Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Ügyeskedjünk!

Képzőművészet-terápia

„Minden gyermek Isten íródiákja, s azt meséli el képírásával,
amit az Úr tollba mond neki.”
(Molnár V. J.)

Szeretem a gyermekrajzokat.
Különös varázslat, mikor egy gyermek papírra veti a fejében megjelenő történet pillanattá merevedett képi jeleit.


Mindig is éreztem, hogy a gyermekrajz több pusztán egy „öröm-funkciónál”. Érdekelt, hogy vajon mik rejtőzhetnek a vonalak, színek, formák mögött, mit „üzen” benne a gyermek. Milyen volt a lelke, mikor papírt és ceruzát fogott, mi az, amit szavak nélkül mond el.
A képzőművészet terápia adja a választ és megoldást is kíváncsiságomra. (Érdekel, szívesen tanulnám, de az egyetemi költségek megfizethetetlenek!) Így marad az amatőr kutakodás!
A rajzolás a gyermek számára az önkifejezés egyik eszköze. Olyan mozgás, amelyben teljes személyiségük tükröződik (mint az írásban).
A szóbeli kifejezéshez szükség van bizonyos absztrakciós készségre, illetve megfelelő verbális szintre, amivel a gyermek csak kis mértékben rendelkezik.
A játék egyik formája a rajzolás, melynek előnye, hogy nem szükséges magasabb szintű absztrakció.
A rajzban, az ábrázolásban az érzelmi szféra megjelenítése áttételes, nem direkt és azonnali, mint a játék során. Rajzban az élmény, a fantázia egy mozzanatát, mint egy kimerevített pillanatot jelenít meg az alkotó.
Egy rajz, vagy festmény, akár egy kis gyurmaszobor, utat mutat a gyermekhez, és a gyermeki lélek megismerésén túl egy különös vizuális élményben lehet részünk.

Képzőművészeti alkotásaik iránt már Arisztotelész kora is érdeklődést mutatott. Az első beszámoló Corrado Ricci olasz pszichológus nevéhez fűződik- falfirka-gyűjtemény (1886). Tehát a gyermekrajz a XIX. század felfedezése.

A művészetterápia egyaránt segít azoknak, akiknek komoly problémáik vannak, vagy akik önmaguk mélyebb megismerésén dolgoznak a művészet eszközeit használva.
A művészetterápia művészeten át történő kommunikáció, állandóan mélyülő tudatosodási folyamat. (Therapein = szolgálni, gondozni)
Az összes művészeti formák alkalmazását jelenti.
• képzőművészet-terápia,
• zene-terápia,
• mozgás-terápia
Közös vonásuk, hogy az önkifejezés áll a középpontban.
Keretei tágak. A kreatív szabadidős tevékenységtől a pszichiátriai rehabilitációig eredményes a használata. Jelenleg a kiegészítő terápiák közé sorolják.
Maga az alkotó folyamat az egész személyiségre építőleg hat. Ebben a tevékenységben ellazul a gyermek, sikerélményhez jut, s még számtalan jótékony hatását olvashatjátok!

Kiknek jó, és mit lehet vele „gyógyítani”?
Gyermekeknek, kiknek gondot jelent az írás, olvasás elsajátítása, akik képtelenek figyelni, izegnek- mozognak, akiknek gondjaik vannak a téri irányokkal, kifejezőkészségük gátolt, vagy kudarcélményeik sorozata - kisebbrendűségi érzésbe sodorta őket. De a lelki problémákkal küszködőknek is nagyon hatásos módszer! (Megdöbbentő, hogy gyermekeink 12-25 %-a küzd ez utóbbival).
A képzőművészet terápia komplex személyiségfejlesztés.
• Fejleszti a kreativitást, a gondolkodást. Pszichikus funkciókat stimulál. Hat a mozgásra, a beszéd-és kifejezőkészségre, és még sorolhatnám. Kiemelném a párhuzamos mozgásokkal ingerelt két agyfélteke összehangolását.
• nem igényel előképzettséget, átlagon felüli ügyességet.
• képi, vizuális eszközök segítségével fejezik ki magukat
A kreatív, alkotó folyamat jótékonyan hat a szorongások, önértékelési nehézségek leküzdésében, az empátiás készség megerősödésében, az érzelmek stabilizálódásában.

Néhány ötlet, ami otthon is remek lehetőséget nyújt az együtt játszáshoz!

Sorozatrajz
Összeül a család, mindenki elkezd egy rajzot, fél percig rajzol aztán tovább adja,és a következő rajzot folytatja. Miközben szórakozás fejleszti a:
- szem-kéz koordinációt
- asszociációs képességet
- variációs készséget
- az észlelés érzékenységét
- alkotó képzeletet
- szín és formaalakítási készséget
- produktív gondolkodást
S nem utolsó sorban a közös produktum örömével ajándékoz meg!

Festés zenére
Csomagolópapírra, vagy A/3 méretű Dipára festhettek. Lehet ujjal, tenyérrel, vagy eszközzel - ecset, szivacs, madártoll...stb. Más-más hatása lehet, ha vízfestéket, temperát, vagy akrilt használunk. Nemcsak kreativitást fejleszt, de remek terápiás módszer is!

Vizes alapú festés
Foltokkal játszani, festéket öntögetni, vonalakat húzni, tussal fröcskölni stb. Mivel a vizes lapon fut - absztrakt formák - "belelátós"
Ezen területekre is kihat:
- az önkifejezés igényének alakítása
- a kifejezés árnyaltságának fejlesztése
- feszültségoldás, feldolgozás
- szem-kéz koordináció
- finommotorika-íráskészség fejlesztése
- alkotó képzelet
- érzelmi fejlesztés
- a zene által kiváltott érzelmek képpé alakításának képessége
- auditív és vizuális figyelem
- asszociációs képesség
- variációs készség
- az észlelés érzékenységének fejlesztése
- improvizáció
- színkomponálás, színkezelési készség

"Az egész gyermek olyan, mint egyetlen érzékszerv, minden hatásra reagál, amit emberek váltanak ki belőle. Hogy egész élete egészséges lesz-e vagy sem, attól függ, hogyan viselkednek a közelében." (Rudolf Steiner)

2011. Szelek hava 16.
(A cikket beküldte: Impressio)Hajtogassunk szerelmes levelet
Lehet, hogy mosolyogni fogtok ezen, hiszen talán utoljára általános iskolában jutott eszetekbe papíron szerelmes levelet írni és a külsejével foglalkozni. Szerintem ma is örömet lophat egy kis levélke a szürke hétköznapokba, vagy lehet akár apró ajándékkísérő... »

Szerelmesek, figyelem!
Romantikus wellness hétvége? Belföldön? Elérhető áron? És még emlékezetes is maradjon? »
Minden jog fenntartva © 2020, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.