Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: Otthon és kert

Karácsonyi kaktuszok gondozása és szaporítása

Hogyan gondozzuk? Hogyan öntözzük a karácsonyi kaktuszt? Szaporítható? Hogyan? Mit tehetünk, hogy virágba boruljon ez a csodálatos növény?
Sokan azért kedvelik, mert virágaival épp karácsony környékén lep meg minket, amikor más növények általában a pihenő időszakukat töltik.


Steinberger 5 napos fitness program
Mivel a karácsonyi kaktusz Brazíliából származik, ahol trópusi fákon él, gondolhatjuk, hogy hasonló körülményeket kedvel akkor is, ha a lakásunkban tartjuk. Szereti tehát a meleget és a megfelelő páratartalmat, de nem kedveli a közvetlen napsütést és a száraz levegőt.
Gyökereit eredeti élőhelyén a fák réseibe mélyeszti, ahonnan igen kevés tápanyaghoz jut, és csak annyi vízhez, amennyi eső formájában a fára hull.

Karácsonyi kaktusz egy elágazó felépítésű növény, a lapos szárszegmensei (ezek nem levelek) hosszúak és keskenyek és egy középső bordával vannak összekötve. Végeiket virágok díszíthetik, amik aszimmetrikus alakúak, színeik a rózsaszíntől, a lilától és a pirostól egészen a narancsig, a sárgáig és a fehérig terjednek.


Tennivalók a virággal:

Szeptemberben alig öntözzük, épp csak egy picikét hetente. Ilyenkor kb. 15 fokon szeret lenni és naponta legalább 10 óra sötétséget igényel.
Ha a bimbók megjelennek, akkor növelni kell a vízadagokat és kéthetente tápoldattal is öntözzük meg! Ilyenkor már ne mozgassuk!
Januárban, ha már elvirágzott, világos helyen tartsuk és ismét vegyük vissza az öntözést heti egy alkalomra. Ilyenkor nyugalmi állapotba kerül, ez szükséges ahhoz, hogy majd újra virágozhasson nagy örömünkre. Ezen időszakban tápozni sem kell.
Tavasz közepétől indul a növekedési időszak. Ha át akarod ültetni, akkor most alkalmas. Ilyenkor kicsit nagyobb a vízigénye, hetente többször adjunk neki keveset és tápozzuk is kéthetente.
Nyáron a szabadban is tarthatjuk, de ne tegyük a tűző napra. Legjobban egy falomb árnyékában szeret, mint eredeti élőhelyén. Én ilyenkor nem szoktam öntözni, hiszen kap a ritka esőből.
Szeptemberben kerül újra be a lakásba.


Szaporítása:

Tavasszal néhány tagból álló szárszegmenst csípjünk le a növényről. Ezt állítsuk bele vízbe úgy, hogy ne lepje el teljesen. 2-3 hét elteltével megjelennek a kis gyökerek, ekkor nedves kaktuszföldbe ültessük át az új növénykénket.


Gyakori hibák:

- Ha a földje kiszárad, akkor fonnyad.
- Ha a helyén rendszeres huzat éri, akkor eldobja a bimbókat.
- Ha a helyiség túlfűtött.
- Ha a virágzás idején elmozdítjuk, akkor eldobja a bimbókat.
- Ha nem figyelünk már szeptembertől, akkor nem fog karácsonykor virágozni.
- Ha a gyökere rendszeresen vízben áll, akkor elrothad, a növény zöldje felpuhul.
- Speciális kaktuszföldbe kell ültetni, nem felel meg az általános virágföld.
(A cikket beküldte: szeretekolvasni)


Kvizlabirintus.hu Kérdések, felfedezés, stratégia

Panel konyha és fürdő felújítás gyötrelmei
Sokat gondolkodtam, hogy leírjam e megpróbáltatásaimat a konyha és fürdő felújítás miatt. Úgy döntöttem megteszem, hátha ezzel tudok segíteni valakinek. Végül is minden jó ha jó a vége. Gyötrelem ide, gyötrelem oda a végeredményt kell nézni, és elfelejteni a sok... »

Ments meg egy kutyát!
Ha még nem döntötted el, hogy hogyan válassz magadnak négylábú társat, olvasd el a következő levelet, amit a napokban kaptam egy örökbefogadó gazditól. Sokan félnek egy idegen, felnőtt kutya befogadásától, remélem, a levél sokak véleményét megváltoztatja majd! »
Minden jog fenntartva © 2021, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.