Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: Hobbi- és háziállatok

Kutya-hőguta

Két ismerősöm számára is szomorú következménye lett nemrég a nyári hőségnek, szeretett ebeik váratlanul elpusztultak. Ezért úgy látom, a kutyákat veszélyeztető hőgutára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. Négylábú társaink lihegéssel hűtik testüket, nem izzadnak úgy, mint mi, ezért kánikulában könnyen túlmelegedhetnek. Jenko kutyám története remélem, tanulságos lesz az eb-barátoknak.

Bennem él az emlék, amikor egy nyári erdei kirándulás alkalmával őz után rohant el a kutyám. Nem volt olyan rekkenő hőség, mégis egy életre szóló leckét kaptam a nyári "kutyaveszélyről". Középtermetű keverék kutyusom zihálva, tántorogva ért vissza a hajszából, majd tőlem pár méterre összerogyott. Látszott, hogy csak az ösztön és az orra vezette, látni nem látott már a rosszulléttől. A kutya túlmelegedett, vagy, ahogy még mondják, hőgutát kapott.
Óriási szerencsénkre egy terepjáró nyomában felgyűlt egy kis víz az előző napi zápor nyomán, így a tócsába belehúzva azonnal elkezdhettük hűteni a kutyát. Állatorvos párom látszólagos nyugalommal húzogatta lefelé kutyusom alsó szemhéjait, vizsgálgatta az ínyét, majd nagyokat hallgatott. Én reszketve pakoltam a hideg sarat Jenko kutyám testére és küszködtem, nehogy rákezdjek a zokogásra, azzal úgysem segítenék. Az ebemnek jó pár perc kellett, míg nyugodtabban kezdte venni a levegőt és a színe is jobb lett. A szemhéja belülről még mindig sápadt volt, de a nyelve már nem volt szeder-lila, hanem pirosas színre váltott. Próbált felkelni, de a hátsó lábai nem engedelmeskedtek. Olyan volt szegény, mint egy fóka. Beültem vele a tócsába, így ő is hajlandó volt a terápiát folytatni. A kutyák - főleg az olyan pörrencsek, mint az enyém volt - hajlamosak azonnal hajtani tovább, ha picit jobban érzik magukat, de ilyenkor még nem szabad engedni őket, folytatni kell a hűtést és a pihit, mert a túlforrósodott állapot gyorsan visszatérhet. (A hőguta tünete még a hányinger, hányás, görcsös rángatózás is. Az állat zihál, nyáladzik, nem tud lábra állni.)
Amikor lábra tudott állni Jenko, lassan, sok pihenővel lesétáltunk a patakhoz, ahol még fél órát hűsöltünk - együtt (hozzáteszem, én majd megfagytam a patakvízben). Párom ekkor sóhajtott fel, hogy na, ezt megúsztuk. Kérdő tekintetemre elmondta, nem sok híja volt, hogy Jenko feldobja mind a négy talpát. A hőguta sajnos sok esetben visszafordíthatatlan károsodást okoz, ami a későbbi hűtés ellenére is a kutya pusztulását okozhatja.
Kis kedvencem ennek a történetnek az idején nem lehetett több 5-6 évesnél, jó kondijú, pörgős, egészséges kutya volt - szeretném, ha erre azok is felfigyelnének, akik azt hiszik, a hőguta az idős, vagy kölyök négylábúak veszélye.

Ha a kutyátoknál az írásban említett tüneteket tapasztaljátok, ne várjatok állatorvosra, azonnal kezdjétek meg a hűtést slaggal, patakkal, káddal, kinek mi van kéznél! Fontos a teljes test, főleg a has hűtése! Lehetőleg ne jéggel! Gondoljatok a lázas gyerekek hűtési praktikáira! Közben persze hívjátok fel a szakembert, aki tanácsokkal, később kezeléssel segít! Sajnos sok kutya pusztul el a hűtés késői megkezdése miatt.

Jenko kutyám (a képen) ma már nem él. Idősen, kennel-nyugalomban hunyt el. A hőgutás riadalom után még jó pár csavargós évünk volt együtt, amit annak a bizonyos tócsának és a kéznél lévő szakemberemnek köszönhettem.
Szóval, figyeljetek...
(A cikket beküldte: bdioda)Tücsi és Molly
Molly ugy szereti Tücsit, a kis kandúr cicát, mintha a saját gyereke lenne. Igazi kutya-macska barátság. Nem tudom, hogy igazából normális dolog-e, mert nem sok kutya szeret igy egy kiscicát, mint ahogy Molly. Miután meghalt az anyukája, egyedül maradt. Pár... »

Imádunk vásárolni!
A vásárlásról szól és a nőkről. A saját tapasztalataimat írtam le. Miért szeretjük, mit szeretünk és mit nem? Kivel szeretünk menni és kivel nem szeretünk vásárolni? Hányféleképpen lehet! Jó-e az online mód? »
Minden jog fenntartva © 2021, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.