Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Egyéb cikkek

Környezetkímélés otthonunkban

Világkonferenciák, nemzetközi együttműködések, környezetvédelmi mozgalmak dolgoztak és dolgoznak ki programokat, hogy emberhez méltó környezethez való jogunkat gyakorolhassuk. Ezek a programok, mint ahogy a nevük mutatja nemzetközi összefogás eredményei, azaz nagyban ragadják meg a problémákat.
Mégsem dőlhetünk kényelmesen hátra, inkább nézzünk körül a saját portánkon, mit tehetünk meg mi, hogy óvjuk, kíméljük a környezetünk.


Néha kezdjük már azt érezni, hogy a csapból is a környezetvédelem téma folyik, s mégsem mondd senki érdemi megoldást, minden csak azt sugallja, hogy már elrontottuk, s olyan megoldásokat javasolnak, melyre nincs anyagi forrásunk.

Más meg azt gondolja, hogy ő csak egy csepp a tengerben, s hogy kevés lenne ha ő egyedül változtatni akarna. De ilyenkor kell, hogy eszünkbe jusson amit Teréz anya mondott:
„Úgy érezzük, hogy amit teszünk, csak egy csepp a tengerben. Anélkül a csepp nélkül azonban sekélyebb volna a tenger.”

Próbáltam a teljesség igénye nélkül pár otthoni lehetőséget összeszedni arra, hogy környezettudatosabban élhessünk, s ennek fényében nevelhessük gyermekeinket:

- Szelektív hulladékgyűjtés
Valóban ez a legelterjedtebb, talán azért mert EU szabályozás alatt áll, hogy az országnak ezen téren fejlődnie kell. Szépen ki is helyezték a szigetekre a hulladékgyűjtőket, ez dicséretes. Mégis én a tájékoztatás azon részét, hogy mit lehet elhelyezni bennük, nem találtam elég körültekintőnek. Például hogy a műanyaggyűjtőbe kimosott margarinos doboz is dobható, vagy hogy az ásványvizes flakonok kupakját le kell csavarni (javaslom a kupakok gyűjtését jótékonysági célra, vannak akciók egyes műanyagdaráló cégek által)

- Használjunk parfümöt, golyós vagy pumpás dezodort a hajtógázas sprayk helyett.
(A színtelen parfümösüveg a fehér üveg gyűjtőbe helyezhető)Ugyanígy választhatjuk a cseppet sem drágább pumpás légfrissítőt.

- Gyűjtsük össze a használt elemeket!
Az iskolákban is vannak kihelyezve általában használt elemgyűjtők. Akár szülői értekezleten is megemlíthetjük, hogy környezeti nevelés szempontjából érdemes lenne az iskolának beszereznie egy ilyet az önkormányzattól.


- Gyűjtsük össze a használt fényforrásokat!
Már gyerekkoromban is volt használtelem és papír gyűjtési akció, de a fényforrásgyűjtés ez Európai Uniós szabályozás. Nem is olyan kivitelezhetetlen, mint amilyennek tűnik, összegyűjtjük a kiégett égőket, s nagy valószínűséggel havonta egyszer eljutunk egy nagyobb hipermarketbe, vagy barkácsüzletbe, ahol megtalálhatóak a kihelyezett gyűjtők. Igaz, múltkor elkeserítő volt, mikor az égőimet akartam bedobni Budakalászon egy hipermarket gyűjtőjébe, s teli volt odanemillő szeméttel.

- Használjuk fel a maradékot!
Lakásfelújításnál megmaradt tapétával akár tankönyveket is csomagolhatunk, strapabíróbb, mint más csomagolópapír.

- Felejtsük el!
Karácsony, s egyéb ünnepekkor felejtsük el a csomagolópapírt! Egyre divatosabbak a kis ajándéktáskák, válasszuk a papír helyett inkább ezt a megoldást, újra is használhatjuk.

- Ajánljuk fel!
A megunt, kinőtt, kihízott ruhákat ne dobjuk ki, ajánljuk fel a rászorulóknak.

- Készenléti állapot
Ha nyaralni megyünk, vagy huzamosabb ideig nem használunk egy elektromos készüléket, azt válasszuk el az energiaforrástól, csepp a tengerben a készenléti állapot is (lásd piros kis fény a TV-n)

- Újság
Ha már úgyis a számítógép előtt ülsz, olvashatod ott is a híreket, akár le is mondhatnád a napilap-előfizetést!

- Textil táskák
Egyre divatosabbak a textil bevásárlótáskák! Legyünk hát divatosak! Akár saját magunk is varrhatjuk, vagy egy esős hétvégén gyermekünkkel díszíthetjük. Strapabíró, mosható!

Sorolhatnám még, a vegyszerekről, az újrahasznosított WC-papírról, a vízhasználatról még nem is beszéltünk. Mégis úgy érzem, a felsoroltakhoz nem pénz kell, hanem csak kis figyelem. Várom a további ötleteket!
(A cikket beküldte: Suhi)Torkos csütörtök
A magyar néphagyomány egyik kiemelt jelentőségű időszaka a farsang. Vízkereszttől hamvazószerdáig tart, amely változó hosszúságú időszak, mivel a hamvazószerda mozgó ünnep, minden évben más napra esik. A farsangnak számos érdekes népszokása van, bár ebből mára már... »

Húsvéti locsoló sms-ek
Manapság egyre kevésbé divat locsolkodni. A fiatalok már ezt is sms-ben, MSN-en, emailen intézik inkább. Rövid gyűjteményt olvashattok érdekességképp a 21. századi "alkotásokból". :) »

Minden jog fenntartva © 2020, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.