Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Hobbi- és háziállatok

Kutya a kertben

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mivel jár egy kerti kutya tartása. Attól, hogy a kutya kertben van, még nem lesz sokkal kevesebb munka vele, mintha lakásban tartanánk. Ha erről elfeledkezünk, akkor jönnek az olyan problémák, mint hogy pl. a kutya mindent tönkretesz vagy egyfolytában ugat.

Sok embernek még manapság sem természetes, hogy a kutyát sétáltatni kell. Pedig hiába van nagy kert, nekik is szükségük van arra, hogy a gazdájuk foglalkozzon velük, találkozzanak más kutyákkal, tanítsák őket és néha otthagyhassa a megszokott környezetét.
Nem minden kutyának azonos a mozgásigénye. Egyes fajták napi fél óra mozgással is beérik, más fajtáknak napi 2-3 óra séta mellett is szükségük van arra, hogy valami munkát végeztessenek velük, pl. terelés, agility stb. Minél nagyobb a kutya mozgásigénye, annál valószínűbb, hogy megfelelő mozgatás nélkül kárt csinál: mindent megrág, felássa a kertet, sőt, bizonyos fajták az embert is megtámadhatják.
Az ásásnak egyébként több oka is lehet. Például csinál magának egy hűvös gödröt, amibe nyáron belefekhet. Ez ellen nálunk az vált be, hogy az udvar egyik eldugott sarkában csináltunk neki egy árnyékos zugot, ahol kedvére áshat.
Bizonyos fajtákat nem lehet csak a kertben tartani, szükségük van arra, hogy sok időt töltsenek a lakásban. A társasági fajták, mint pl. a yorkie, csivava, nagyon igénylik az emberi társaságot, ők nem érzik jól magukat egyedül a kertben. Más fajtáknak, mint pl. a magyar vizslának nagyon rövid a szőrük, ezért télen fáznak kint.
Vannak viszont olyan fajták, akik csak egy hatalmas kertben érzik jól magukat a nagy térigényük miatt, ilyenek a komondorhoz hasonló pásztorkutyák. Őket lakásban vagy kisebb kertben nem, vagy csak nagyon nehezen lehet tartani.
A kutyák vizelete sajnos tönkreteheti a növényeket, ez ellen nem igazán lehet védekezni. Kanoknál probléma lehet a jelölgetés, bár az én kutyám a kertben nem jelöl, hiszen a sétákon kiélheti magát. Itthon van 2-3 olyan pont, ahova pisil, nem jelölget körbe mindent.
A kutyát csak a legvégső esetben kössük ki, ha mindenképpen el kell különítenünk, akkor építsünk neki kennelt. A kikötött kutyával mindig sokkal több probléma van, veszélyessé, kiszámíthatatlanná is válhat.
Ha eddig felugrált, kikötve kétszer annyit fog ugrálni és ha eddig kapart, akkor még többet fog. Ha probléma van a kutyánkkal, mindig próbáljuk kitalálni, mi lehet a probléma oka, és azt megszüntetni, mielőtt bezárnánk, megkötnénk, elektromos nyakörvet tennénk rá, menhelyre adnánk stb.
Természetesen lehetnek olyan esetek, amikor tényleg nincs segítség, de a legtöbb esetben ez nem így van és elég idő ráfordításával, kitartással meg lehet oldani a problémákat.
Akár kikötve van, akár kennelben tartva, mindenképpen sokkal több mozgásra van szüksége, mintha szabadon mozoghatna a kertben.
(A cikket beküldte: Jadzia Dax)Az ember és az állat kapcsolata
Az ember és az állat között kell lennie egy különös kapcsolatnak, ami összetartja őket. Ha ez a kapcsolat nincs meg, akkor el kell érni az állat szeretetét. »

Zöldülj!
Tavasszal feléled a természet, zöldbe borulnak az erdők, rétek. Ideje neked is zöldülni! Most nem a fogyókúrára, és tisztítókúrákra, inkább a környezetvédelemre, tudatosságra gondolok. Sokan úgy gondolják, rajtuk nem múlik, attól hogy Ő szelektíven szedi a... »
Minden jog fenntartva © 2021, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.