Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Hobbi- és háziállatok

Jó-e, hogy divathóbort manapság a vadászgörény tartása?

"Milyen állat a vadászgörény?" - teszik fel nagyon sokan a kérdést tanácstalanul toporogva az állatkereskedés ketrecei előtt. Mindenekelőtt tudnunk kell, hogy a vadászgörények bizony már évszázadok óta társai az embernek.

Az első háziasítás már a Római Birodalom idején történt. Ekkor csak az albínó egyedeket tenyésztették ki az Európa-szerte szabadon élő görényekből vadásztatási céllal. Azonban mára már nemcsak albínó egyedek alkotják a vadászgörények egyre népesebb csoportját, hanem ugyanúgy, mint más kedvtelésből tartott állat esetében, a tenyésztésben megjelentek a különböző színek és mintázatok. De nemcsak a színében változott a vadászgörény, hanem a tartási körülményeiben is. Manapság már egyre többen tartanak vadászgörényt otthonukban hobbi célból, társállatként. A társállat igen találó kifejezés ezekre a kistermetű ragadozókra, mivel ők sose lesznek alárendeltjei a gazdájuknak, mint például a kutyák, hanem mindig társként, pajtásként fognak rájuk tekinteni. Nehéz elhinni, de önálló személyiséggel bírnak a vadászgörények, így azoknak az embereknek, akik tartásukkal szeretnének foglalkozni, hihetetlen türelemre és kitartásra van szükségük, hogy megismerjék és megfelelő körülmények között együtt éljenek ezzel az állattal.

Manapság nagyon sok, különböző mintájú vadászgörénnyel találkozhatunk Magyarországon:
- Albínó
- Vadas
- Pezsgő
- Fahéj
- Bézs

Nem csak színben, de maszkban is eltérnek egymástól. Csakhogy jó-e az, hogy manapság annyi vadászgörényt látni az újságokban, a reklámokban, vagy az állatkereskedésekben?
Szerény véleményem szerint NEM! Legfőképp a médiában szerepeltetést ellenzem. Hogy miért? Mert tüneményes a pofikájuk, édes, ahogy ugrálnak, igazi jóbarátok a szürke mindennapokban, vicces, jópofa állatok. Csakhogy ők vadállatok. Hogy ezzel mit akarok mondani? Azt, hogy harapnak, karmolnak és mennek az ösztöneik után.. sok ember látja őket a reklámokban, és azonnal rohan az állatkereskedésbe, hogy vegyen magának is egyet. Csakhogy a vadászgörény nem kutya, hogy betanítsuk arra, hogy ne harapjon. Öntörvényű állatok, nagyon nehéz velük. Mi lesz ennek az eredménye? Egyre több állatmenhelyen, utcán találkozni ezekkel az édes kis pofákkal, mert a meggondolatlan gazdi nem nézett utána, hogy pontosan mire is vállalkozik azzal, hogy megvette újdonsült kedvencét.

Kérek mindenkit, mielőtt belefogna a vásárlásba, nézzen körül, teremtse meg a kis drágának a megfelelő környezetet. Nagy segítség az internet:
- goreny.hu
- mvk.hu

Mielőtt elmennénk egy állatkereskedésbe, nézzük meg a környéken lévő menhelyt, vagy a Magyar Vadászgörény Klub (mvk) honlapját, hátha van gazdátlan, befogadásra váró görény. Sajnos manapság már ők is olyan elterjedtek az utcán, akár egy kóbor kutyus vagy egy kóbor cicus.. és mindig jól olvassunk utána, hogy mibe is vágunk bele!
(A cikket beküldte: Arwen21)Casper – Kis életem nagy történetei…
Nem tudom, hogy hogyan kezdjem a mondókámat, olyan izgatott vagyok. Először az életemben történik meg velem, hogy elmesélhetem az eddigi kicsi életem történetét. Nagyon össze kell szednem a gondolataimat, hogy az érzéseim a valóságot tükrözve érjenek el a tudatotokig kedves barátaim. »

Az ünnepi asztal - A terítés tízparancsolata
Az étkezés kultúrája a szépen terített asztalnál kezdődik. Ünnepi alkalmakra általában nem azokat az eszközöket használjuk, mint hétköznapra. Ilyenkor előkerül a nagymama által hímzett abrosz, a féltve őrzött porcelán, esetleg az ezüstnemű. Ám a meghitt családi... »

Minden jog fenntartva © 2020, www.hobbiesotthon.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) hobbiesotthon.hu | WebMinute Kft.