Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Otthon és kert

Kora tavaszi növényeink

Ezek leginkább hagymás, rizómás növények. A legismertebb talán a hóvirág, amit a tavasz hírnökének is hívunk, pedig nem ez a legelső virág, ami ilyenkor nyílik. Kora tavaszi növényeink még a nárcisz, jácint, tulipán, téltemető, csillagvirág, ibolya, tavaszi tőzike, fürtös gyöngyike, krókusz, tavaszi hérics, hunyorfélék. Ezek közül több is védett növény.

Nos, túl nagy gondozást nem igényelnek. Hagymáikat ősszel kell elültetni, hogy ilyenkor gyönyörködhessünk nyílásukban. A fagyok elmúltával sorra bújnak leveleik a földből. Csupán gazmentesen kell tartani földjüket. Ültethetjük fák alá is, hiszen ilyenkor még nincs lombjuk, ami elvenné ezek elől a napfényt. Alacsonyabb fajtákat, melyeknek kisebb a hagymája, a pázsitba is ültethetjük. Ilyen pl. a krókusz, fürtös gyöngyike, csillagos téltemető. A hunyor már gyakran a hó alól is előbukkan bimbóival. Ezeknél inkább az legyen az első szempontunk, hogy csoportban érvényesülnek leginkább, vagyis így érdemes ültetni. Mindegyikből nagyon sok nemesítés kapható, de a vadfajok ellenállóbbak. A nemesített fajtáknál különböző betegségek fordulhatnak elő, amit sajnos nem láthatunk földbe kerülésük után, csupán csalódottak leszünk, hogy nem bújik ki. Ilyenkor elrothadnak sajnos. Szaporítani nagyon könnyű őket, teljes elvirágzásuk esetén meg kell várni, hogy elszáradjon a levelük, ekkor felszedve leválaszthatók a sarjhagymák. Ezeket sötét, hűvös és száraz helyen tároljuk, amíg újra földbe nem kerülnek.
Ezt már augusztusban is megtehetjük, de egészen novemberig ültethetőek. Ültetéskor laza, jó vízáteresztő talajba tegyük őket. Virághagyma ültetési szempont, amit jó, ha betartunk, mindig kétszer olyan mélyre ültessük, mint a hagyma mérete, így pl. a tulipánokét 8-10 cm mélyre. A tulipánoknál még érdemes elvirágzás után a virágfejet letörni, mert így nem fajzik el és az erőt sem oda viszi, hanem a hagymába.
Újabban, akinek nincs kertje, az is örülhet ezeknek a növényeknek. Előhajtatott jácintot, nárciszt, krókuszt vásárolhatunk a virágüzletekben.
Ezek hátránya viszont, hogy aránylag rövid ideig virágoznak és erre az egyszeri virágzásra szánják a kertészek őket, mert szó szerint megerőszakolják a virághagymát, olyan módszerrel bírják rá az idejekoráni virágzásra. Tehát virágzás után sajnos a szemétbe kerülnek. Visszatérve a kertre, ha kibújnak növényeink a földből, az már a tavasz jele és nekünk fél siker növényeinkhez. Amikor virágoznak, az viszont munkánk beteljesülése.
Sok sikert kívánok mindenkinek a sikeres kertészkedéshez.
(A cikket beküldte: Tundibundy)A hulladékcsökkentés legfontosabb lépése: tudatos vásárlás
Évente fejenként 450 kg hulladékot termelünk, amit nem tudunk már hová tenni. Ennyi megvásárolt holmit dobunk ki a szemetesbe, hogy utána még egyszer fizessünk az elszállításért. Pedig rengeteg olyan apró trükk van a mindennapokban, amelyek kis odafigyeléssel... »

Magyar Tolerancia Díjátadó Gála és Jótékonysági Koncert
A sikerre való tekintettel, ami az idei Tolerancia Díjátadót övezte máris megkezdődtek a tervek a következőt illetően. A III. Magyar Tolerancia Díjátadó Gála műsorvezetői Sárközi Anita, Peller Anna énekesnők, valamint Amanda Elstak - az Összefogás a... »
Minden jog fenntartva © 2020, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.