Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Hobbi- és háziállatok

Kutya-cica dilemma

Először is nem fogok állást foglalni (senki ne vegye zokon a címben szereplő sorrendet) abban a feszegető témában, ami már évek sokasága óta foglalkoztatja az emberek millióit: a kutya vagy a macska, avagy a macska vagy a kutya az ideálisabb háziállat. Ugyanis én speciel a kutyákat és cicákat ugyanúgy szeretem, mondjuk kutyám van, de egyébként sem erről kéne rizsáznom, hanem végre a lényegre térnem...

Mivel ez egy olyan cikk lesz, ahol én magam sem tudom, melyik állást foglalom inkább ezért egy kicsit kuszának tűnhet első olvasásra. Hát először is kezdjük a kutyákkal: szóval azon felül, hogy tüneményesek, a 140 ezer éve háziasított haverjaink még ezen kívül tökéletes házőrzők is. Amennyiben panel lakásban élünk legcélszerűbb az aprótestű szőrcsomó tartása (ebben az esetben a bolognese-ről, westie-ről és társairól beszélek), akit rendszeresen kell etetni (igen, itt is megemlítem, de higyjétek el, én humánus típus vagyok; kertes házi kutyák is esznek) pisiltetni, futtatni. Mert hát azért egy panelban nem egyszerű lefutni a szokásos napi 820 kilométerüket, ami természetesen csak a napi alapszükséglet, mert a boldog kutya életéhez nem elég egy mértékletes mennyiségű kocogás, főleg ha vizslákról van szó (higyjétek el nekem...vizslám van) többek között).
Aztán ott van, hogy hogyan viszonyul a vendégekhez. Hát ez kényes téma, ugyanis a szobakutya vagy félénk, vagy nem. Meglepő, de igaz. Amennyiben félénk gond egy szál se, elmenekül, hogy aztán a vendég távozása után 26 órával később megtaláljuk az ágynemű tartóban behúzott füllel-farokkal, hatalmasra nyitott barna szemekkel, amik épp azt mondják, hogy "gazdi, léééci többet ne engedd be ezt a nénit! Túl nagy a keze!". Vagy van a másik típus, aki a vendég érkezésétől a vendég távozása utáni 26 órán keresztül mindenkit megugrál, végignyal, hogy aztán teljesen kimerülve a nap fáradalmaitól ledőljön egy kicsit a gazdi kedvenc fotelére. Ahova mellesleg tilos a kutyának feküdni.
De a boldog eb ezt honnan tudná? Így hát kellemes tudatlanságba alszik egészen addig a momentumig, amíg meg nem érzi a konyhából kiáramló frissen sült szalonna illatát...amit még véletlenül sem neki szántak...legalábbis a gazdi így tudja...
Akkor egy kicsit említsük meg a méltán könnyebb helyzetben lévő kerti garázdálkodókat, tudományos nevükön, minden zöldet kiásókusz kutyakusz. Igen, a gondtalan gyermek (khrmm...kölyök) éveiben az angyalian tágra nyitott szemű, de korántsem angyali viselkedésű eb TÉNYLEG MINDENT kiás, amit csak lehet. Ezt a viselkedés formát vagy békén hagyjuk, mondván majd kinövi, vagy tépjük a szánkat -és hajunkat ezerrel, míg az egyetlen drágaságunk a háttérben épp az új 6 méteres tujával távozik a hátsó kertből, egyenesen az előkertbe, hogy az éppen kiásott lyukba szépen belehelyezze a gyökerestül-tövestül kirángatott szerencsétlen zöldet. Hát ezt a kort túl kell élni. Nincs mit szépíteni. Ez van, készüljünk fel rá. (C'est la vie...avec les chiens...)
