését a gyümölcsökben található pektin okozza.
Minél több pektin található egy adott gyümölcsben, annál keményebb lesz a belőle készített lekvár. A pektintartalom gyümölcsfajtánként más és más, és függ az érettségi foktól is.

Magas pektintartalmú gyümölcsök:
alma
fekete áfonya
vörös áfonya
ribiszke
birsalma
berkenye

Közepes pektintartalmú gyümölcsök:
sárgabarack
őszibarack
körte
szeder
málna
ringló szilva
szilva
egres
citrusfélék

Alacsony pektintartalmú gyümölcsök:
eper
cseresznye
kiwi
bodza
szőlő
rebarbara
Ezekhez külön zselésítő szert adhatunk, ezzel is elősegítve a sűrűsödést.

Milyen legyen a gyümölcs?

A legalkalmasabb a teljesen érett gyümölcs mind a lekvár, mind a dzsem és az íz készítéséhez. Fontos, hogy a leszedés, vagy vásárlás után minél előbb feldolgozzuk őket, mivel a tárolás során vitamin-, aromatartalmuk fokozatosan csökkenhet.
Ha a lekvárhoz előkészített, aprított gyümölcsöt a fagyasztóba tesszük, ez elkerülhető, és később, alkalmas időpontban a felengedett gyümölccsel a frisshez hasonló módon eljárva dolgozhatunk.
Természetesen az ép, sérülésmentes gyümölcsöket válasszuk a befőzéshez. A túlérett példányokat inkább más célra használjuk fel, mivel ezek pektintartalma már kisebb, ezért nehezebben zselésednek be.

Milyen hozzávalókkal?

Cukor - konzerváló hatású, szín- és ízmegtartó szerepe is van

Befőzési cukor - pektint és citromsavat is tartalmaz

Zselésítő szerek - zselatint tartalmaznak, lecsökkentik a főzési időt, növelik a pektintartalmat.

Citromsav - kiemeli az ízeket, javítja a dermedést


Mindennapi levesünk
A leves az ember egyik legősibb, és legalapvetőbb tápláléka, az egészséges táplálkozás meghatározó eleme. Igaz, vannak, akik idegenkednek attól, hogy napi rendszerességgel fogyasszák, de bennük is tudatosodnia kell, hogy leves nélkül az étkezés mit sem ér.... »

Sziklakertem virágai 9.
Ebben a cikkben kúszónövényeket, cserjéket, a klemátiszt, a borostyánt és a murvafürtöt szeretném nektek bemutatni. »





Minden jog fenntartva © 2020, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.