De az aztán következő évek! Maga a Kánaán! Ő a megtestesült Tökély: Házi Testőr (amennyiben nem egy jámbor kezit-csókolom-kutyusnak lett nevelve!), aki ha kell meg tudja magát sétáltatni (főleg szilveszterkor). Emellett kiszolgálja magát a hűtőből (nyitott bejárati ajtó=öngyilkosság.vagy legalábbis a biztos kutya-általi hűtőkiürítés.), megugatja a szomszéd nénit, és megnyalogatja azt az aranyos harisnyás fejű bácsit, felkergeti a póznára a postást, a szerelmes levéllel a kezében, de ha véletlenül sikerül a postásnak eljutni az ajtóig, akkor is biztosítja számunkra házi kedvencünk a teljes levél-megsemmisítést. Nehogy az ellenség megtudjon valamit. Emellett hosszúszőrű ebeknek napi kozmetika, fodrászat, pedikűr-manikűr (na jó az igazából nem...csak fodrászat), rövidszőrű barátaiknak télen hosszú ujjú kabátka, rózsaszín felöltővel, sárga bundás kapucnival, hozzáillő skótkockát topánkával.
A másik a póráz dilemma. Pórázzal a kutya nem hagy nyugtot. Póráz nélkül a szomszéd (amennyiben egy hatalmas farkasod van, és póráz nélkül sétáltatod; megértem a szomszéd felháborodását, de egy apró póráztalan pincsi kölyöknél a hisztis szomszéd inkább vicc...).
Ha elmész valahova a kutya, ugat. Ha hazajössz, ugat. Ha felhúzod a redőnyt, ugat. Ha leereszted, ugat. Ha éhes, ugat. Ha kaját kap, ugat. Ha jön valaki, ugat. Ha megy valaki, ugat. De ő így beszélget..
És akkor a cicák. Hát nem tudok róluk igazán sokat mondani, csak azt tudom, hogy nekem még nem volt egy sem, csak egy képzeletbeli, akivel nagyon jóban vagyok, Maszatnak hívják (vagy Moszatnak-hangulatfüggő). Perzsa cica, hosszú szürke bundával, pedig mindenki óva int a perzsáktól, a sok hulló szőr miatt. Hiába magyarázom, hogy a képzeletbeli macsek nem piszkít annyit, mint az igazi... Na most tényleg. A barátnőm macskája egy igazi nőstény cica: amikor megkapták egymást, a cica elég félénk volt, semmit nem mert csinálni. Aztán ahogy nőtt egyre "nagyobb lett a szája", előbb csak egy kicsit követelőzött, meg undokoskodott, ha nem kapta meg amit kért, volt vele probléma bőven. Aztán jött a nyár, barátnőmék utaztak, mire hazajöttek a cica rögtön rátapadt a lányra, le se szállt róla. Aztán fokozatosan vált el Tőle, majd egy újabb gazdimentes hét, újabb ragaszkodási hullám. Azóta ilyen se veled-se nélküled viszonyban vannak. De jól megvannak!
Hát sajnálom nincs még sok cica tapasztalatom, de ígérem,amint lesz igazi Maszat, rögtön írok egyet róla is!
Addig is várom a véleményeket, ki melyik házikedvenchez ragaszkodik inkább!
Köszi, hogy megtiszteltél most is figyelmeddel! Jó cicázást-kutyázást-hörcsögözést!
(A cikket beküldte: minous)Kutya érkezik a családba
Azzal a témával szeretnék foglalkozni, hogy mennyire nem gondolják meg az emberek, hogy négylábú családtagot válasszanak, mennyire nem gondolják végig, mivel jár, és milyen fajta kinek való...Szeretnék mindenkit kérni arra, ha nem biztos benne, hogy minden gonddal... »

Szent Márton-napi hiedelmek
Magyarországon is elterjedt a Márton-napi lúdsütés. Sok hiedelem és népszokás is kapcsolódik hozzá. A hagyomány szerint egy szép, fiatal libát sütnek meg. »

Minden jog fenntartva © 2019, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.